בדרך: תקנות שיקבעו מהי תוצרת אורגנית מהחי
התקנות יכללו דרכי פיקוח על התוצרת, וכן הוראות לאריזה ולזיהוי המוצרים על-ידי הצרכנים. שר החקלאות העביר אותן לאישור ועדת הכלכלה
בשורה טובה לצרכני תוצרת אורגנית מהחי: שר החקלאות, שלום שמחון, הגיש בשבוע שעבר לאישור ועדת הכלכלה של הכנסת טיוטת תקנות המסדירות וקובעות מהי תוצרת אורגנית שמקורה מבעלי חיים, כדי לשים קץ לערפול בהגדרה.
התקנות הללו, שיידרשו לעבור דיון והצבעה בוועדה, משלימות תקנות שכבר נכנסו לתוקף והגדירו מהי תוצרת אורגנית מהצומח. התוצרת מהחי המוגדרת אורגנית תסומל בסמל אורגני שכבר קיים בשוק לסימון תוצרת צמחית.
החוק להסדרת תוצרת אורגנית מורה שתקנות ראשונות לעניין תוצרת מן החי היו אמורות להגיע לאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לא יאוחר מ-1 במרס 2009. שר החקלאות אכן פנה בראשית מרס ליו"ר ועדת הכלכלה אופיר אקוניס, ואולם הגשת הטיוטה המלאה נעשתה רק בשבוע שעבר.
התקנות החדשות המוצעות מסדירות את ההיבטים השונים הנוגעים לייצור תוצרת אורגנית וקובעות כללים המסדירים את תנאי המחייה במתקני גידול אורגניים, את מנוחת בעלי החיים, את בריאותם ותזונתם, ואת שיטות הרבייה וההזנה שלהם.
לפי טיוטת התקנות שהגיעה ל-ynet, אין לעבד, למיין או לארוז תוצרת אורגנית באותו מקום שבו נעשות פעולות דומות בתוצרת שאינה אורגנית; אין לייצר בד בבד באותו משק תוצרת אורגנית ושאינה אורגנית מהחי, ויש לעמוד בכל הדרישות הנוגעות למניעת מחלות בעלי חיים.
כיצד תזהו תוצרת אורגנית מהחי?
אם תתקבל טיוטת התקנות, התוצרת תארז בדרך כלל בחומרי אריזה שניתנים למיחזור. כך או כך, עוסק לא יארוז תוצרת אורגנית בחומר אריזה המכיל P.V.C או בחומר אריזה שאינו חדש ונקי.
במקום שבו מאוחסנת תוצרת אורגנית, חל איסור לאחסן דבר זולת תוצרת אורגנית. גם הובלתה של תוצרת אורגנית, כשאינה ארוזה, תעשה בנפרד מתוצרת שאינה אורגנית, והמכלים שבהם היא מובלת יסומנו במלים: "תוצרת אורגנית".
עוסק לא יציע למכירה לצרכן תוצרת אורגנית מן החי, אלא אם כן היא ארוזה מראש ועל גבי אריזתה מופיעים הסמלים ושם העוסק שייצר את התוצרת. אף על פי כן, עוסק רשאי למכור תוצרת אורגנית שאיננה ארוזה מראש - אם יוצרה יוצרה ונמכרת במשקו והוא אינו משק מעורב, או אם במקום המכירה אין תוצרת בתפזורת שאיננה אורגנית.
אדם לא יוכל לעסוק במיון ביצי מאכל אלא אם כן יש בידיו היתר או רישיון.
ביקורת
גוף אישור ובקרה יהיה אמון על ביצוע ביקורות ייצור של עוסקים שקיבלו ממנו היתר בתדירות שלא תפחת מאחת לשנה, בתיאום מראש אצל כל עוסק, או מפעמיים בשנה אצל לא פחות מ-10% מן העוסקים, ובלבד שהביקור השני יתבצע ללא תיאום מראש.
הגוף ידגום, לפי תוכנית דגימות שנתית שאישר המנהל, חלקות מרעה ותוצרת אורגנית מהחי לבדיקת הימצאות שאריות, ויעביר את הדגימות לבדיקה במעבדה מאושרת.
אם ימצאו בתוצרת אורגנית מן החי שאריות, הגוף יפעל לבירור לזיהוי מקורן. אם אינו בשליטת המגדל, אזי התוצרת הרלוונטית תיפסל לשיווק כאורגנית, ולא יתיר שימוש בסמל הבקרה לתוצרת נוספת שיוצרה מאותו בעל חיים, אלא לאחר קבלת תוצאות בדיקה המאשרת שאין בה שאריות עוד. אם מקור השאריות הוא מהמגדל עצמו, הגוף יפסול את התוצרת לשיווק כתוצרת אורגנית מן החי ולא יאשר תוצרת אורגנית שיוצרה באותו משק חי - אלא לאחר סיום תקופת הסבה.
ומה לגבי תוצרת אורגנית מחו"ל?
לא ינתן סימון לתוצרת אורגנית מן החי שיוצרה מחוץ לישראל או למוצרים שיוצרו ממנה, אלא אם הוכרה בידי גוף אישור ובקרה במדינה שבה יוצרה. תוצרת אורגנית מוכרת תסומן בסמל הגוף שהמנהל הכיר בו ולמשך שלוש שנים מיום שיובאה לישראל, ותלווה במסמך המקורי המאשר את דבר סימונה. היבואן ותוצרתו יעמדו בביקורת שוטפת של גוף אישור ובקרה.