מתנגדו של אחמדי-נג'אד לתומכיו: לא לאלימות
אחרי שהפסיד בגדול, טען לזיופים ושקרים ואנשיו נפגעו במהומות בטהרן, המועמד הרפורמיסטי מוסווי מבקש להרגיע את הרוחות. לדבריו, "האי-סדרים בבחירות לנשיאות היו חמורים מאוד והתרעומת העמוקה שלכם לגיטימית לגמרי"
האם ניצני המחאה בעקבות ניצחון הנשיא הקיצוני באיראן כבר דוכאו? בעקבות המהומות הקשות ברחובות טהרן, שעל-פי מספר דיווחים הותירו לפחות שני הרוגים, קרא המועמד הרפורמיסטי לנשיאות איראן, מיר חוסיין מוסווי, לתומכיו לשמור על קור רוח ולהימנע מאלימות. הקריאה פורסמה אמש (שבת) באתר האינטרנט של מוסווי, שהובס לפי התוצאות הרשמיות בבחירות לנשיאות על-ידי מחמוד אחמדי-נג'אד.
הבחירות באיראן - עדכונים אחרונים ב-ynet
- נותקו רשתות הסלולר, ynet נחסם באיראן
- ארה"ב: תוצאות הבחירות באיראן מוטלות בספק
- ליברמן: "לפעול באופן בלתי מתפשר מול איראן"
- בסוריה ובחמאס בירכו
- מכה לאובמה, פרי בשל לביבי / פרשנות
מוסווי הבטיח לתומכיו בהודעה "לטפל בכל יכולתו בתלונות הרציניות שקיימות לגבי הבחירות והאי-סדרים שהתרחשו במהלכן". לדבריו, "האי-סדרים בבחירות לנשיאות היו חמורים מאוד והתרעומת העמוקה שלכם לגיטימית לגמרי". הוא קרא לכוחות הביטחון לנהוג בציבור בתבונה ולגלות הבנה לרגשותיהם במצב הנוכחי.
בתום ספירת הקולות, מסר שר הפנים כי הנשיא אחמדי-נג'אד ניצח בבחירות עם 62.6 אחוזי תמיכה. מוסווי זכה ב-33.75 אחוזים בלבד.
35,434,404 בני אדם הצביעו בבחירות, שהם 85 אחוז מבעלי זכות ההצבעה - מה שקבע שיא חדש של השתתפות.
בעולם כולו הובעה דאגה מהבחירות באיראן, ממהלכן ומהשלכותיהן. נשיאות האיחוד האירופי בצ'כיה פרסמה הודעה לפיה האיחוד "מודאג מהאי-סדרים בבחירות" ומהאלימות שבאו בעקבותיהן.
בארצות הברית הטילו ספק במהימנות התוצאות, אך שמרו על זהירות. "כמו יתר העולם, התרשמנו מאוד מהוויכוח החריף ומההתלהבות הרבה שיצרו הבחירות האלה, בעיקר בקרב איראנים צעירים. נמשיך לעקוב מקרוב אחר ההתפתחויות כולל הדיווחים על אי-סדרים", נמסר מהבית הלבן. מזכירת המדינה קלינטון הביעה תקווה שהתוצאות "ישקפו את רצונו האמיתי של העם האיראני".
התפתחויות אחרונות באיראן הסוערת
- תנועה אזרחית הנאמנה לנשיא הרפורמיסטי לשעבר, מוחמד חתאמי, קראה לבטל את תוצאות הבחירות לנשיאות ולקיים את הליך הבחירות מחדש, עקב חששה מ"הונאה מאסיבית של קולות".
המהומות בטהרן (צילום: AFP)
- הנשיא אחמדי-נג'אד
הדף את הטענות על זיופים ואי-סדרים. בנאום טלוויזיוני לאומה, אמר כי "אמצעי התקשורת הזרים ניסו לפגוע בעם האיראני", אך הוסיף כי "הבחירות היו חופשיות... הציבור הצביע לטובת המדיניות שלי".
- מוקדם יותר נפוצו שמועות בפורומים שונים על מעצרו של מוסווי, בעת שהיה בדרכו לפגישה עם המנהיג העליון, האייתוללה עלי חמינאי. על-פי הדיווח, המעצר נועד לסכל אפשרות של ארגון מחאות נגד המשטר בעקבות תוצאות הבחירות. הודעת מוסווי פורסמה מאוחר יותר, ולפיכך ייתכן שהשמועות על מעצרו היו חסרות בסיס.
- לפי פרסום אחר, המהומות שהחלו בבירה טהרן התפשטו גם לעיר הדרומית אהווז. הדיווחים על הנעשה באיראן דלים עקב הפלת רשתות הסלולר
ורשתות חברתיות באינטרנט על-ידי השלטונות.
- רשת הטלוויזיה הסעודית "אל-ערביה" דיווחה כי הנשיא האיראני לשעבר, עלי אכבר האשמי רפסנג'אני, התפטר מתפקידיו הרשמיים
בעקבות תוצאות הבחירות. רפסנג'אני, המזוהה עם הזרם הרפורמיסטי, כיהן כראש מועצת המומחים ויו"ר המועצה לקביעת האינטרס של המשטר. לא התקבל אישור לידיעה מגורמים בטהרן.