שתף קטע נבחר

 

איך קשור ציוץ הציפורים למזג האוויר?

מחקר רחב היקף אודות ציוציהם של ציפורי שיר ברחבי העולם, מוכיח כי ככל שהאקלים הפכפך וקיצוני יותר, ציוץ הציפורים מורכב ומגוון יותר. למה? הכל קשור להרגלי חיזור, כמובן

לרבים מכם זכורות ודאי שורותיו המפורסמות של יורם טהר-לב, משירו על יואל משה סלומון, "אם ציפורים אינן שרות, המוות פה מולך". מסתבר שטהר-לב, או סלומון אם להאמין לסיפור שמספר השיר, לא לגמרי טעה. מדענים טוענים כי יש קשר הדוק בין סגנון השירה של ציפורי שיר, לבין האקלים שבו הן חיות.

 

מחקר רחב היקף שראה אור היום (א'), מראה שציפורי שיר החיות באזורים בהם האקלים מגוון יותר, משמיעות צלילים מורכבים יותר. "ככל שהסביבה נעשית מורכבת ובלתי צפויה יותר, הציפורים משמיעות צלילים מורכבים יותר", מסביר ד"ר קרלוס בוטרו, מאוניברסיטת דורהאם, שלקח חלק במחקר.

 

ההסבר לתופעה, לדברי החוקרים, הוא כמובן – סקס. "ככל שהתנאים בסביבה מסוימת חריפים ובלתי צפויים יותר, אז ההשלכות של מציאת בן זוג בינוני נהיות חריפות יותר", אומר בוטרו, "נקבות מרשות לעצמן להיות בררניות יותר בתנאי אקלים קשים".

 

ציפורי שיר ממין זכר, שרים כדי למשוך נקבות. יכולת שירה מורכבת ומפותחת מעידה על הזכר שהוא בריא וחזק יותר, וכי צאצאיו צפויים לשרוד זמן רב יותר. לכן בתנאי אקלים קשים, זכרים מתאמצים יותר להרשים את הנקבות. בוטרו ועמיתיו סבורים, כי העובדה שיכולת שירה היא תכונה נרכשת ולא רק מולדת אצל ציפורים, מחזקת את השערתם. "כשזכר שר יפה, הוא בעצם משדר לנקבות שהוא בעל יכולת למידה גבוהה, ולכן מתאים יותר לתנאי הסביבה".

 

המחקר מתבסס על עבודה של שנים, במסגרתה סרקו החוקרים אזורים נרחבים בחצי הכדור הדרומי, והקליטו יותר מ-100 ציפורי שיר מ-29 מינים שונים. דגימות הצליל שנאספו נותחו על ידי תוכנת סאונד ממוחשבת, שתרגמה אותן לגרפים ואפשרה לחוקרים לסווג כל ציוץ, גרגור וצווחה לקבוצה המתאימה לו ולנתח את מידת המורכבות של צלילים שונים.

 

לבסוף שוייכה כל הקלטה למקום בו נאספה ונבדקה מידת הקשר שבין אקלים למידת המורכבות והגיוון שבצליל. הקשר שנמצא בין אקלים לציוץ הציפורים מפתיע גם את החוקרים. "הצלחנו לחבר שתי נקודות שהיו עד עכשיו מרוחקות מאוד זו מזו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחזרים בציוצים. ציפורי שיר
צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים
מומלצים