עיגולים שחורים מתחת לעיניים? מה אפשר לעשות
מתזונה, דרך קוסמטיקה ועד שימוש נכון בקונסילר: כל הדרכים להתמודד עם עיגולים שחורים מתחת לעיניים. כי עם כל הכבוד לאובמה, יש אזורים שבהם שחור זה ממש לא יפה
כהויות מתחת לעיניים, המכונות בלשון העם "עיגולים שחורים", נוטות להיות עקשניות ולא להיפרד מפנינו בקלות. אבל לא נשים לוחמניות כמונו ירימו ידיים, ולכן גייסנו את מיטב המוחות כדי להבין למה זה מגיע לנו ומה אפשר לעשות עם זה.
מי מועד לכך?
ד"ר אריה נמט, מומחה לעיניים, לניתוחי עפעפיים, לדרכי הדמעות, לארובה ולירוד (קטרקט) – עושה למעננו סדר בבלגן ומונה את הסיבות הנפוצות לכהות מתחת לעיניים:
- עובי העור: העור שמתחת לעיניים הוא הדק ביותר בגוף. עור זה אינו עשיר בבלוטות שומן, וככל שמתבגרים, הוא נעשה דק ויבש יותר. כתוצאה מכך, כלי הדם מתחת לעיניים נראים יותר מבעד לעור הדק, וכך נוצר הגוון הכהה.
- גנטיקה ומוצא אתני: בעלי עור כהה סובלים לעתים מפיגמנטציית יתר באזור העפעף התחתון.
- אור וצל: לפעמים הגוון הכהה מתחת לעיניים הוא תוצאה של יחסי אור וצל הקשורים למבנה העיניים. עיניים שקועות יוצרות הצללה, ואצל בעלי עור בהיר ההצללה ניכרת יותר ונראית כמו עיגולים שחורים.
מה מחמיר את זה?
- קרינת אור: חשיפה של העור העדין שמתחת לעיניים לקרינת השמש מאיצה את ייצור המלנין.
- שפשוף וגירוד, דמעות ובכי: יוצרים גירוי והבלטה של הנימים.
- תזונה לקויה: מביאה למחסור בוויטמינים ובמינרלים.
- מיעוט בשתייה: משפיע על לחות העור.
- עייפות או מחלה: עלולות להחמיר את הכהות, כנראה בעקבות השינויים בזרימת הדם הגורמים לעור שמתחת לעיניים להיראות חיוור ולוורידים להתבלט.
- הצטננות, סינוסיטיס, היריון ומחזור חודשי: עלולים לגרום לעור להיראות חיוור יותר עקב דקיקות שומן תת עורי ובולטות הוורידים.
- תהליכים דלקתיים כמו אלרגיה: גורמים להצטברות נוזלים, תאי דלקת ותגובה של הרחבת הוורידים באזור, מה שמוסיף לנפיחות ולכהות העור שמתחת לעיניים.
טיפול: לפני הכל
אם אתם סובלים מהבעיה (והאמת, גם אם לא), דאגו לשתייה מספקת ולמנוחה טובה; לטפל בתהליכי מחלה או אלרגיה; לאכול מזון בריא ועשיר בוויטמינים (במיוחד C, K, A ו-E); להיזהר מהשמש, למרוח מסנני קרינה ולהרכיב משקפי שמש. ד"ר רוברטו ליפשיץ, בעל מרפאה לרפואה אסתטית, מוסיף: "כשיש תופעה של כהות מתחת לעיניים ועיניים שקועות, לפני הכל אני ממליץ לעשות בדיקות רפואיות כלליות, כולל תפקודי כבד. אם המצב הבריאותי לא תקין – טיפול מתאים עשוי לפתור או לשפר את הבעיה.
זקוקים לעוד סיבה כדי להתגונן מהשמש? (צילום: אלון שפרנסקי)
האופציה הקוסמטית
אפשר להשיג שיפור חלקי על ידי שימוש בתכשירים קוסמטיים מקומיים עשירים בלחות, המכילים ויטמינים מקבוצת C, E ו-K. תכשירים אלה עשויים להעניק לעור מראה מוצק יותר, אם כי האפקט שלהם לא הוכח מדעית. יש גם הממליצים על שימוש בתכשירים המכילים נגזרות טבעיות של צמח הגינקו בלובה. אבל שימו לב: תכשירים קוסמטיים עלולים לגרום לתגובה אלרגית ולגירוי, ולהאיץ את הזדקנות העור העדין שממילא מזדקן מהר יותר משאר הפנים.
