שתף קטע נבחר
 

מלחמת האוצר בלמ"ס: האם מדד המחירים מדויק?

משרד האוצר פרסם כי המחיר הממוצע לדירה חדשה עלה ב-7.3% בשנת 2008. הלמ"ס, לעומת זאת, פרסמה במדד המחירים כי מחירי הדירות עלו ב-13.1% - שיעור כמעט כפול

מינהל הכנסות המדינה במשרד האוצר פרסם אתמול (ג') נתונים על השינויים במחירי הדירות בשנת 2008, שמהם עולה התמונה הבאה: המחיר הממוצע לדירה חדשה עלה בשנה שעברה בשיעור נומינלי של 7.3% ואילו המחיר הממוצע לדירה מכלל הדירות שנרכשו בשנת 2008 נותר ללא שינוי בהשוואה לשנת 2007.

  

נתוני מדד המחירים של הלמ"ס, לעומת זאת, מצביעים על תמונה שונה לחלוטין: מחירי הדירות עלו במהלך 2008 בשיעור חד של 13.1%. בשל משקלו הגבוה של סעיף זה בסל המדד, הוא תרם 2.086% לעליית המדד הכללי - יותר ממחצית המדד, שעלה ב- 2008 ב-3.8%.

   

נתוני מינהל הכנסות המדינה מתייחסים אומנם להשוואה בין המחיר הממוצע בשנת 2008 לבין המחיר הממוצע ב- 2007, בעוד שנתוני הלמ"ס מתייחסים להתפתחות מחירי הדיור במהלך השנה. אולם הפער בין שני הנתונים כה גדול שלא ניתן לפטור אותו בהסבר זה. הסבר אפשרי נוסף לפער הנתונים הוא בשוני בשיטת החישוב: הלמ"ס מחלצת את הנתון על השינוי במחיר הדירות מהשינויים התקופתיים במחירי השכירות.

  

סעיף מחירי הדירות הוא חשוב ביותר במדד המחירים והוא מהווה קרוב ל-16% מסל המדד. כל שינוי קטן בו בא לידי ביטוי ממשי במדד, ומכאן השפעתו העצומה על כולנו - החל בחישוב שווי הנכסים הצמודים שיש לנו בקופות הגמל ובקרנות הפנסיה וכלה בחישוב ההחזר החודשי של המשכנתא.

  

מהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה נמסר הבוקר כי הם עומדים מאחורי נתוני המדד שהם מפרסמים מדי חודש וכי במהלך היום הם יפרסמו הבהרה בנושא.  

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גדי קבלו
המחיר עלה? ירד? תלוי את מי שואלים
צילום: גדי קבלו
מומלצים