40% מהחילונים: למדנו תורה בחודשים האחרונים
מהי הפופולריות של ספר הספרים אצל החילוני? מה מסמל התנ"ך עבור הציבור ומהי התדירות שהישראלי הממוצע פותח אותו? סקר מיוחד לשבועות של רשת בתי המדרש הישראלים
מי אמר שהזהות היהודית במשבר? סקר המתפרסם לקראת חג השבועות - חג מתן תורה - מגלה כי 95% מהציבור מחזיקים בביתם תנ"ך, חמישה חומשי תורה או סידור, ו-63% למדו טקסטים יהודיים בחצי שנה האחרונה – חלקם מידי יום. הסקר, שבוצע על ידי מכון המחקר פאנלס, כלל 529 מרואיינים, שהם מדגם מייצג של האוכלוסיה היהודית הבוגרת בישראל (טעות הדגימה המירבית: 4.2%±). הוא נערך כחלק מפרויקט "בית המדרש לחברי כנסת" שמתכנס היום ביוזמת רשת בתי המדרש הישראלים וח"כ זבולון אורלב.
בחלק הראשון נשאלו המשתתפים באילו מהספרים הבאים (אחד או יותר) הם מחזיקים בביתם. על פי התוצאות, ל-90% מהציבור יש תנ"ך, ל-65% יש סידור, ל-47% יש חמישה חומשי תורה, ואילו 5% לא מחזיקים אף אחד מהם.
ניתוח הנתונים מלמד כי ספר הספרים פופולארי בכל המגזרים, מ-89% מהחילונים ועד 96% מהחרדים. הסידור מצוי פחות בבתי הישראלים – אצל 50% מהחילונים, ובין 83% ל-98% אצל השאר, וחמישה חומשי תורה עוד פחות – 31% מהחילונים ו-58% מהמסורתיים. אצל הדתיים והחרדים, כצפוי, מחזיקים בהם 98% ו-96% בהתאמה.
מתי פתחתם תנ"ך?
שאלה נוספת בחנה את תדירות הקריאה בספרי הקודש. 22% אמרו כי הם נוהגים לקרוא טקסטים יהודיים מידי יום, 41% עשו זאת בחצי שנה האחרונה, 15% רק לפני כן והיתר "לא יודעים".בפילוח להגדרות דתיות נמצא כי החרדים והדתיים מקפידים ברובם ללמוד תורה מידי יום (66% ו-72% בהתאמה) ומיעוטם עשו זאת בחצי שנה האחרונה (34% ו-28%). אצל המסורתיים 49% קראו טקסטים יהודיים בששת החודשים האחרונים, 28% עושים זאת כל יום והיתר בתדירות נמוכה יותר, ואצל החילונים – 41% בחצי שנה האחרונה, 9% יום-יום, 20% לפני יותר מחצי שנה ו-30% השיבו: "לא יודע".
ומה מסמל ספר התנ"ך עבור הציבור בישראל? 80% רואים בו את ספר המורשת של העם היהודי, מבחינת 10% הוא "ספר המחייב להלכה", 7% הגדירו אותו "אוסף אגדות שנכתבו על ידי בני אדם", והיתר לא הסכימו עם אף אחד מההגדרות.
מניתוח התוצאות עולה כי בכל המגזרים תפיסת התנ"ך כ"ספר המורשת של העם היהודי" היא הפופולארית ביותר, כש-82% מהחילונים, 87% מהמסורתיים, 66% מהדתיים ו-56% מהחרדים השיבו כך. עם זאת, בשתי הקבוצות האחרות העדיפו רבים להגדיר אותו כ"ספר המחייב להלכה".
אלי ברקת, יו"ר רשת בתי מדרש בישראל, אומר כי "הסקר מראה שעם ישראל מחובר למורשת היהודית שלו ונותן חשיבות רבה לטקסט היהודי. המהפך שחל בשנים האחרונות בהתייחסות לחג השבועות כחג של לימוד תורה לכלל העם, חילונים ודתיים משתקף היטב בממצאי הסקר".