ריצ'רד הגירית: הקאמבק
בתום חודש של אישפוז בבית החולים לחיות בר, ריצ'רד - גירית שנדרסה באזור מנהרות הכרמל וסבל מפגיעות בלסת ובגופו - הושב לטבע
חודש חלף מאז שריצ'רד, גירית מצויה בוגרת, נפגע מרכב באזור מנהרות הכרמל בחיפה והובא לטיפול בבית החולים לחיות בר של רשות הטבע והגנים והספארי ברמת-גן. לאחר שהשבר בלסת שלו התאחה והוא התאושש גם משאר הפציעות בגופו, הוא הושב בשבוע שעבר בחזרה לטבע באזור דרום הכרמל.
כשהגיעה הגירית לבית החולים לאחר טיפול ראשוני בגן החיות הלימודי בחיפה, מצבה לאחר הדריסה היה בכי רע. "גילינו פגיעה קשה בראש, פגיעה באחת מעצמות הלסת והוא הגיע למעשה במצב של חצי תרדמת. אחרי טיפול אינטנסיבי שנועד להוריד את הבצקת שנוצרה לו במוח כתוצאה מהמכה, הוא קיבל משככי כאבים ואנטיביוטיקה רבה", סיפרה אז ד"ר אריאלה רוזנצוויג, וטרינרית בבית החולים.
בתום תהליך שיקום ממושך, השבר בלסת התאחה בסופו של דבר. אם בימים הראשונים היונק הפצוע היה חלש ונזקק להאכלה ידנית מצד המטפלים, עם הזמן הוא התאושש והחל לאכול בכוחות עצמו, הגיב לרעשים והפך לערני יותר כלפי הסובבים אותו.
הגיריות המצויות בישראל (meles Meles) נמצאות בסכנת פגיעות בטבע, בעיקר כתוצאה מאובדן שטחי מחייה, פגיעות מכלי רכב ואפילו תקיפות של כלבים. הטורפים המסורבלים הללו ניחנו בטופרים חזקים וחדים ברגליהם. המאפשרים להם לחפור מחילות ומאורות.
בתור יונקים טורפים הנחשבים לאוכלי כל, הגיריות צדות את מזונן בחפירה בקרקע ועל הכוונת נמצאים חרקים שונים, מכרסמים, זוחלים ואפילו פגרים. לגיוון התפריט הקולינרי, הן גם תרות אחר פירות, פקעות וירקות שונים. למרות שהגירית נפוצה ברחבי הארץ, קשה להבחין בה בטבע מאחר שהיא פעילה בעיקר בשעות הלילה.
צעדים ראשונים בטבע (צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)
בן רוזנברג, אקולוג מרחב כרמל של רשות הטבע והגנים הגיע בשבוע שעבר לקחת את הגירית מבית החולים בספארי ברמת-גן, לקראת השבתה בחזרה לטבע. "לא רצינו לשחרר אותו במקום בו הוא נפגע מאחר וישנן שם עבודות פיתוח גדולות, שרק יציבו בפניו סכנות נוספות", מספר רוזנברג.
ברשות הטבע והגנים הוחלט לשחרר את הגירית באזור דרום הכרמל. רוזנברג הגיע לקראת חצות עם כלוב הנשיאה. שעות החשיכה הן שעות הפעילות האופטימליות של הגיריות ולאחר שדלת הכלוב נפתחה, חלפו מספר דקות עד שריצ'רד נאות לצאת החוצה.
"בתחילה הוא יצא בצורה מהוססת מחוץ לכלוב והיינו צריכים לדחוק בו כדי שיצא", מציין רוזנברג. "שמנו את הכלוב בזווית כדי שיגלוש החוצה, הוא הוציא את הראש, רחרח סביבו ואז יצא בצעדים קטנים מחוץ לכלוב, נכנס לתוך שטח של מטע, על גבול של חורש טבעי ואז לפתע פתח בריצה קלה ונעלם בחשיכה".
נעלם בחשיכה (צילום: בן רוזנברג, רשות הטבע והגנים)
- רוצים עוד סיפורי חיות? בואו לבקר בבלוג "בית החולים לחיות בר"
מצאתם חיית בר פצועה? צרו קשר עם הגורמים הבאים: מוקד הסביבה של רשות הטבע והגנים: 6911* >> שמוליק לנדאו: 057-8842263 (מירס: 96*77*2000) >> עינת מטלון במרפאת בית החולים בספארי בר"ג: 057-8663920, 03-6305322