שתף קטע נבחר

הכלכלה האמריקנית מחלישה את הדולר

כלכלה מתאוששת והגירעון העצום של ארה"ב, שצפוי להגיע עד ל-100% מהתמ"ג שלה, לוחצים את הדולר כלפי מטה. בינתיים מנסים האמריקנים לשכנע את הסינים לשמר את הדולר כמטבע הרזרבה העיקרי שלהם

הדולר איבד לא מעט מערכו במהלך שלושת החודשים האחרונים וקבע מחירי שפל שנתיים מול רוב המטבעות העיקריים בשוק.

 

קיימות שתי סיבות מרכזיות להיחלשותו המאסיבית של המטבע האמריקני: הראשונה היא ההערכות שכלכלת ארה"ב עברה את נקודת השפל שלה ואנו נמצאים בעיצומה של ההתאוששות הכלכלית גם בארה"ב וגם בעולם.

 

השניה היא הגירעון העצום שבו נמצאת הכלכלה האמריקנית שהתרחב באופן משמעותי במהלך החודשים האחרונים כתוצאה מאותן "תוכניות הצלה" שבהן הוזרמו כספים רבים לשווקים הפיננסיים האמריקנים בכדי להקל על מצוקת האשראי.

 

המטבע האמריקני נחשב למטבע בעל אופי הגנתי שנוטה להתחזק כאשר חוסר הוודאות בשווקים עולה והשווקים הפיננסיים חווים ירידות שערים.

 

צפי ליציאה מהמיתון

ההתאוששות המרשימה שנרשמה ברוב הבורסות בעולם הורידה מתיאבון המשקיעים לעסקאות בעלות מרכיב הגנתי גבוה והדולר החל לאבד מערכו כתוצאה מקניה מחודשת של אותם מטבעות שאיבדו אחוזים רבים מערכם בעקבות המשבר, כדוגמת הפאונד האנגלי הדולר האוסטרלי, הדולר הקנדי וגם האירו.

 

בסקר שהתפרסם לאחרונה ברויטרס וכלל 45 כלכלנים מרחבי העולם, עלה כי 75% מהם מעריכים שארה"ב תצא מהמיתון ברבעון השלישי השנה ושבשנת 2010 כלכלת ארה"ב תחווה כבר צמיחה מתונה.

 

במספרים, מדובר על מעבר לצמיחה חיובית של 1.2% ברבעון הרביעי השנה וחזרה לצמיחה בקצב שנתי של 2.7% לקראת סוף שנת 2010.

 

הגורמים העיקריים שתומכים בהערכות אלו הם השיפור שנרשם בשוק התעסוקה בארה"ב בחודשיים האחרונים והעלייה המרשימה במדד אמון הצרכנים.

 

חוב של 2 טריליון דולר

הגירעון שבו שרויה הכלכלה האמריקנית נמצא ברמות שיא שלא נראו מאז מלחמת העולם השנייה. מדובר על חוב של כ- 2 טריליון דולר אותם חייבת הממשלה האמריקנית לעולם.

 

בסוף שנת 2008 עמד הגירעון של ארה"ב על 41% מהתמ"ג השנתי והוא צפוי להמשיך ולעלות עד ל- 100% מהתמ"ג לקראת סוף שנת 2010.

 

רבים מעריכים שהסיכון העתידי לכלכלת ארה"ב מהגירעון העצום, גבוה הרבה יותר מאשר מתוצאות המשבר הכלכלי.

 

תולים תקווה בסינים

הבנק הפדראלי בארה"ב יעמוד בפני משימה לא פשוטה כאשר הוא יצטרך לעבור ממדיניות מוניטארית מרחיבה למדיניות מוניטארית מצמצמת בכדי לנסות ולצמצם את הגרעון העצום מבלי לפתח לחצים אינפלציוניים.

 

שר האוצר האמריקני, גייטנר, יבקר השבוע בסין כאשר אחת מהמטרות העיקריות לנסיעתו היא לשכנע את מקבלי ההחלטות שם לא לשנות את מדיניות השקעת ממשלת סין בנכסים אמריקנים.

 

סין כבר הביע את דאגתה בנושא העלייה הדרמטית בגירעון האמריקני וכבר נבחנות אופציות נוספות בכדי להחליף את המטבע האמריקני כמטבע הרזרבה המרכזי של סין. במידה ושר האוצר האמריקני לא יצליח במשימתו, צפוי הדולר לקבל מכה אנושה נוספת לערכו.

 

הכותב הוא מנהל המחקר באיזי פורקס
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הגירעון בארה"ב מכביד על הדולר
צילום: index open
מומלצים