התרנגולת לא ישנה בלילה - היא לא אורגנית
שר החקלאות שלום שמחון מקדם תקנות חדשות ומרחיקות לכת בכל הקשור להחזקה וטיפול בבעלי חיים במשקים חקלאיים אורגניים. לתרנגולות צריך לתת לישון בלילה, ולצאן ולבקר חייבים לתת מקום לרוץ חופשיים במרעה. המזון שלהם חייב להיות ברובו צמחי ואורגני, ואסור לתת להם תרופות וכימיקלים
על רקע מציאות בה כל יצרן מתהדר בסיסמאות "ירוקות" ובתויות המצהירות כי המוצרים שלו "אורגניים", החליטו במשרד החקלאות לעשות סדר. שר החקלאות שלום שמחון מקדם בימים אלה תקנות מרחיקות לכת בכל הקשור למזון אורגני מן החי - עופות, בקר וצאן. באמצעות התקנות - המתפרסמות כאן לראשונה - רוצה שמחון להגדיר במדויק מהם תנאי הגידול וההחזקה של חיות משק אלה, במה מותר להאכיל אותם ואילו תרופות מותר לתת להם, כדי שהמוצרים שמפיקים מהם יוכלו לענות על ההגדרה "אורגניים".
בניגוד למשקים חקלאיים תעשייתיים, בענפי החקלאות האורגנית אסור לשים את בעלי החיים בכלוב או בבידוד - למעט לפרקי זמן ספציפיים ומוגבלים. לפיכך, בשונה מאחיותיהן התרנגולות במשקים המתועשים שנאלצות לשהות בכלובים צפופים, עופות מטילות אורגניות לא יימצאו בכלובים אלא יגדלו בחצרות פתוחות עם סככות מוצלות.
על פי התקנות, שש תרנגולות מטילות בלבד יחיו בשטח של לפחות מטר מרובע; בחצר, אותו גודל של שטח יוקצה לשלוש מטילות בלבד.
בניגוד לתאורה המלאכותית שמאירה את הכלובים של העופות הרגילים במשך שעות רבות ביממה, הנקבות המטילות במשק האורגני יהיו זכאיות למנוחת לילה, ולפחות לשמונה שעות רצופות של חושך. הן יקבלו מזון שלא הופק מעופות וש-85 אחוז ממנו מכיל תוצרת מהצומח, וחל איסור להוסיף למים או למזון שלהן מרכיבים רפואיים, כימיים או זרזי גדילה. כמו כן, נאסר להזין אותן בצורה מאולצת.
צל וניקיון - בשביל הביצים
"הטיפול בעופות אורגניים מחייב גם אספקת חלקת מרעה ושתילה של מזון טבעי, דוגמת תלתן ואספספת", אמרה ל-ynet פנינה אורן מהשירותים להגנת הצומח במשרד החקלאות, שריכזה את עבודת המטה במהלך הכנת התקנות החדשות. "במידה והתרנגולות מוחזקות בתאי קינון, יש לספק להן צל מתאים ולהפריד את אזור ההטלה מהאזור בו הן מלשלשות, כך שהתרנגולת לא תטיל את הביצה על הלשלשת, והביצים תהיינה מוגנות יותר".
- קראו עוד: איך תזהו תוצרת אורגנית בחנות?
בכל הנוגע לבקר וצאן, התקנות קובעות כי יש לאפשר להם שטח מרעה מגודר בו יוכלו לשהות ולנוע בחופשיות. פרת חלב תזכה לשטח של 15 מטר מרובע בתוך מבנה, ו-4.5 מטר מרובע נוספים בשטח מרעה. הצאן יזכו לתנאים צפופים קצת יותר - אך עדיין מרווחים לעומת הצאן במשק המתועש: 3 מטרים מרובעים לראש צאן במנה, ו-2.5 מטר בחלקת מרעה.
התקנות מחייבות גם התקנה של מצע ריפוד יבש ברפתות, ומחייבות הקפדה כי המזון יוגש לחיה בחלקת המרעה עצמה, כשלפחות 90 אחוז ממנו יהיה ממקור צמחי ואורגני. "אחד הדברים החשובים הוא לאפשר לבעלי החיים ללחח את המזון מהקרקע ללא הזנה כפויה, כך שהחיה תאכל מזון בריא יותר מאשר המזון התעשייתי", ציינה אורן.
תרופות לפרה - רק כאשר המחלה מסכנת חיים
התקנות מחייבות גם שמירה על בריאות החיות ומניעת מחלות, אך אוסרת לתת להם חומרים כימיים כדי למנוע מחלות ומתירה להעניק טיפול רק לבעלי חיים חיים שנפצעו - ורק בחומרים ממקור צמחי. הסייג היחיד הוא מצב בו נשקפת סכנה לבעל החיים ורופא וטרינרי קבע כי התרופות הצמחיות אינן מועילות. וגם אז, תיקבע תקופה בה יוכל בעל החיים לקבל את התרופה ותינתן לו תקופת "התאוששות" עד שהחומרים הכימיים ינדפו מגופו.
לגבי שיטות הרבייה במשק האורגני קובעות התקנות כי מותרת רק רבייה טבעית או הזרעה מלאכותית. נאסר להשתמש בחומרים מסוימים שהונדסו באופן גנטי או ברכיבים שטופלו בקרינה מייננת. גם טיפולים כירורגיים לחיות, הכוללות קיצוץ זנבות, הסרת קרניים, התקנת נזם באף החי וקטיעת איברים אסורים, למעט פעולות מסויימות שנקבעו על ידי השרותים הווטרינריים.
התקנות החדשות באות לוודא כי בנוסף לאיכות החיים וההזנה הייחודית של החיות ממזון צמחי ואורגני, תהיה גם התחשבות בהשפעת הפסולת של בעלי חיים על הסביבה ועל תנאי המחייה שלהם.
לדברי השר שמחון, התקנות המהפכניות קובעות לראשונה אמות מידה חדשות בכל הנוגע לאחזקה וטיפול בבעלי החיים במשק אורגני, על פי מודל אירופאי. "התקנות מהוות בשורה צרכנית שכן הן שמות סוף לסימני השאלה בדבר מהו אורגני, ואיזה מזון מין החי עונה על התנאים הנדרשים", אמר שמחון. "הן משלימות תקנות שכבר נכנסו לתוקף והגדירו מהי תוצרת אורגנית מן הצומח".
התקנות הוגשו לוועדת הכלכלה בשבוע שעבר ויידונו בה בקרוב. לדברי השר שמחון, ברגע שתיכנסנה לתוקף יוכלו גופי הפיקוח על המזון האורגני להרחיב את הבקרה והפיקוח על התוצרת מן החי, ועל נקודות המכירה. הדבר יעניק, לדבריו, רוח גבית חזקה לאותם יצרנים אורגניים ולציבור הצרכנים. בעתיד מתכוונים במשרד להחיל את התקנות גם בענפי הדגים והדבש.