האם פישר יכול לעצור את צניחת הדולר?
למרות הצהרות בנק ישראל כי ימשיך להתערב בשוק המט"ח ולחזק את הדולר, קשה מאד להילחם במגמה עולמית של היחלשות המטבע האמריקני. בינתיים, היצואנים מודאגים והצרכנים מצפים להוזלות
בסוף השבוע, שבר הדולר את רמת ה-4 שקלים כלפי מטה, לראשונה מאז ינואר 2009. השמועות אודות כוונת בנק ישראל להפסיק את התוכנית לרכישת דולרים אותה החל בחודש מרס 2008, הקפיצו את השקל. ואולם, הכלכלנים סבורים שיכולתו של בנק ישראל לשנות את המגמה העולמית מוגבלת ביותר. מגמת ההיחלשות של המטבע האמריקני, חוצה יבשות ומשפיעה גם עלינו כמו על יתר המטבעות.
היחלשות הדולר בעולם, מסביר אמיר חייק, ראש ענף מחקר ומוצרים וכלכלן ראשי בבנק אגוד נובעת ממספר סיבות: העיקרית שבהן היא החשש מירידת דירוג האשראי של ארה"ב שגורמת להיחלשות המטבע האמריקני. בנוסף, קיימת ירידה בביקוש לאג"ח האמריקני, מהלך שגורם גם הוא להיחלשות השטר הירוק.
"משקיעים זרים, במיוחד הסינים, רואים את ההשקעות שלהם באג"ח נפגעות, גם בגלל ירידה בערך המטבע, ואת עליית התשואות של האג"ח האמריקניות הארוכות לטווח של 10 ו-20 שנה - אז הביקוש להן מצטמצם ומחליש את הדולר" אומר חייק.
לדברי הכלכלנים מדובר בתופעה עולמית שמשפיעה גם עלינו. מטבעות שונים בעולם מתחזקים מול הדולר ולכן גם השקל מתחזק אצלנו.
יכולת הבנקים המרכזיים מוגבלת
למרות מאמצי בנק ישראל לשמור על ביקוש גבוה לדולר בצורת קנייה מסיבית של דולרים, מהלך זה לא בהכרח משפיע ואם כן, אז בשוליים בלבד.
"צריך להבין שגם בנקים מרכזיים יותר גדולים מבנק ישראל, כגון הבנק היפני ואפילו האנגלי שניסו להתערב, לא הצליחו לשנות את המגמות הגדולות" מסביר רון אייכל, כלכלן ואסטרטג ראשי בבית ההשקעות מיטב. "הם יכולים לעשות פעולות נקודתיות, אך הם לא מצליחים להטות את מגמות המסחר לכיוונם".
לדברי אייכל, הבנקים המרכזיים משתדלים גם לפעול בנקודות מסויימות במהלך השבוע שבהם יש פחות פעילים כמו בשעות הבוקר המוקדמות או ביום המסחר האחרון של השבוע. "קשה לבוא ולבודד את ההשפעה של בנק ישראל על שוק המט"ח. כוחות השוק גדולים מכוחותיו של בנק כזה או אחר" אומר אייכל.
למרות הפסימיות באשר ליכולתו של בנק ישראל להשפיע באופן עקבי על ערכו של הדולר, אומרים הכלכלנים כי הבנק ימשיך לנסות להפעיל את השפעתו בכל הזדמנות שיוכל. הכלכלנים מתייחסים לפרסומים בדבר כוונת הבנק לשנות את מדיניות רכישת הדולרים בכך שימיר את שיטת הרכישות הקבועות ברכישות בסכומים משתנים, בהתאם למצב בשוק המט"ח. "אני מאמין שבנק ישראל יעשה את כל המאמצים כדי שהדולר יהיה מעל 4 שקלים" אומר חייק.
רע ליצואנים, טוב במעט לאינפלציה
היצואנים כבר מתריעים מפני הפסדים בשל ירידת ערך הדולר. התמורה עבור כ-60% מהייצוא של ישראל מתקבלת בדולרים וירידה בערכם פוגעת ביצואנים ובמשק. זאת משום שהם מקבלים פחות שקלים על כל דולר שמומר. מנגד, מציאות של דולר נמוך יכולה דווקא להיטיב עם הצרכנים - על ידי הורדת גובה האינפלציה.
"יכולה להיות השפעה על המחירים, אנחנו משק שמוטה סחר חוץ וברגע שהשקל מתחזק המחירים הופכים זולים יותר, אבל צריך שזה יהיה מהלך ממושך בשביל שנראה השפעה" אומר אייכל. כך גם לדברי חייק: "דולר נמוך עוזר במיוחד לייבוא, למי שיש הלוואות דולריות ולמי שנוסע לחו"ל, אולם מהנסיון, בעלי עסקים שמוכרים מוצרים לא ממהרים להוריד מחירים".
אייכל מדגיש עם זאת כי גם הוזלה, אם תהיה, תגיע במקביל להתייקרויות אחרות שיש במשק כגון של הסיגריות והדלקים כך שבסופו של דבר אנחנו לא כל כך נראה את ההשפעה באופן ברור. מבחינת האינפלציה, ירידת הדולר צפויה למתן את המדד בכמה עשיריות האחוז בלבד - בעוד שהעלאת המיסוי הנגזרת מתקציב 2009-2010 עשויה להקפיץ את מדד המחירים כלפי מעלה.
מגמת ההיחלשות צפויה להימשך
הכלכלנים מעריכים כי היחלשות הדולר תימשך בחודשים הקרובים בהתאם למגמה העולמית.
"על פי המודלים שלנו שער סביב 4 שקלים לדולר זה שער החליפין ההוגן לשקל. 4.2 זה שער הוגן בהתערבות בנק ישראל, אך השווקים עושים את שלהם", אומר אייכל.
למרות זאת מעריכים הכלכלנים , כי בהחלט ייתכן שנראה בימים הקרובים עליה בשער הדולר, אם כי ,כאמור, מדובר בטווח הקצר מאד בלבד, ולאורך החודשים הבאים המגמה היא דווקא כלפי מטה.