ורטהיימר: "לבדוק אם ירידת הדולר ספקולנטית"
התעשיין איתן ורטהיימר את חששותיו מרמות המטבע הנמוכות על רקע המשבר הכלכלי: "ירידות בתקופה קשה כמו זו מזיקות למשק. אם הן ספקולנטיות - צריך לטפל בהן"
"לוקח 20 שנה לבנות כלכלה. הפוליטיקאים, לעומת זאת, באים לכמה שעות, לא מפרידים את עצמם מבעלי המקצוע ולא מאפשרים להם לבנות את התשתית הכלכלית". כך אומר ל"כלכליסט" איתן ורטהיימר, יו"ר ישקר, על רקע הירידות החדות האחרונות בשער הדולר. הוא מוסיף עוד: "אין לי שום מושג מה קורה לדולר, ואני אומר זאת באחריות".
ורטהיימר, תעשיין ותיק ויצואן מרכזי, מודאג מהחזרה לרמות המטבע הנמוכות של לפני חצי שנה. "צריך לזכור שהירידות באות בתקופה קשה, אחרי שנתיים קשות ממילא בעניין המטבעות", הוא אומר, "יש חברות שיסיימו את חייהן עקב הדולר הנמוך. יהיו כאן הרבה יותר מובטלים. האבסורד הוא שהכנסות המדינה ממסים יקטנו, וזה ישוב ויגולגל על האוכלוסיות החלשות".
לדברי ורטהיימר, יש לבדוק אם הירידה בשער הדולר היא ספקולנטית או אמיתית. "אם מדובר בכוחות טבעיים, אין לי טענות לאף אחד", הוא מציין, "אבל אם מדובר בכוחות שמגיעים מז'נבה ובשביל כמה פרומילים מפילים לנו את השוק, אז יש לי הרבה טענות. יש כלים לבדוק מאין הירידה הזו נובעת. אם היא לא אמיתית, צריך לעשות עם זה משהו. יש רישום של כל דולר שנכנס לישראל, ואני מצפה שהבדיקות המתאימות ייערכו".
ורטהיימר מעריך שהעליות הנוכחיות בבורסה נובעות ממצבי רוח בלבד ואינן משקפות את המתרחש בשוק. "עד שהכלכלה האמיתית לא תתחיל להסתובב, המשבר לא ייגמר", הוא אומר ומוסיף כי המדינה אינה מספקת פתרונות אמיתיים למיתון. "נעשים פספוסים קולוסאליים בהתמודדות עם המשבר", הוא אומר, "למשל אנחנו מחמיצים את ההזדמנות לספק למובטלים הכשרה מקצועית. אצלנו בישראל לא מתנהלים כאופרציה אלא רק מתוך רצון לתת פתרון נקודתי לבעיה כספית".
התשובה, לדבריו, היא להשקיע בתעשייה. "הפתרון הוא לא לשים כסף באדמה, אלא לפזר אותו בכל מקום שבו דולר אחד מצמיח עשרה דולרים, כמו בתעשיות מתחדשות וביצוא", הוא אומר, "צריך להכפיל את היצוא פי חמישה ואת ההכנסה לנפש פי שניים - זה הפתרון היחידי".