הנגיד: בנק ישראל לא יקבע את שכר עובדיו
נגיד בנק ישראל מציע: הממשלה תהיה הפוסקת האחרונה בשאלות שכר עובדי הבנק - לא האוצר ולא הבנק. לטענתו, אם הפיקוח על השכר יישאר בידי האוצר, ייעשה בו שימוש במנוף לחצים על הבנק המרכזי. הנגיד לא שלל את האפשרות שיתפטר אם חוק בנק ישראל החדש לא יעבור
"אני לא מאמין שאנחנו צריכים לקבוע את השכר שלנו, המילה האחרונה בנושא השכר לא תהיה בידי בנק ישראל", כך אמר הבוקר (א') נגיד בנק ישראל סטנלי פישר במסיבת עיתונאים. פישר הדגיש כי בחוק בנק ישראל החדש, שהוא נושא המחלוקת עם האוצר, לא מופיעה קביעה כלשהי בנושא זהות המפקח על שכר עובדי הבנק.
- גפני: בנק ישראל לא יקבע את השכר לעצמו
"מנגנון הפיקוח על השכר המוצע בחוק על ידנו איננו מובן כהלכה על ידי אנשי האוצר. המילה האחרונה בנושא צריכה להיות בידי הממשלה כמו בכל הגופים הציבוריים. אם יהיו חילוקי דעות אחרי בדיקת הגוף המקצועי, ראש הממשלה יהיה הפוסק האחרון. המילה האחרונה לא תהיה בידי האוצר", כך הדגיש פישר.
פישר הציג את עיקרי החוק החדש, המחליף את החוק שהתקבל לפני כ-50 שנה. "נוסח החוק החדש לא נוח לנגיד הבנק אבל רצוי למשק ולמדינה", אמר פישר. "הנוסח המוצע מגביל את הנגיד מכל מיני כיוונים, החל מהחלטות על הריבית ועד לניהול הבנק. אנחנו לא מציעים את הנוסח כדי להקל על הנגיד ועל הנהלת הבנק, אלא כדי שמערכת השליטה בבנק תהיה טובה יותר וההחלטות טובות יותר למשק ולמדינה".
הנגיד אמר כי אפשר להגיע עם האוצר להסכמה תוך שלוש ארבע שעות על רוב סעיפי החוק כשההכרעה במחלוקת על נושא השכר תהיה בלשכת ראש הממשלה.
הנציגות בועדות: מה למד פישר על הציבור הישראלי?
הנגיד ציין כי בחוק נקבעו שתי ועדות, אחת לנושא הומניטרי ואחת לנושא המנהלי. במועצה המנהלית ישבו שבעה חברים, שמתוכם חמישה יהיו נציגי ציבור, כולל היו"ר. שני החברים האחרים במועצה יהיו הנגיד והמשנה לנגיד, שאינם עובדי בנק ישראל אלא מינוי מיוחד של הממשלה. בראש הועדה המוניטרית יישב נגיד הבנק. ועדה זו תקבע, בין היתר, את גובה הריבית ואת רכישת המט"ח.
באשר להרכב הועדה המוניטרית, אמר הנגיד כי מספר החברים והיחס בין נציגי הבנק לנציגי הציבור, טרם סוכם. "בתחילה חשבתי שהרוב צריך להיות של נציגי הציבור, אבל היום כשאני מכיר את המדינה יותר טוב, אני חושב אחרת. יחס הכוחות צריך להיות שווה, עם קול מכריע לנגיד. אפילו יוסי בכר כשהיה מנכ"ל האוצר אמר לי שתהיה זו טעות לתת רוב לנציגי הציבור חיצוניים".
על האוצר: הם חושבים רק על הטווח הקצר
פישר תקף את השתלחות האוצר בבנק בשבוע שעבר, וטען כי היא הפתיעה אותו, שכן חשב שניתן ליישב את המחלוקת בשקט. בעיקר מרגיז אותו הפרסום מאמש, שהגדיר את הרכב השכר של עובדי הבנק כ"חריגות". "איך אפשר להגיד על הסכם שהאוצר חתום עליו, שהוא לא בסדר?!". הוא ציין כי הסכם השכר אמור להיות הבסיס שעליו יבנה הפיקוח של המועצה המנהלית וציין את העובדה שכבר עכשיו מאיישים את הבנק עובדים מהדור השני, שמקבלים שכר בתנאים נחותים מאלה של העובדים הקיימים. לגבי העתיד, ציין פישר שהבנק מציע להקים מנגנון בלתי תלוי באוצר, שיברר מחלוקות בנושא השכר. אם המחלוקות לא יפתרו במנגנון זה, תעבור ההכרעה למשרד ראש הממשלה.
"אני מקווה שנציגי הציבור במועצה המנהלית יהיו אנשים מכובדים, לא כאלה שיהפכו לבובות של הבנק", אמר הנגיד, וציין כי המנגנון המוצע על ידי הבנק יבטיח פיקוח מצוין שכולו מקצועי, אבל חזר והדגיש שהמילה האחרונה לא תהיה בידי הבנק או בידי האוצר, אלא בידי הממשלה.
הוא הסביר בהקשר זה כי הבנק המרכזי חייב להיות גוף עצמאי שלא תלוי באוצר, בניגוד למה שהיה לפני עשרות שנים. "אם אתה נותן את השליטה על הריבית בידי האוצר, תהיה להם נטיה לחשוב על הטווח הקצר - קרי, איך גורמים למשק לצמוח יותר מהר. אבל אחרי שראו את הנזק שנגרם למשק בשנות ה-80, החלו להעביר את המדיניות המוניטרית לידי הבנק המרכזי, על מנת שהשליטה תהיה בידי גוף השוקל את צעדיו לטווח ארוך, ודואג לעמידות המשק בזמנים לא טובים".
"הוא הדין בעניין השכר", המשיך פישר, "בכל מדינה קיים מתח בין הבנק המרכזי לבין המדינה, כי הם מטפלים באותם נושאים המשפיעים על המשק. אנחנו צריכים לזכות באמון הציבור, לכן לא רצוי שהפיקוח יהיה בידי האוצר, כדי לא לתת בידיו כלי שבו יוכל להשתמש נגד הבנק כאשר המתיחות בין הגופים גוברת".
הנגיד חזר והדגיש כי הטענה לחריגות בשכר אינה אמת. "התנהגותו הבוטה של האוצר מוכיחה מדוע צריך להפרידו מהטיפול בשכר. אני לא ביקשתי את המלחמה הזאת, אנחנו רוצים לחזור למשא ומתן ולנסח חוק שלא יעזור לי אלא לדורות הבאים, אני מקווה שהחוק שיתקבל לפי הצעתנו יביא את המדינה לא רק לשנת המאה שלה אלא גם עד 120".
הנגיד לא שלל את האפשרות, שיתפטר מתפקידו במקרה שהחוק לא יתקבל לפי הצעת הבנק. כאשר נשאל על כך השיב: "לא עוברים את הגשר לפני שמגיעים אליו". בהקשר זה הוסיף הנגיד מאוחר יותר: "אני לא רוצה להחליט עכשיו אם להמשיך לקדנציה שנייה בשנה הבאה או לא. כעת אני מאוכזב מהתנהלות האוצר אבל לא מופתע. קיוויתי בארבע השנים האחרונות שנצליח לעבוד ביחד - זה קרה פחות או יותר, אך לצערי כעת זה לא קורה".