שתף קטע נבחר

 

דו"ח: ירידה של 27% במספר המתגיירים

דו"ח הגיור השנתי של מכון עתי"ם מתפרסם לקראת שבועות וחושף צניחה במספר המצטרפים לשורות העם היהודי. למרות שנושא גיורם הוכרז כמשימה לאומית - רק חמישית מהמתגיירים (פחות מאלף איש) הם מעולי ברית המועצות. ומה עושים בנידון?

השר ליברמן והרב אלישיב כבר הסתדרו, אבל המשבר הגדול עדיין כאן: דו"ח הגיור השנתי של מכון עתי"ם המתפרסם היום (ב') מצביע על ירידה דרסטית של 27% בהיקף הגיורים שנערכו בישראל בשנת 2008, זאת בהשוואה לשנה שקדמה לה. על פי הממצאים, פחות מחמישית מהמתגיירים הם מעולי חבר העמים, אף שגיורם הוא הדחוף ביותר, ואילו הרוב הגדול הם מעולי אתיופיה - הפלאשמורה.

  

בדו"ח, המתפרסם אחת לשנה, בערב חג השבועות (שעניינו – בין היתר - הגיור), הובאו נתוני מערך הגיור לפיהם 5321 איש התגיירו בשנת 2008 לעומת 7280 ב-2007, כאשר רק 933 מהמתגיירים בשנה שחלפה הם מעולי ברית המועצות. לעומת זאת, שיעור המתגיירים בצה"ל עלה, אך לא נמסר מספרם. הנתונים מתייחסים כאמור לשנת 2008, שבמהלכה "התפוצץ" סיפור ביטולי הרב דרוקמן, ראש מערך הגיור במשרד ראש הממשלה.

  

החלק השני עוסק בביטול הגיורים על ידי בתי הדין בישראל, ונטען בו כי אין מדיניות אחידה בנושא. "הדיינים חלוקים ביניהם: יש בהם הקובעים לעצמם נהלים עצמאיים לביטול גיור ויש הסבורים שאין להשתמש בכח זה אלא במקרים חריגים במיוחד", נכתב בדו"ח, "חוסר האחידות הזה במדיניותם של הדיינים פוגע בתפקוד בתי הדין ומקשה על המתגיירים".

  

כך, למשל, ביטל בית הדין לגיור בירושלים לפני כשנה גיורה של אישה על בסיס הערכה כי אינה שומרת מצוות, ואילו במקרה אחר שנידון בחודש שעבר, שללו הדיינים את האפשרות וקבעו כי "אין כל אפשרות להטיל דופי ביהדותו של אדם שכבר התגייר, ואפילו נפלו פגמים מסוימים בביצוע הליך גיורו".

  

בעתי"ם מציינים עוד שני מקרים של ביטול גיור – אחד מהם על ידי בית הדין הרבני בירושלים, לאחר שהתגלה שאביו של המתגייר הוא רב רפורמי, והשני על ידי בית הדין הרבני הגדול, שפסל את כל הגיורים שביצע הרב חיים דרוקמן משנת 1999. 

 

עוד מצביע הדו"ח על תפקוד לקוי של ועדת החריגים, האמורה לטפל בעניינם של מועמדים לגיור שאינם זכאים לאזרחות ישראלית מתוקף חוק השבות. "הוועדה אינה מפרסמת את מועדי ההתכנסות שלה; הועדה אינה מתכנסת באופן סדיר וקבוע; המועמדים לגיור אינם מקבלים דיווח על התקדמות הדיון במקרה שלהם; כאשר מועמד נענה בשלילה הועדה אינה מיידעת אותו באשר לסיבה בגללה נדחתה בקשתו ובכך מונעת ממנו מלהגיש ערעור".

  

"שוהים בלתי חוקיים"

"עיכוב הדיון יוצר מצב בלתי אפשרי עבור רבים המעוניינים להתגייר", מתארים בעתי"ם את המצב שנוצר, "הם אינם זכאים לאשרת עבודה בישראל, אינם יכולים להתחיל בתהליך הגיור ועלולים למצוא את עצמם כשוהים בלתי חוקיים לאחר תקופה מסוימת". 

 

בדו"ח נחשפים ליקויים גם בהליך מינוי הדיינים לבתי הדין המיוחדים לגיור, ונטען כי "מכתב שהגיע לידי מכון עתים קובע שחלק מן הדיינים עסוקים, בעיסוקים שאינם במסגרת חוזה ההעסקה שלהם". על תפקוד מערך הגיור עצמו נכתב בין היתר: "בחודש יוני נקבע כי הרב חיים דרוקמן לא יכול להמשיך לעמוד בראש מערך הגיור, אולם על פי החלטת שר המשפטים ממשיך הרב דרוקמן בתפקידו". בעתי"ם טוענים עוד כי קיימים קשיים באישור גיורים שבוצעו בחו"ל ועיכובים מיותרים בהפקת תעודות המרה למתגיירים בארץ.

 

ראש המכון, הרב ד"ר

שאול פרבר, מציג בדו"ח השנתי את הפתרונות שלו לבעיות הגיור עליהם מצביע המסמך, ובהן הקמת רשות אחת שתרכז את הטיפול בגרים מהארץ ומחו"ל, מתן סמכות לרב הראשי בלבד לבטל גיורים, ביטול ועדת החריגים והקמת רשות לענייני גיור שתהיה רשאית לדחות אדם רק אם הוכח כבעל עבר פלילי, פרסום רשימת בתי הדין לגיור ברחבי העולם המוכרים על ידי הרבנות הראשית, ועוד.

 

בשיחה עם ynet אמר פרבר: "אני בטוח שהאנשים שנמצאים במערכת מנסים להתמודד עם הבעיה כמיטב יכולתם, אבל המכשולים הבירוקרטיים, היעדר מדיניות ברורה והתמיד של מערכת הגיור - כל אלה פוגעים אנושות במוטיבציה להתגייר. הפיתרון שלי הוא בעצם שיהיה מישהו אחראי ונטול מחסומים שיש לו את כל התשובות, והוא יוכל לקדם דברים מתחילה ועד הסוף".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום גלי תיבון
תעודת הגיור
צילום גלי תיבון
החתונה המיוחלת
צילום: ישראל ברדוגו
צילום: אלי אלגרט
טקס גיור צבאי
צילום: אלי אלגרט
מומלצים