נדחתה ההכרעה על החלפת הקרקעות בקק"ל
האסיפה הכללית של קק"ל התכנסה אמש לדיון מכריע בהחלטה ההיסטורית להחליף אדמות עם מינהל מקרקעי ישראל, מתנגדי העסקה הפתיעו וכפו על ההנהלה לקיים הצבעה חשאית. ההצבעה תתקיים במהלך השבועיים הקרובים
מועצת קק"ל דחתה בשבועיים את ההכרעה בעניין החלפת הקרקעות בינה לבין מנהל מקרקעי ישראל. זאת, לפי דרישת מתנגדי העסקה. ההצבעה תהיה חשאית וטרם הוחלט אם חברי האסיפה יצביעו בארצות מגוריהם ברחבי העולם במהלך השבועיים הקרובים, או בסוף השבוע בארץ.
האסיפה הכללית של הקרן הקיימת לישראל התכנסה ביום ה' בלילה בירושלים, וקיימה דיון סוער בשאלה בעלת משמעות היסטורית: האם להחליף כ-50 אלף דונם של שטח בנוי במרכז ובצפון הארץ עם כ-50 אלף דונם של שטח פתוח שבבעלות מינהל מקרקעי ישראל בצפון ובדרום.
ההחלטה כבר עברה שניים מהאישורים הנדרשים: דירקטוריון קק"ל, שאישר אותה לפני כשבועיים וההסתדרות הציונית, שאישרה אותה אמש. האישור שהיה אמור להתקבל הלילה הוא השלב האחרון בתהליך הנדרש.
ההחלטה נדחתה לאחר שהמתנגדים "שלפו" את החובה לקיים הצבעה חשאית, הקבועה בתקנון קק"ל. יו"ר קק"ל אפי שטנצלר התנגד בתחילה להצבעה חשאית, בנימוק שהיא מהווה עיכוב מיותר של ההכרעה, אך המתנגדים טענו כי הוא חושש מהפסד בהצבעה כזו ושכנעו את האסיפה לקבל את דרישתם.
מדובר בחלק מהרפורמה שמקדם ראש הממשלה, בנימין נתניהו, במינהל מקרקעי ישראל: במסגרת הרפורמה, אמורים כל הבתים שעל אדמות המינהל לעבור לידי בעליהם בפועל והחלפת הקרקעות נועדה להכניס למעגל זה גם את הבתים שנבנו על אדמות קק"ל. לפני תחילת האסיפה חילקו נציגיו של ראש הממשלה מכתבים המעודדים את הצירים להצביע בעד ההחלטה.
התושבים מחזיקים כיום בבתים בחכירה והדבר מחייב אותם בתשלום דמי חכירה ובמגבלות ביורוקרטיות שונות ומשונות. כיוון שמדובר בהחלפה לא שוויונית מבחינת ערך הקרקע, אמורה קק"ל לקבל פיצוי ממכירת הבתים שאמור להגיע למאות מיליוני שקלים.
ההחלטה מעוררת סערה גדולה בקרב הגופים הפוליטיים המיוצגים בקק"ל כיוון שגם בשמאל וגם בימין טוענים כי היא עומדת בסתירה לייעוד ההסטורי של קק"ל – שמירת אדמות לעם היהודי. המתנגדים נתלים בשני טיעונים: הראשון הוא שהשטחים הבנויים שימסרו למינהל יעברו לידיים פרטיות, ולא בהכרח של יהודים, וחלקם לידי בעלי הון. טיעון שני הוא שהשטחים שתקבל קק"ל בתמורה הם שטחים שאינם ניתנים לבנייה, כיוון שהם מיושבים על ידי בדואים, תפוסים על ידי צה"ל או נמצאים במקומות שאיש אינו רוצה לחיות בהם – טענה שהנהלת קק"ל מכחישה מכל וכל.
הדיון התקיים בעקבות עתירה שהוגשה לבית המשפט המחוזי, בבקשה לדחות את האסיפה, עד לאחר הגעת חברי קק"ל מרחבי העולם. עו"ד יצחק בם, שייצג את העותר אורי בנק אמר לאחר החלטת בית המשפט, "לו היה מדובר בחברה רגילה, ששם הדירקטורים מנהלים את הרכוש שלהם, לא הייתי בא לפה, אבל מדובר בקרן הקיימת. הדירקטוריון וההנהלה לא מנהלים את הרכוש של עצמם, אלא הם נאמני העם היהודי כולו... כאשר אנו מסתכלים על הנושא הזה בפריזמה המיוחדת הזאת של נאמנות לכל אותם רבבות יהודים שאספו פרוטה לפרוטה כדי לקנות פיסת קרקע שהיא של העם היהודי - לא ניתן לומר שמדובר בחברה רגילה".
לפי ההצבעה שלשום בהסתדרות הציונית נראה כי ההחלטה תעבור ברוב גדול, כיוון שסיעות השמאל והימין בהסתדרות הציונית – העבודה, מרצ, המזרחי (האיחוד הלאומי והבית היהודי) הצביעו בסופו של דבר בעד או נמנעו, אבל המתנגדים מקווים שיצליחו לשכנע את רוב הצירים להצביע נגד. מחוץ לאולם מתקיימת הפגנה של 300 חברי תנועות נוער המתנגדות לעסקה, ומקוות להשפיע ברגע האחרון.
מרבית הנציגים הם יהודים מחו"ל שהגיעו במיוחד לארץ לצורך ההחלטה וההערכה היא שקל יותר לשכנע אותם לכאן או לכאן מאשר את הפוליטיקאים הישראלים המבוצרים בעמדותיהם.