שתף קטע נבחר

 

"הורים מתחמקים מטיפול בילדים שתוקפים מינית"

לאחר חשיפת הניצול המיני של שתי ילדות בידי חבריהן לבית הספר - באל"י, המטפלים במאות מקרים של ילדים תוקפים, מודאגים מאוד מתופעת הכנופיות. "אסור לטאטא מתחת לשטיח", מזהירים שם את ההורים, ומזכירים מהם הסימנים שעלולים להעיד על מצוקה

זה קורה הרבה יותר ממה שנהוג לחשוב, וצף על פני השטח רק אחרי גילוי פרשיות כמו זו שנחשפה אתמול (יום ב') באזור השפלה: ילדים שמתעללים מינית בילדים. גורמים שמטפלים ביום-יום במקרים הקשים, מזהירים את ההורים - אם הילד שלכם מעורב, אל תטייחו. כי זה רק יכול להיות גרוע יותר.

 

 

הפרשה האחרונה יצאה לאור לפני כחודש, אך נשמרה תחת צו איסור פרסום עד אתמול. ילדה סיפרה ליועצת בית הספר על יחסי מין שקיימה עם ילדים אחרים והמנהלת דיווחה למשטרה. לפי גורמי הרווחה,

הפגיעות התרחשו מחוץ לשטח בית הספר. משום שמדובר בילדים שרובם מתחת לגיל האחריות הפלילית (14), הייתה המשטרה חייבת להתייעץ עם פקידי הסעד, שהם עובדים סוציאלים. 

 

מירי כנען, פקידת סעד במשרד הרווחה האחראית על אזור השפלה, סיפרה כי המשרד התערב כמעט באופן מיידי כדי ליידע את ההורים ולעבוד עם המעורבים הצעירים. כך נחשפו בהדרגה פרטים רבים וחשדות למעשים בכפייה - גם אונס.

 

ד"ר חניתה צימרמן, יו"ר האגודה להגנת הילד (אל"י) סיפרה בשיחה עם ynet כי בתקופה האחרונה בולטת תופעה מדאיגה חדשה של כנופיות. כעת מטופל באל"י מקרה באחת הערים במרכז הארץ - שם צירפו שני מנהיגי כנופייה, בני 15, חברים חדשים בגיל 12. אלו הביאו ילד נוסף, שנאנס לפי החשד לעיני כולם. "מדובר בילדים שההורים בבית הזניחו אותם, ולמערכת החינוך לא תמיד יש את הסבלנות לטפל בהם - אז הם מחפשים כנופיות", אמרה ד"ר צימרמן.

 

יו"ר האגודה התייחסה גם לבעיה קשה אחרת: הורים רבים לא מקפידים להביא גם את הילדים הפוגעים לטיפול. "הם רוצים להגן על הילדים ולא תמיד מבינים שאם התוקפים לא יטופלו היום, כשיגדלו הם עלולים להפוך לאנסים. כך, כשאותם ילדים מכחישים - להורים קשה להתמודד עם זה והם תומכים בהכחשה. גם ההורים של הקורבן וגם ההורים של הפוגע חושבים שאם לא נדבר על זה, זה יישכח - אך זוהי גישה שגויה".

 

לא להניח שהילד יספר

כיום מטפלים באל"י בכ-400 ילדים, מגיל חמש ומעלה, שתקפו מינית. לדברי ד"ר צימרמן, חלקם נפלו בעצמם קורבנות לתקיפה מינית בעבר, סבלו מהזנחה מצד המערכת או הוריהם, או שנחשפו יתר על המידה לתכנים פורנוגרפיים באינטרנט או בטלוויזיה.

 

אז אם הילד או הילדה שותקים, איך אפשר לזהות את המצוקה? כנען וצימרמן מצביעות על כמה סימנים שצריכים להדליק נורה אדומה: הידרדרות פתאומית בלימודים, חוסר או עודף תאבון קיצוניים, הפרעות שינה, בגדים קרועים או מלוכלכים ובאופן כללי - שינוי קיצוני בדפוסי ההתנהגות. מומלץ לשאול את הילד עם מי הוא מבלה ולא להניח שאם יש בעיה, הילד מיד יספר.

 

ח"כ אורלי לוי, יו"ר השדולה למען ילדים בסיכון בכנסת, הודיעה שתכנס את השדולה לדיון דחוף בשבוע הבא בעקבות האירוע האחרון - כדי לבחון כיצד המערכת מתמודדת עם הטיפול הן בילדים הפוגעים והן בקורבנות התקיפה המינית. בנוסף תבדוק השדולה כיצד יש להיערך במערכת החינוך לתת מענה נוסף לילדים החשופים כיום למידע רב בנושאי מין, שעלול ליצור בלבול.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתחת לגיל האחריות הפלילית (אילוסטרציה)
צילום: index open
מומלצים