שתף קטע נבחר
 

טלסקופ-על יחקור חור שחור במרכז הגלקסיה

אסטרונום אמריקני הגה שיטה שתאפשר חיבור של כל טלסקופי הרדיו בעולם לרשת אחת, שתאפשר לנו לחקור את החור השחור שנמצא במרכז גלקסיית שביל החלב

מדענים מכינים רשת, שתתפקד כטלסקופ-על כדי לחקור את סגיטריוס A, החור השחור הממוקם במרכז הגלקסיה שלנו. משקלו-של סגיטריוס מוערך כ-8 טרה יוטה קילוגרמים, כלומר, אין לנו אפילו תחילית תחבירית כדי לתאר את המסה העצומה שלו. לשם המחשה, משקלו שווה ערך ל-4.5 מיליון שמשות כמו שלנו.

 

חורים שחורים - כתבות נבחרות:

מותו המזהיר של כוכב ענק

תגלית חדשה: צמד חורים שחורים

מאיצי חלקיקים, חורים שחורים וכל השאר

 

אם הוא כזה עצום אז מדוע קשה כל כך לראותו? הסיבה היא שהוא מסתתר מאחורי חצי מהגלקסיה, אין ספור כוכבים וגז הנמצאים בדרך פולטים כמויות גדולות של אור ומפחיתים את האותות הבאים מהחור השחור. בנוסף, טבעם של חורים שחורים הוא שהם לא פולטים אור, מה שמקשה עוד יותר על החקירה.

 

על מנת להתגבר על המכשולים הללו, הגה האסטרונום שאפ דואלמן מהמכון הטכנולוגי במסצ'וסטס (MIT), את הרעיון לחבר ביחד הרבה טלסקופי רדיו הפרוסים בכל העולם וליצור מעין טלסקופ-על.

 

מכיוון שליבת הגלקסיה היא מקום מאוכלס ורוחש, הגז מקשה על מעבר גלי הרדיו, "זה כמו ערפל סמיך שמטשטש את דמותה של מנורת רחוב", אומר אבי לואב מאוניברסיטת הארוורד. לכן הטלסקופים כוונו לקליטת אורך גל של מילימטר אחד. גל קצר כזה חותך בקלות את הערפל והגז ונותן תמונה פחות מעורפלת מזו שנותן גל ארוך יותר.

 

מדענים מאמינים שבמרבית הליבות של הגלקסיות הגדולות ישנם חורים שחורים סופר-מאסיביים. בגלקסיות פעילות, כמות עצומה של גז מסתחררת ונבלעת בחור השחור, התהליך יוצר דיסקה חמה של חומר שמאיר לעיתים על מיליארדי הכוכבים בסביבתו.

 

עוד ב"הידען": כתבות נבחרות על חורים שחורים

 

בגלקסיה שלנו המצב קצת שונה. החור השחור שבמרכזה אינו זללן גדול, והוא מסתפק בכמויות "קטנות" של גז הזורמות אליו מכוכבים קרובים. כאשר הגז נופל אל תוך החור השחור הוא מתחמם וקורן, אך במידה פחותה מאשר בגלקסיות אחרות. קרינה מכל סוגי אורכי הגל נפלטת מהאזור, מקרני רדיו ועד קרני רנטגן.

 

חורים שחורים, כאמור, לא פולטים אור ולכן מה שמצפים למצוא זה צללית כהה שבסביבתה ישנו גז חם וזוהר. לא יהיה קל לראות את הצללית. על פי תורת היחסות, חור שחור בגודל 4.5 מיליון מסות שמש אמור להתפרס על פני 27 מיליון קילומטרים.

 

למרות שהכבידה הגדולה תסיט כלפי החור קרני אור שעוברות לידו, מה שיגרום לו להראות כפליים יותר גדול, עדיין מנקודת המבט שלנו על פני כדור-הארץ, הוא יראה בגודל של 50 מיקרו-ארק-שניות. לשם המחשה, כך יראה לנו כדורגל אם נשים אותו על הירח. לצד אישוש הטענה לפיה במרכזי גלקסיות ספיראליות ישנם חורים שחורים, המחקר יעזור גם לחקור מודלים לגבי היווצרות שביל החלב, וכן יבחן תחזיות של תורת היחסות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מרכז הגלקסיה וסגיטריוס A
צילום: נאס"א
לאתר הידען
מומלצים