שתף קטע נבחר
 

שטייניץ: המטרה - לשמור על יציבות העסקים

זאת, לדברי שר האוצר, גם במחיר פגיעה בתחומים אחרים - כדי שלא יתווספו מאות אלפי מובטלים. יו"ר ועדת הכספים, ח"כ גפני: לא ייתכן להוריד מסים לשכבות החזקות ולפגוע בשכבות החלשות על ידי העלאת מע"מ

שר האוצר, יובל שטייניץ אמר הבוקר (ב') בוועדת הכספים כי מי שטרם מבין שאנו בשעת חירום כלכלית ושאנו חייבים לנהל מלחמת חירום – קיבל אתמול את ההוכחה מפרסום נתוני הרבעון הראשון של 2009. שטייניץ הדגיש את הירידה העצומה של 46% בייצוא המצביעה על פגיעה בעסקים במשק.

 

השר הודיע כי המטרה העיקרית בסדר העדיפיות שלו תהייה לשמור על יציבות העסקים כדי שלא יתווספו עשרות ומאות אלפי מובטלים. זאת, לדבריו, 

כיוון שמצב זה יביא לאסון שאינו רק כלכלי, אלא ש"יש לו משמעות חברתית קשה של פגיעה בחוסן הלאומי ובביטחון המדינה".

 

לדברי שטייניץ, יציבות העסקים חיונית להגנה על הייצוא ולבלימת ההתכווצות של המשק. עם זאת "משימה זו תבוא על חשבון דברים אחרים". "כל הדברים האחרים חשובים אבל המטרה החשובה ביותר היא להגן על התעסוקה ולמנוע הרחבה של מעגל האבטלה", הוא הוסיף.

 

יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני הבטיח לשר "דיון קשה בתקציב והדגיש כי לא ייתכן להוריד מסים לשכבות החזקות ומצד שני לייקר את הירקות והפירות וולהעלות את המע"מ ובכך לפגוע בשכבות החלשות. עוד אמר גפני, בפתח הדיון, כי "הוועדה לא תסכים להעביר חוק הסדרים הכולל רפורמות שאין להם קשר ישיר לתקציב ושמקומן במסלול החקיקה הרגיל".

 

הדיון בוועדה

עוד אמר שטייניץ שהוא מקווה שתוכניתו להעמיד ערבות מדינה בסך כולל של 25 מיליארד שקל למתן אשראי לעסקים תאפשר להגדיל את היצע האשראי ובעיקר לתת ליצואנים יתרון על פני מתחריהם. כמו כן, לדבריו, "ערבות זו תאפשר למפעלי ההיי טק שלא לפטר עובדים עד שנצא מהמשבר". השר אמר שהוא מקווה שהפתרונות למצוקת האשראי יגרמו לישראל להיות בין המדינות הראשונות שישובו למסלול הצמיחה.

 

ועדת הכספים צפויה לאשר בשבוע הבא את מסגרת ערבות המדינה, ולשר האוצר הובטח, על ידי היו"ר גפני, שהאישור יינתן ללא עיכובים.

 השר ציין שמסגרת הערבות אינה חורגת מהתקרה המותרת לממשלה בחוק התקציב (10%, כ-32 מיליארד שקלים), אך אם יידרש להעלות את התקרה, הממשלה תבקש זאת בהוראת שעה.

 

בדיון בוועדה, שר האוצר ציין שהוסרה אי הוודאות מעל שוק ההון לאחר שהובהר כי הסיוע הממשלתי לעסקים שנקלעו למצוקת אשראי – לא יהיה מכוון לטייקונים שהשקיעו בחו"ל. לדבריו "המטרה הייתה ונשארה הגדלת המעורבות הממשלתית רק לחברות ישראליות שפעילותן רלוונטית למשק הישראלי" – אם נקלעו לקשיים, ושיש סיכוי סביר להצילן. שטייניץ הדגיש אין בכוונתו להתערב ביחסי לווים מלווים (פירעון האג"ח הקונצרני) או בעסקים שנקלעו לפשיטת רגל ושאין סיכוי להצילם".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שר האוצר, יובל שטייניץ
צילום: יואב גלאי
מומלצים