שתף קטע נבחר

צילום: ויז'ואל פוטוס

כמה מים נותרו אחרי החורף? מעט מדי

דו"ח סיכום נתוני החורף במאגרי המים בישראל, המתפרסם כאן לראשונה, מצייר תמונה מדאיגה רגע לפני הקיץ הלוהט: אחרי חורף "ממוצע מינוס" מבחינת משקעים, ברוב מאגרי המים הכמות שנותרה היא כ-80 אחוז מהממוצע. "אם לא נעמוד ביעדי צימצום הצריכה - נגיע למצב חירום", אומרים ברשות המים

אחרי חורף עם כמות משקעים נמוכה מהממוצע, ורגע לפני עוד קיץ לוהט, ברשות המים מעריכים שגם אם נשתמש במים בקמצנות גדולה, עדיין אנו צפויים לסיים את השנה עם גירעון של 100 מיליון קוב במשק המים.

 

נתוני סיכום חורף 2008-2009 שגובשו לאחרונה ברשות ומתפרסמים כאן לראשונה, מציירים תמונת מצב מדאיגה לקראת הקיץ הקרוב. "ההערכות הן שנסיים את השנה עם כמות של כ-80 מיליון קוב מים מעל הקווים השחורים – וזה בהנחה שנעמוד ביעדי צמצום הצריכה שהצבנו לעצמנו", הסבירה ל-ynet מנהלת אגף תפעול ברשות, תמי שור. "אם לא נעמוד בהם, נרד אל מתחת לקווים הללו – וזה כבר מצב חירום".

 

הכנרת: נותרה חצי מהכמות הזמינה

מנתוני סיכום החורף במקורות המים הטבעיים עולה כי במרבית המאגרים הגיעו הכמויות לכ-80 אחוזים מהממוצע בלבד, ובחלק מהמקומות אף פחות מכך.

 

באגן ההיקוות של הכנרת למשל נרשמו כמויות משקעים נמוכות מהממוצע זו השנה החמישית ברציפות, והגיעו לטווח של 80-85 אחוז בלבד ביחס לממוצע.

 

נתון בולט ומדאיג הוא מצב המים הזמינים – כמות המים שנותרו בימה בניכוי ההתאדות. בסוף החורף נותרו בכנרת 206 מיליון מ"ק בלבד - לעומת ממוצע רב שנתי של  379 מיליון מ"ק. אם בוחנים את השנה כולה, נפח המים הזמינים בכנרת צפוי להסתכם באוקטובר ב-175 מיליון מ"ק בלבד - 47 אחוז מהממוצע הרב שנתי.

 

המצב לא צפוי להשתפר אם מחשבים את נתוני השאיבה. בהתחשב ב-140 מיליון מ"ק שצפויים להישאב מהכנרת השנה למוביל הארצי, צפוי המפלס להגיע בתחילת אוקטובר לגובה של 214.20 מטרים מתחת לפני הים - רק כ-60 סנטימטר מהקו השחור בכנרת - נקודה שממנה יש להפסיק את שאיבת המים כדי שלא לפגוע באגם.

 

אך לא רק הכנרת במצב קשה - גם מפלס מאגרי מי התהום מתחיל את הקיץ בעמדת נחיתות. אקוות ההר המערבי (ירקון-תנינים) - מאגר מי התהום הגדול והאיכותי בישראל, המשתרע מהרי השומרון ורמות מנשה בצפון ועד הנגב בדרום - נמצאת בסיכון להמלחה בשל שאיבת יתר. מסיכום החורף האחרון עולה כי במרכז המאגר הגיעו כמויות המים רק לכדי 77 אחוז מהממוצע, ובחלקיו הדרומיים לכדי 66 אחוז בלבד.

 

עוד על מצב משק המים:

 

מצבו של אקוויפר החוף אינו טוב יותר. מאגר מי התהום הזה משתרע מרצועת עזה בדרום ועד חולות קיסריה בצפון, לאורך כ -120 ק"מ. ברשות המים מציינים שבתחילת השנה ההידרולוגית הנוכחית היו מרבית תאי האקוויפר מתחת לקווים האדומים, ותהליך ההמלחה נמשך גם שם.  

 

אין רזרבות, מתחילים לקדוח

את הבעיות עימן מנסים להתמודד ברשות המים היא העדר רזרבות מים - בעיקר במאגרים תת-קרקעיים. בהיבט זה מציינת שור כי בשנת 2005 היו למשק המים הישראלי רזרבות בסך מיליארד ו-200 מיליון קוב, "אבל מאז ועד היום ירדה הכמות בהדרגה בכל שנה. בשנה שעברה הגענו למצב שגרענו מיליארד קוב". 

 

במילים אחרות, את שנת 2008 סיימה מדינת ישראל עם רזרבה של 180 מיליון קוב בסך הכל. "זה כמעט כלום", מדגישה שור.

 

שנת 2008 נחשבה לשנה קשה גם מבחינת שפיעת מעיינות הדן, אשר ירדו לשפל היסטורי. כדי לפתור את הבעיה הזו, החלו לפני כשנה לקדוח עשרות קידוחי בצורת בצפון הארץ. קידוחים אלה, אמרו ברשות, הם על חשבון העתיד. מים אלה היו אמורים להגיע למעיינות ולמאגרי מי התהום בהמשך, אך בשל המצב שואבים אותם כבר עתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
חצי מהכמות הממוצעת. הכנרת
צילום: AFP
הקווים השחורים באופק. התייבשות בכנרת
באדיבות החברה להגנת הטבע
מומלצים