איטליה: שהייה שלא כחוק תהפוך לעבירה פלילית
הבית התחתון של הפרלמנט אישר חוק שיהפוך את השהייה והכניסה לאיטליה באופן בלתי חוקי לעבירה פלילית. העבריינים צפויים לקנסות גבוהים, מי שילין אותם בביתו יסתכן במאסר
ממשלתו של סילביו ברלוסקוני מסלימה את המאבק במהגרים הבלתי חוקיים: הבית התחתון של הפרלמנט האיטלקי אישר היום (ד') הצעת חוק שנויה במחלוקת, שתהפוך את השהייה במדינת המגף או הכניסה אליה באופן בלתי חוקי לעבירה פלילית.
על מנת להבטיח אישור מהיר של החקיקה, הפכו בעלי בריתו של ברלוסקוני את הצעת החוק להצבעת אמון, שאותה אישרו בקלות ברוב של 316 תומכים מול 258 מתנגדים. החקיקה, שטעונה את אישור הסנאט, הופכת את הכניסה או השהיה באיטליה בלי היתר לעבירה שנושאת עמה קנס של בין 5,000 ל-10,000 אירו.
לפי החוק המוצע, כל אדם המשכיר בית למהגר בלתי חוקי מסתכן בעונש מאסר של עד שלוש שנים. קואליציית המרכז-ימין בראשות ברלוסקוני פועלת מאז ראשית ימיה לצמצום זרם המהגרים הבלתי חוקיים, וזוכה בכך לתמיכה רבה מצד הציבור, שחלק גדול ממנו רואה במהגרים כאחראים העיקריים לפשיעה.
רק בשנה שעברה, יותר מ-36 אלף מהגרים הגיעו מאפריקה לאיטליה בסירות. רבים מהם הגיעו לאי הקטן למפדוזה שסמוך לסיציליה. חלק ניכר מהסירות הללו שייכות לכנופיות מבריחים שפועלים בלוב. איטליה מדורגת כעת במקום הרביעי - אחרי ארה"ב, קנדה וצרפת - במספר המהגרים המבקשים ממנה מקלט מדינה. 31,160 מהגרים ביקשו בה מקלט בשנה שעברה, יותר מפי שתיים לעומת 2007.
מהגרים לא חוקיים בדרך מלוב לאי למפדוזה (צילום ארכיון: AFP)
מוקדם יותר החודש החלה איטליה לשלוח חזרה ללוב סירות ובהן מהגרים, שנתפסו במים הבינלאומיים. זאת בלי לבדוק כלל אם יש בהן אנשים שמבקשים מקלט. סוכנות הפליטים של האו"ם, הוותיקן וארגוני זכויות אדם הביעו תרעומת על המהלך, וטענו שאיטליה הפרה את החוק הבינלאומי.
"החוק ייצור מעמד של עבדים"
הממשלה, שטוענת זה זמן רב כי הופקרה על-ידי האיחוד האירופי בכל הנוגע להתמודדות עם ההגירה הבלתי חוקית, הגנה על המדיניות החדשה, והודיעה שסוכנות הפליטים של האו"ם יכולה לסנן את מבקשי המקלט בשטח לוב אם היא חפצה בכך. הצעד אינו קשור לחוק החדש שאושר בבית התחתון של הפרלמנט היום.
בשורות הקואליציה היו חברי פרלמנט שנאלצו להצביע בעד
החוק למרות שהתנגדו לו. אחד מהם הוא רוקו בוטיליונה, שמתח ביקורת על ההצעה ואמר כי היא תיצור באיטליה מעמד של "עבדים", עובדים משוללי זכויות. לדבריו, מהגרים בלתי חוקיים ומעסיקיהם יועמדו "בעמדה של נחיתות חומרית ומוסרית". התוצאה הסופית, הזהיר, תהיה שבמקום לפנות למשטרה או לרופא כאשר הם צריכים, המהגרים יפנו למשפחות הפשע.
לשיטתה של חברת הפרלמנט מנואלה דל לאגו, ממפלגת הימין "הליגה הצפונית" שיזמה את החקיקה, איטליה יצאה לדרך הנכונה. "אנו לא מבינים מדוע אנחנו צריכים להשאיר את כולם פה, ומדינות אחרות לא לוקחות אף אחד", אמרה. לפי חוק ההגירה שאומץ בכהונתו הקודמת של ברלוסקוני, על מהגרים להיות מועסקים כדי לקבל אישור שהיה. לפי החוק הקיים, ניתן לגרש מהגרים לא חוקיים שלא מבקשים מקלט מדיני.