אקסון תשלם עוד 500 מיל' דולר על הדליפה ב-89
בית המשפט העליון בארצות הברית הורה לחברת הנפט לשלם 500 מיליון דולר פיצויים לתושבי אלסקה בשל דליפת הנפט ב-1989, אך התובעים דרשו גם ריבית. בית משפט קיבל את טענותיהם והורה לחברה לשלם עוד 500 מיליון דולר
בית משפט אמריקני הורה הלילה (ג') לחברת הנפט אקסון לשלם ריבית של 500 מיליון דולר על פיצויי העונשין שנגזרו עליה בעקבות הזיהום שנגרם מדליפת המכלית אקסון ולדז באלסקה ב-1989.
דליפת המכלית נחשבת לאחד מהאסונות האקולוגיים החמורים בתולדות ארצות הברית, והיא גרמה לזיהום קשה של חופים באלסקה, ונזק עצום למערכות אקולוגיות רגישות - כמו גם לפרנסתם של הדייגים באזור. לאחר משפט ארוך וסבוך הורה באפריל 2008 בית המשפט לאקסון לשלם 507.5 מיליון דולר כפיצויים לדייגים ובעלי עסקים באזור.
אך בערעור חודשיים לאחר מכן נמנע בית המשפט מלהכריע בשאלה האם צריכה החברה לשלם גם ריבית על הפיצויים, והעביר את הנושא לדיון בבית הדין לערעורים -וממתי. החברה טענה כי את הריבית של 5.9 אחוז יש לחשב מתאריך הפסיקה בבית המשפט העליון; התובעים דרשו לחשב אותו מרגע אישור עסקת הטיעון בבית המשפט ב-1996.
בית הדין בסן פרנסיסקו דן בסוגיה והלילה פסק לטובת התובעים וקבע שעל החברה לשלם ריבית בסך 507.5 מיליון דולר. הסכום מכפיל למעשה את גובה הפיצויים שתאלץ החברה לשלם, ותעניק לכל התובעים בתביעה הייצוגית נגד החברה כ-33 אלף דולר במקום כ-15 אלף.
"אנו שמחים שעברנו עוד משוכה ואנו מקווים שנצליח לסגור את התיק הזה בהקדם האפשרי", אמר ג'פרי פישר, פרופסור למשפטים מאוניברסיטת סטנפורד שמשמש כנציג התובעים. "מה שאנו רוצים יותר מכל הוא לסגור את הפרשה".
אך זה לא סוף פסוק: אקסון עדיין יכולה לערער על ההחלטה להטיל עליה תשלום ריבית בבית המשפט העליון. דובר החברה מסר שהחלטה על כך תתקבל לאחר שפרקליטי החברה ילמדו את פסק הדין.
בלילה של ה-24 במרס 1989 התנגשה המכלית הגדולה בשרטון במפרץ הנסיך וויליאם באלסקה. לאחר מכן התברר שרב החובל ג'וזף הייזלווד היה שיכור באותו הלילה. הוא נשפט אך כפר באישום וזוכה מאחריות פלילית. כתוצאה מההתנגשות דלפו לים 11 מיליון גאלונים של נפט גולמי וזיהמו כ-2,000 ק"מ של חוף. הדליפה גרמה למותן של מאות אלפי בעלי חיים וציפורים באזור. מחקרים הראו שהנזק שנגרם לאזור היה חמור ונמשך לאורך שנים רבות.
אקסון טענה בבית המשפט כי מחקרים שמימנה מלמדים שהמערכת האקולוגית השתקמה מאז ונמצאת במצב בריא ויציב. היא טענה שאין לפסוק לה פיצויי עונשין בנוסף על 3.4 מיליארד דולר שהקצתה עבור הניקוי ופעולות השיקום במקום. בית המשפט חשב אחרת. הוא פסק תחילה פיצויים של 5 מיליארד דולר לתובעים, אך בעקבות ערעור קוצץ הסכום בחצי ל-2.5 מיליארד, ואז שוב הופחת ל-500 מיליון דולר.