עובדי כוח-אדם בממשלה: פנסיה מרגע ההעסקה
החשב הכללי באוצר מחייב את חברות השמירה והניקיון המספקות שירותים למשרדי הממשלה להתחיל להפריש לכל עובד פנסיה מרגע העסקתו, במקום אחרי חצי שנה
חברות השמירה ו הניקיון המספקות שירותים - כלומר, עובדים - למשרדי הממשלה יחוייבו להפריש לעובדיהן הפרשה מלאה לפנסיה החל מהיום הראשון להעסקת העובדים. כך עולה מנהלים חדשים שהעביר לחברות הללו החשב הכללי באוצר, שוקי אורן. ההוראה נכנסה לתוקף השבוע.
מדובר בשיפור משמעותי ביחס למצב שהיה קיים עד כה, שבו חוייבו החברות הללו לשלם לעובדים פנסיה רק חצי שנה אחרי תחילת עבודתם. העובדים קיבלו גם בעבר הפרשה לפנסיה מהיום הראשון לעבודתם - אך ההפרשה הייתה רטרואקטיבית ושולמה להם רק אחרי חצי שנה של עבודה. רבים מעובדים אלה לא החזיקו בעבודה חצי שנה - והתפטרו או פוטרו מבלי שקיבלו כל חיסכון פנסיוני.
כך או כך, מדובר בתנאי פנסיה משופרים לעומת המצב בשוק הפרטי, בו מחוייבות החברות לשלם לעובדים פנסיה רק אחרי חצי שנה, בהתאם להסכם הקיבוצי המחייב הקיים במשק. רבות מהחברות אף אינן מקיימות את ההסכם ואינן מעניקות פנסיה כלל.
לפי הוראת החשכ"ל, יוקם מנגנון שוק לפיקוח ובקרה אחר הפקדות המעסיקים לפנסיה ופיצויים. בהוראה הובהר, כי ספק השירותים יסדיר את יחסי העבודה באמצעות קיום חוזה מול העובד. בנוסף, המעסיק יעביר לעובד תלוש שכר מובן וברור בהתאם לחוק הגנת השכר, וכן הודעה ברורה הכוללת את תנאי ההעסקה וזכויותיו כתנאי לתחילת התקשרות.
בנוסף, דורש החשב הכללי פיקוח על תשלומי דמי ההבראה והחופשה. על פי ההוראה, תשלומי המשרד הממשלתי לחברה הזוכה במכרז עבור דמי הבראה בשנה הראשונה ועבור ימי מחלה יבוצעו כנגד קבלת אישור של רואה חשבון על ביצוע תשלום בפועל.
החשב עדכן את ההוראה בהתאם להמלצות של ועדה בין משרדית הכוללת פקידים בכירים ממשרדי האוצר, התמ"ת והמשפטים, שגיבשה המלצות להתנהלות משרדי הממשלה בהתקשרויות עם חברות למתן שירותים עתירי כוח אדם.
הממשלה היא המעסיק הגדול במשק של עובדי כוח אדם וקבלן, שסבלו, עד לאחרונה, מהפרות חוזרות ונשנות של חוקי העבודה. החשכ"ל החל להתערב בנושא במרס 2007, במטרה להגן על העובדים.
הוראות החשב מ-2007 קבעו תנאי סף למכרזים שמנעו השתתפות של חברות שמלינות שכר או משלמות פחות משכר המינימום וחייבו את חשבי המשרדים לעקוב אחרי השמירה על זכויות העובדים. ההוראות קבעו כי פגיעה בזכויות עובדים מהווות הפרה של הסכם ההתקשרות של הממשלה עם החברות. קבלן שירותים שהפר את חוקי העבודה חויב לשלם לעובדים רטרואקטיבית על כספים וזכויות שלא שילמו מהם - והממשלה מעכבת תשלומים לקבלנים שאינם עומדים בכך.
ההוראה הביאה לכך שחברות שמירה וניקיון החזירו למאות עובדים שכר עבודה שלא שולם כדין בסכום כולל של כ-10 מיליון שקלים למאות עובדים.