מספר דורשי העבודה באפריל: 221 אלף
שירות התעסוקה חושף נתונים קשים: מספר דורשי העבודה גדל באפריל ב-3%; האבטלה גדלה ב-2.1% והגיעה לשיא של שנתיים וחצי. למרות הכל, בשירות התעסוקה אופטימיים: קצב הפיטורים והגידול בהיקף האבטלה החל לרדת
האבטלה ממשיכה לגדול. כך עולה מנתונים שמפרסם היום (א') שירות התעסוקה לסיכום חודש אפריל. במהלך אפריל נרשמה עליה בשל 3% במספר דורשי העבודה בהשוואה למספרם בחודש מרס, בניכוי השפעות עונתיות. מספר דורשי העבודה באפריל הסתכם ב-221,223 (נתונים מקוריים - ללא ניכוי השפעות עונתיות). מתוך דורשי העבודה באפריל, 120,658 היו נשים ו-100,565 גברים.
גם מספר המובטלים ממשיך לגדול: מספר המובטלים בישראל עמד באפריל, לפי נתוני השירות, על 213 אלף, שיא של שלוש וחצי שנים וגידול של 2.1% לעומת מרס. מספר המובטלים הגיע באפריל 2008 לשפל של 169 אלף, לאחר שירד במשך ארבע שנים רצופות, אך מאז חזר לגדול, ובמהלך השנה האחרונה גדלה האבטלה ביותר מ-23%.
שירות התעסוקה מגדיר כדורשי עבודה את כל מי שמגיע ללשכות התעסוקה, ומתחיל להגדיר אותם כמובטלים רק כעבור כמה ימים, במידה ולא מצאו עבודה בימים הראשונים שלאחר ביקורם הראשון בלשכה.
מספר העובדים שפוטרו במרס הסתכם ב-13,060.
למרות הכל, בחדשות הקשות יש גם בשורות טובות, אם משווים אותן לנתוני החודשים הקודמים: כאשר מתעלמים מניכוי ההשפעות העונתיות, עולה מהנתונים כי מספר דורשי העבודה באפריל גדל ב-0.5% בלבד ולפיכך חלה התמתנות בהיקף הגידול במספר דורשי העבודה.
על פי הנתונים המקוריים שאינם מנכים השפעות עונתיות, במהלך החודשים אוגוסט-דצמבר 2008 גדל מספר דורשי העבודה בממוצע ב-4.5% בחודש. בינואר 2009 גדל מספרם ב-4%, בפברוארב-2.8% ובמרס 2009 ב-1.5%, ובחודש אפריל עליה בשיעור של 0.5% בלבד. עם זאת, יש לציין שבאפריל היו 13 ימי עבודה בלבד בגלל חג הפסח ויום העצמאות.
"מוקדם עדיין להסיק מסקנות ארוכות טווח, אבל ניתוח נתוני המגמה של המצטרפים החדשים למעגל האבטלה מלמד התמתנות בשיעור העלייה בהיקף האבטלה", אומר מנכ"ל שירות התעסוקה, יוסי פרחי.
מגמה דומה ניתן למצוא בנתונים על מספר המובטלים. בינואר 2009 חל גידול בשיעור של 3.1% במספר המובטלים, בפברואר גדל מספרם ב-2.9%, במרס 2.6% - ובאפריל ב-2.1%.
מי הם המובטלים?
לפי נתוני שירות התעסוקה, 24.5% מדורשי העבודה מתגוררים ביישובים ערביים (לא כולל מובטלים ערבים בערים מעורבות), הרבה יותר משיעור תושבי היישובים הערבים באוכלוסייה הכללית. 15% מהמובטלים באפריל היו תושבי עיירות פיתוח, מעל לשיעור תושבי עיירות הפיתוח באוכלוסייה.
118 אלף (53%) מדורשי העבודה באפריל היו מקבלי הבטחת הכנסה (מובטלים שכבר איבדו את זכאותם לדמי אבטלה). מספרם גדל באפריל ב-2% בלבד, בגלל הגידול במספר דורשי העבודה החדשים.
23 אלף דורשי עבודה היו אקדמאים, ומספרם גדל ב-3.3%, בגלל הפיטורים בהיי-טק. אבל הגידול החד ביותר נרשם במספר דורשי העבודה ה"רגילים" - כאלה שאינם מקבלים הבטחת הכנסה ואינם אקדמאים, שהסתכם ב-80 אלף וגדל ב-4%, בגלל הפיטורים בתעשייה.
שר התמ"ת, בנימין (פואד) בן אליעזר, התייחס הבוקר בישיבת הממשלה לנתוני האבטלה ואמר: "לצערי, אנו צפויים לראות המשך גידול במספר המובטלים בהמשך השנה, אם כי ישנם אינדיקציות כי הגידול צפוי להיות מתון יותר.
"אנחנו מחויבים כממשלה לפעול בנחרצות לעצור את הגידול מחד ולייצר מקומות עבודה חדשים מאידך. לצערי, אנו עסוקים בשבועות האחרונים יותר מדי במלל ופחות מדי במעשים. כך למשל, אין זה סביר מבחינתי כי למעלה מ-70% מהעסקים הקטנים והבינוניים שפונים לקבל סיוע מקרנות הסיוע של משרד האוצר והתמ"ת נתקלים בסירוב - מה הואילו חכמים בתקנתם?
"צריך לפעול להגמשת הקריטריונים על מנת להזרים אשראי נוסף למשק, שכן כל עיכוב משמעותו עליה במספר המובטלים באופן מיידי". בן אליעזר קרא לשר האוצר, יובל שטייניץ, "לזרז עד כמה שניתן את הוצאתם מן הכוח אל הפועל של הכלים עליהם סוכם זה מכבר, בין השאר מסלולי הסיוע השונים בהם מסלול חופשה בתשלום והגדלת הסיוע למפעלים ועסקים במצוקה".