שתף קטע נבחר

 

"יום ראשון הגדול" בבחירות לפרלמנט האירופי

ברוב מדינות האיחוד האירופי הולכים היום לקלפיות כדי לבחור פרלמנט אירופי חדש. חרף שיעור ההצבעה הנמוך הצפוי, רבים רואים בבחירות כמשקפות תמונת מצב פוליטית עדכנית ביבשת. בבריטניה ואיטליה נחשבת ההצבעה כמבחן מנהיגות מיוחד

לאמריקה יש סופר-טיוזדיי, לאירופה סופר-סאנדיי: מצביעים ב-19 מבין 27 מדינות האיחוד האירופי הולכים היום (א') לקלפיות כדי לבחור פרלמנט אירופי חדש, על רקע חששות משפל חדש בשיעורי ההצבעה ותמיכה גוברת במפלגות הימין הקיצוני. באיטליה ובבריטניה רואים בהצבעה כמבחן חשוב לראשי ממשלותיהם - סילביו ברלוסקוני וגורדון בראון.

 

הקלפיות הראשונות נפתחו הבוקר בבולגריה, ואחריהן הצטרפו מדינות כבדות משקל באיחוד, כגון צרפת, גרמניה, איטליה וספרד. גם בבריטניה ואירלנד מתקיימת הצבעה, ימים ספורים אחרי בחירות מקומיות שנערכו בהן. ברחוב דאונינג ממתינים בדריכות לתוצאות, על רקע ציפייה למפלה חסקת תקדים למפלגת הלייבור שבשלטון. ברומא המצב הפוך, ובלשכת ברלוסקוני מצפים ליותר מ-40 אחוזי תמיכה למפלגתו, חרף שערוריות הקשר עם הדוגמנית והמסיבות בווילה.


מצביעות בתחנת קלפי בהונגריה, היום (צילום: AFP)

 

מהסקרים שפורסמו בשבועות האחרונים עולה כי המצביעים צפויים להעניק תמיכה גדולה יותר למפלגות הקיצוניות - מהשמאל והימין - אך לא נראה שיהיה בכך די כדי לערער את היציבות באסיפה בת 736 המושבים. הפרלמנט האירופי הוא הגוף היחידי של האיחוד האירופי שחבריו נבחרים בבחירות כלליות, והגוש השמרני בה - מפלגת העם האירופאי - צפוי להישאר הגדול ביותר.

 

החשש באירופה מפני התחזקות הימין הקיצוני גבר בעקבות הבחירות לפרלמנט שנערכו בהולנד ביום חמישי. מפלגת "החירות" של יוצר סרט הקוראן השנוי במחלוקת, חירט וילדרס, הגיעה שם למקום השני עם 17 אחוזי תמיכה, וזכתה בארבעה מושבים בפרלמנט

האירופי. מפלגת השלטון הנוצרית-דמוקרטית של ראש הממשלה יאן-פטר בלקננדה זכתה בפחות מ-20 אחוזי תמיכה. גם שיעור ההצבעה ההולנדי הנמוך, שעמד על 36.5 אחוזים, מדאיג אף הוא את האירופים.

 

מאז הבחירות הראשונות לפרלמנט היושב בשטרסבורג, ב-1979, ירד שיעור ההצבעה בעקביות - חרף חשיבותו הגוברת של הגוף באימוץ, שינוי ודחיית חוקים הנוגעים לכל מדינות האיחוד. בבחירות הקודמות עמד שיעור ההצבעה על 45.6 אחוזים בלבד, וייתכן מאוד שהשיא השלילי יישבר מחדש. האסיפה היוצאת העבירה 1,355 חוקים בחמש שנות כהונתה - שבין היתר הביאו להורדת מחירי השיחות בטלפונים הסלולריים, לאיסור על שימוש בכימיקלים מסוכנים בצעצועים ואסרו על ייבוא פרוות כלבים וחתולים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קלפי בסלובקיה. גם שם מצביעים היום
צילום: AFP
בראון. נערך לתבוסה קשה בקלפיות
צילום: רויטרס
ברלוסקוני בטוח שהעם יגבה אותו
צילום: AFP
מומלצים