ממליסה ועד רוזמרין: חליטות תה צמחים
אחרי שסיפרה על טרנד התה החדש בארץ, פיליס גלזר נותנת את הכבוד גם לחליטות תה הצמחים שמכילות ויטמינים רבים, חומרים נוגדי חמצון והרבה טעם מרענן
אני מכורה. הדבר הראשון שאני עושה בבוקר הוא לחמם לי מים כדי לשתות כוס תה. כשאני יושבת ליד המחשב - בערך רוב שעות היום - תמיד יש לידי כוס תה. גם לא אכפת לי מה העונה, וגם בקיץ אני אוהבת לשתות תה חם. מסתבר ששתייה חמה מומלצת יותר משתיה קרה, שדורשת מהגוף אנרגיה כדי לחמם אותה. אה, ואני תמיד מעדיפה לשתות תה בכוס זכוכית, כך שאפשר יהיה לראות את גוון צבעו של התה.
בשבוע שעבר דיברנו על תה שחור ותה ירוק, שאהובים עלי מאוד. הפעם נדבר על מגוון רחב של חליטות תה שמוסיפות לנו בריאות. הכי טוב בעיני הוא לשתות תה עשוי מצמחים אורגניים בגידול ביתי, או מעלים מיובשים קנויים (או מגידול עצמי).
לפי ד"ר נתיב דודאי, חוקר ומומחה לצמחי תבלין, מרפא ובושם, צמחים ארומטיים (צמחי תבלין ובושם) מסויימים מכילים חומרים פונקציונליים, כמו אנטי-אוקסידנטים (נוגדי-חימצון) למיניהם, פלבנואידים, חומצות פנוליות ועוד. "כאשר אנו חולטים אותם במים, במקום לאכול אותם, המיצוי עדיין יכיל את החומרים הללו. אני קורא לזה "שתייה חכמה".
אפשר להשתמש בחליטות לא רק לתה אלא גם כאמצעי בישול לדגנים, ירקות ופירות יבשים.
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
לואיזה לימונית (Lemon Verbena)
תה עשוי מלואיזה נחשב לאנטספטי ומשתן. התה מכיל נוגדי חמצון ויש המאמינים שהוא עוזר נגד דיכאון ועייפות.
מליסה (Lemon Balm או Melissa)
המליסה עשירה בנוגדי חמצון ונחשבת ליעילה להרגעה כללית. מדענים באיגוד הפסיכולוגיה הבריטי דווחו כי מנות גדולות של מליסה עוזרות לשפר את היכולת הקוגניטיבית ומגביר את הפעילות של אצטילכולין (חומר כימי), החסר אצל חולי אלצהיימר.
מרווה רפואית (Sage)
בנוסף לצמח הטרי, אני תמיד מחזיקה בבית עלי מרווה מיובשים, כי אני משתמשת בהם לעזרה ראשונה. המרווה נחשבת לצמח מרפא מופלא כבר אלפי שנה, ולא רק באזורנו – גם האינדיאנים והאירופיים הקדומים השתמשו בה לא רק לריפוי, אלא גם לטהר את הבית לאחר מחלה ונגד עין הרע. למרווה כמות עשירה של נוגדי חמצון, קוטלי בקטריות ופיטוכימיקלים שפועלים כנוגדי סרטן. אסור לנשים מניקות לשתות תה מרווה מאחר שהוא מייבש את החלב.
עשב לימון (Lemon grass)
במזרח הרחוק משתמשים בפקעת של הלמון גראס באוכל וניתן להשיג פקעות עם העלים בעיקר בשוק פה בארץ. אפשר גם לגדל למון גראס בעציץ. הוא עשיר מאוד בנוגדי חמצון וחומרים אנטי-סרטניים. במחקר שערכו ד"ר נתיב דודאי וד"ר רבקה אופיר, מאוניברסיטת בן גוריון, נמצא שלשמן האתרי של עשב הלימון יש השפעה אנטי-סרטנית נגד סוגי סרטן, אפילו בכמות המצויה בכוס תה אחת.
רוזמרין (Rosemary)
רוזמרין הוא אחד הצמחים הכי עמידים לגינה. הוא לא מצריך השקייה מרובה ועמיד נגד מחלות ומזיקים. בפולקלור העממי הרוזמרין נחשב ליעיל לריכוז וזיכרון וכמו מרווה, היו שורפים עלי רוזמרין לטיהור הבית. עשיר בעשרות נוגדי חמצון התורמים למניעת מחלות ולהאטת תהליכי הזדקנות. הרוזמרין גם נחשב לטוב כאבי ראש, נגד עשבים, מחזק הקיבה, הכבד והלבלב, נגד אבנים בכליות ומאוד עשיר בוויטמיני B, וטימין A, סידן ומינרלים נוספים.
(צילום: ויז'ואל/פוטוס)
ומה עם סטיביה?
הסטיביה (Stevia) הוא צמח עם עלים מתוקים. עלי הסטיביה מיובשים מתוקים פי 45 יותר מסוכר, ומכילים מרכיבים מתוקים פי 300 מסוכר. ההבדל הוא שהם לא משפיעים כלל על רמת הסוכר בדם, מסייעים לדכא את החיידקים בפה וגם מכילים חלבון, סידן, מגנזיום, זרחן, אשלגן, מנגן והמון ויטמין A. בארץ הסטיביה נמכר כתמצית (לפי המחיר, לעשירים בלבד), אך ניתן לקנות גם את הצמח עצמו במשתלות חישתיל. הבעיה היא שהוא לא כל כך קל לגידול. יש גם שקיות תה ממולאות בסטיביה, אך יש להשתמש בהם בזהירות - כדי להמתיק כוס תה אחת יש לטבול את השקית מעט אחרת הטעם יהיה בלתי נסבל.
תה קר קמומיל
המרכיבים:
1/4 כוס פרחי קמומיל או 4 תיונים
1/4 כוס דבש (או אגבה או סטיביה לפי הטעם)
1/4 כפית וניל (רק אם הוא טבעי)
8 כוסות מים
לקישוט:
נענע
אופן ההכנה:
- מביאים את המים לרתיחה עם פרחי הקמומיל או השקיות.
- מכבים את האש ומניחים בצד למשך 10 דקות. מסננים וממתיקים.
- מצננים במקרר. מגישים בכוסות זכוכית עם עלי נענע לקישוט.
תה קר לבנדר ונענע
אפשר לאכול פרחי ועלי לבנדר והם גם טעימים ומרעננים מאד בתה.
המרכיבים:
כף וחצי עלי לבנדר קצוצים (או 2-3 גבעולים עם עלים או 4 כפיות פרחים מיובשים)3/4 כוס נענע טרייה
8 כוסות מים
דבש או ממתיק לפי הטעם
אופן ההכנה:
- מרתיחים מים ויוצקים מעל הלבנדר והנענע.
- מניחים בצד 5 דקות ואז ממתיקים, מסננים ומקררים.
- אפשר להגיש עם עוד עלי נענע או לבנדר לקישוט.