שתף קטע נבחר
 

הערכה: המדד יעלה; התקציב יביא אינפלציה

הערכות: מדד המחירים לאפריל יעלה ב-0.8%-1.1%. אך האינפלציה הצפוייה בחודשים הבאים תהיה גבוהה הרבה יותר - אם הגזירות בתקציב שאושר בממשלה יאושרו אף בכנסת

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תפרסם היום (ו') את מדד המחירים לצרכן לחודש אפריל והאנליסטים מעריכים שבחודש שעבר עלו המחירים בין 0.8% ל-1.1%. זאת, לאחר שבחודש מרס עלה המדד ב-0.5%, אחרי 4 חודשים רצופים של ירידות. אך האינפלציה הצפוייה בחודשים הבאים תהיה גבוהה הרבה יותר - אם הגזירות בתקציב שאושר בממשלה יאושרו אף בכנסת.

 

בבית ההשקעות כלל פיננסים מעריכים שעליית מדד המחירים באפריל תסתכם ב-0.9%, גם בבית ההשקעות מיטב מעריכים שהמדד יעלה ב-0.9%. בישיר בית השקעות מעריכים שמדד המחירים לצרכן יעלה ב-0.8%. ובאי.בי.אי. מעריכים שהמדד יעלה ב-1.1%.

 

הכלכלן הראשי של כלל פיננסים, אורי גרינפלד, מסר ל-ynet ש"מדד אפריל הוא גבוה בדרך כלל, בשנה שעברה הוא אף עמד על 1.5%. השנה הוא נמוך יותר עקב ירידה בביקושים. מחירי התיירות בחו"ל, ומעט אף בארץ, היו נמוכים על רקע המשבר והצורך לפתות צרכנים במחירים אטרקטיביים. העלייה במחירי הדלק באפריל, של כ-8% השפיעה אף היא על סעיפי התחבורה". 

 

כיצד ישפיע התקציב על האינפלציה?

על אף שמרבית האנליסטים העריכו שהאינפלציה ב-12 החודשים הקרובים לא תחרוג מטווח יעד המחירים של בנק ישראל (1%-3%), הם סייגו את הדברים על רקע העלאת המסים, הצפויה במסגרת התקציב. לדבריהם, אם זו תאושר בכנסת, היא תגרור עליית מחירים משמעותית.

 

כך למשל, הכלכלן הראשי של מיטב, רון אייכל, מעריך שהגזירות החדשות (כולל מס בצורת) יוסיפו 2% לעליית המחירים ל-3.5% ב-12 החודשים הבאים. הכלכלנית הראשית בבית ההשקעות אי.בי.אי. איילת ניר, מעריכה שהגזירות החדשות (ללא מס בצורת) יוסיפו כ-1.4% למדד ב-12 החודשים הקרובים.

 

"מה שחשוב להבין הוא שההשפעה על האינפלציה היא חד פעמית ונקודתית ולאחר מכן תשוב ההתמתנות האינפלציה חזרה לתוך הטווח. בתחילת 2011 המע"מ ירד שוב - ולכן אינני צופה שבנק ישראל יגיב כעת להתייקרויות במשק", אומר אייכל.

 

גרינפלד מסכים עם אייכל, "העלאת המסים תיצור בום אינפלציוני חד פעמי - אך עליית מחירי הסחורות שהתרחשה בעולם תמשיך להשפיע בשל הפיגור בהעברת מחירי הסחורות לצרכנים בחלק מהסעיפים. כך למשל התאוששות מחירי הנפט משפיעה אומנם תוך חודש על מחירי הדלק, אך הם בתורם משפיעים על מחירי החשמל, המכונות, ואף השינוע - כיוון שעלות שליח הפיצה או המשאית שמעבירה סחורה תגולגל בסופו של דבר לצרכן באמצעות המחיר הסופי של המוצר".

 

עם זאת, גרינפלד אומר שהחששות מפני אינפלציה גבוהה או סטגפלציה במצב הנוכחי - הן מוגזמות. לדבריו, "על מנת שתתרחש עליית מחירים, על הביקושים להתאושש, ו"ספק עם נחווה זאת לפני שלהי 2010". לדברי גרינפלד, עליית אמצעי התשלום במשק - כשהציבור מחזיק בידיו יותר כסף נזיל, מהווה בימים כתיקונם סימן לעליית מחירים - אולם כעת היא מתרחשת בעיקר בשל הריביות הנמוכות על הפקדות, והתערערות האמון בשוק ההון כאפיק השקעה. לפיכך, הן מביאות את האזרחים להשאיר כסף נזיל בעו"ש - אך לא להגביר צריכה".


פורסם לראשונה 14/05/2009 15:54

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
אם יוטל מע"מ על פירות וירקות - המדד יעלה
צילום: יריב כץ
מומלצים