שתף קטע נבחר

 

אובמה עשה כבוד לברק - והמשיך בלחץ

בפגישתם החטופה, שר הביטחון הציג לנשיא האמריקני את ההצעה הישראלית: מאחזים תמורת בנייה בגושי ההתנחלויות. אובמה ניסה לפוגג את המתח והשתמש בטריק של בוש - אך העמדות נותרו שונות בתכלית - גם בסוגייה האיראנית. ליברמן במוסקבה: יש צורך בגישה תקיפה וסנקציות קשות נגד טהרן

בצל המחוות, החיוכים והאווירה החמימה - הלחץ האמריקני ממשיך. כניסת הנשיא ברק אובמה לפגישה אמש (יום ג') בין היועץ לביטחון לאומי ג'ים ג'ונס לשר הביטחון אהוד ברק, היא חלק מהניסיון להפגת המתח בין המדינות. כך העריכו הלילה בפמליית ברק בוושינגטון. עם זאת, מודים שם שארצות הברית לא חזרה בה מתביעותיה להקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות.

 

אובאמה השתמש בטריק ידוע של נשיאים אמריקניים, בעיקר הנשיא הקודם ג'ורג' בוש, שנהג להפתיע אורחים בבית הלבן במהלך פגישות עם יועציו הבכירים.

 למחווה שני פנים: מחד - הענקת כבוד לאורח, ומאידך - הבהרה שעמדות היועץ הן עמדות הנשיא.

 

הפגישה עם היועץ ג'ים ג'ונס ארכה כשעה וחצי - מתוכה כרבע שעה בשש עיניים, בנוכחות אובמה. האווירה הייתה טובה מאוד. מקורות אמינים שדווחו על השיחה, אישרו שהעמדה הישראלית לפיה ישראל הציעה להוריד את 22 המאחזים הבלתי חוקיים שנותרו בשטחים, תוך בקשה מהאמריקנים לוותר על התביעה להקפאת בנייה בגושי ההתנחלויות, אכן הוצגה.


אובמה ונתניהו. לפוגג את המתח מאז הפגישה (צילום: רויטרס)

 

ברק הבהיר לאמריקנים כי ישראל נמצאת במצב פוליטי סבוך, ורואה בגושי ההתנחלויות הגדולים ובחלק מהיישובים שליד הגדר, כאזורים שיוותרו בידיה לאחר הסכמי הקבע. בנוסף, טען שלא ניתן להתעלם מהריבוי הטבעי בהתנחלויות אלה, המחייב אישורי בנייה בתוך הקו הבנוי של היישובים.

 

בסוגיית שתי המדינות, שעלתה גם בשיחה עם אובמה, הסביר ברק שהוא ומפלגתו רואים את הפתרון בנוסחה זו, לצד ראייה אזורית כוללת. עם זאת, הציע שלא להתעקש על נוסחאות, מכיוון שממשלת נתניהו הודיעה שתכבד הסכמים קודמים. מכאן, לדעתו בסופו של דבר הפתרון שמבקשת הקהילה הבינלאומית, הקמת מדינה פלסטינית לצדה "במגבלות ריבוניות מסוימות", אכן יתרחש.

 

אובמה: מחויבים להגן על עמדות ישראל באו"ם

הנושא האיראני עלה אף הוא בשיחה עם אובמה ועם ג'ונס - ושוב עלו חילוקי דעות לגבי מה קודם למה: האמריקנים סבורים שיש לטפל קודם בסוגייה הפלסטינית ולייצב את הביטחון במזרח התיכון, בעוד שישראל רואה באיום האיראני עדיפות עליונה. למרות המחלוקת, שב הנשיא והדגיש את המחוייבות של ארצות הברית לביטחון ישראל ולשמירת מעמדה והגנה על עמדותיה באו"ם.

 

בפמליית ברק דיווחו על אווירה חיובית בשיחות עם אובמה ואנשי הממשל - ונראה שהאמריקנים מתכוונים לפוגג את המתח שנוצר מאז פגישתו של הנשיא עם ראש הממשלה נתניהו. עם זאת, נראה שארצות הברית עומדת בתביעותיה: שתי מדינות, והקפאת ההתנחלויות. זאת על רקע יציאתו הלילה של הנשיא אובמה לסעודיה, לקראת נאומו החשוב בקריאה לדיאלוג עם העולם המוסלמי, ביום חמישי בקהיר.

 

שר הביטחון יוועד בהמשך עם שישה חברי סנאט בכירים - ג'ון מקיין, ג'ו ליברמן, ג'ון קרי, פטריק להי, קרל לוין והווארד ברמן. מחר יפגוש את סגן נשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, ואת היועץ המיוחד לענייני המפרץ הפרסי ואיראן, דניס רוס. ביום חמישי יוועד עם מקבילו - שר ההגנה האמריקני רוברט גייטס.

 

ליברמן ברוסיה: דרוש פתרון כולל באזור

סגן אחר של נתניהו, שר החוץ אביגדור ליברמן, מבקר בימים אלה ברוסיה. אתמול הוא נועד עם הנשיא דמטרי מדבדב, ראש הממשלה ולדימיר פוטין ושר החוץ סרגיי לברוב. בכל הפגישות הדגיש ליברמן ש"הסכסוך בין ישראל לפלסטינים הוא חלק ממאבק שלם בין קיצונים למתונים המתרחש במזרח התיכון. יש לפתור אותו באמצעות תוכנית כוללת".


פוטין וליברמן. שיתוף פעולה גם בחלל (צילום: AP)

 

בנושא האיראני אמר השר ליברמן כי אם ייכשלו השיחות בין המערב לטהרן, יהיה צורך בגישה תקיפה ובהטלת סנקציות קשות. לגבי המשא ומתן עם סוריה אמר שר החוץ שהוא מוכן לפתוח במגעים באופן מיידי - אך ללא תנאים מוקדמים.

 

בפגישות דנו ליברמן ומארחיו ביחסי ישראל-רוסיה, וסיכמו על המשך קידום

הקשר הכלכלי בין המדינות, על שיתוף פעולה בתחומי החלל וההיי-טק והמשך הקשר בתחום התרבות וההשקעות ההדדיות.

 

אחרי רוסיה, שר החוץ צפוי לצאת בהמשך החודש למועצת שרי האיחוד האירופי כדי לדון בשדרוג היחסים בין ישראל לאיחוד. מיד אחר כך ימשיך למפגש מסכם בוושינגטון עם צמרת הממשל האמריקני. כזכור, ליברמן היה זה שאמר שרעיון השתי מדינות לשני עמים לא תקף עוד - והיה הראשון לעורר את המתיחות בהקשר זה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק וברק. אווירה טובה מאוד (ארכיון)
צילום: אריאל חרמוני, משרד הביטחון
הגנרל ג'ונס. שש עיניים
צילום: איי פי
לקראת ביקור אובמה בקהיר
צילום: AFP
מומלצים