אם אתם בכל זאת רוצים לנסות תכשיר המכיל חומרים עם פוטנציאל גירוי (כמו רטינול או חומצות אלפא הידרוקסיות), רצוי להתחיל בהדרגה, להשתמש פעמיים בשבוע למשך מספר שעות בערב, ורק אם הטיפול לא עורר תגובה – לעבור בהדרגה לתדירות גבוהה יותר. חשוב למרוח את הקרם לא צמוד לקו הריסים אלא קצת מתחת לו. אם התפתחה תגובה שנראית כמו גירוי (יובש קיצוני, עקצוץ, אדמומיות), יש להפסיק את הטיפול ולמרוח משחה מרגיעה.
מה מציעה הרפואה האסתטית?
פילינג כימי שטחי ובינוני מבהיר את עור הפנים באופן מתון אך משמעותי. פתרון זה
מתאים פחות לבעלות עור כהה, מפני שאצלן עלולים להיווצר כתמים חיוורים באזור המטופל. אפשרויות נוספות הן פילינג לייזר וניתוח עפעפיים תחתונים, המטשטש את השקע שמתחת לעין ואגב כך גם את הכהות. פתרון נוסף, פחות דרמטי ופחות יקר, הוא הזרקת חומצה היאלורונית באזור השקוע שמתחת לעין.
ואפשר פשוט להתאפר
איפור הוא ללא ספק הפתרון הזול, הנגיש והמהיר ביותר להעלמת כהויות מתחת לעיניים: שעות שינה לא תמיד יש לנו בנמצא, ואילו הקונסילר תמיד שם בשבילנו, מוכן ומזומן לכסות את הטעון כיסוי ולהקנות לפנינו מראה רענן וערני בן רגע. גם כאן יש כללים שכדאי לקחת בחשבון, אז לפני שאת שולפת את נשק יום הדין – שימי לב:
- העור שמתחת לעיניים דק מאוד, וככלל, לא כדאי להעמיס עליו יותר מדי חומרים. עדיף להשתמש במינימום הנדרש – כי עודף קונסילר מתיישב בתוך הקמטוטים ומדגיש אותם, ואז אולי פתרנו את בעיית הכהות – אבל יצרנו בעיה חדשה.
- לפני שמורחים את הקונסילר, כדאי להניח על האזור הכהה טיפונת קרם עיניים (שוב, חשוב לא להעמיס יותר מדי) הקרם ילחלח את העור ויקנה לאיפור מראה טבעי יותר.
- הניחי את הקונסילר אך ורק צמוד לזווית הפנימית של העין, באזור השקוע, ואל תתפתי למרוח אותו על כל השטח שמתחת לעין. נקודה של קונסילר במקום הנכון תעשה את העבודה, ואין צורך להעמיס.
- את הקונסילר מניחים בתנועות טפיחה עדינות ולא בתנועת מריחה. כשעובדים בטפיחות, הכיסוי אפקטיבי יותר.
- אם העיגולים השחורים שלך נוטים לגוון סגול, כחול או אפור הימנעי משימוש בצלליות בגוונים האלה, אחרת תדגישי את הכהויות עוד יותר.
- אם גוון עורך כהה, השתמשי בקונסילר בגוון הדומה לגון העור שלך, עם נטייה לכיוון הוורוד או הכתום. אל תשתמשי בקונסילר המכיל תת גוון צהוב.
- אם גוון עורך בהיר, השתמשי בקונסילר בגוון מעט בהיר יותר מגון עורך, אבל שלא יהיה בהיר מדי – אחרת ייווצר אפקט של כתמים בהירים מתחת לעיניים.
- בחנויות לאיפור מקצועי אפשר להשיג קונסילרים בעלי תת גוון ירוק, סגול וצהוב, אבל עדיף להשאיר אותם לשימושן של מאפרות מקצועיות ולא להסתבך איתם אם אין לך את המיומנות הנדרשת.
- איפור, שיער, טיפוח וכל מה שחשוב: לכל כתבות היופי שלנו
- סייעה בהכנת הכתבה: המאפרת ורד ספיבק ל"בית של איפור"