שתף קטע נבחר
 

"התערבות הנוגדת את המקובל"

יו"ר ההנהלה לשעבר של "אמנות לעם", גיורא רוזן, מגיב לראשונה לטענות נגדו: "בניגוד לכל נורמה ותקינות, עמדתי במסע לחצים למינויו של מנכ"ל, חברי עמותה ועובדים שהוכתבו לי על ידי לשכת שר התרבות"

בעקבות פרסום דו"ח חמור שמצביע על בעיות במנהל תקין בעמותת "אמנות לעם" ובמערכת יחסים בעייתית בין הנהלת העמותה לשר הממונה ראלב מג'אדלה ומנכ"ל משרדו, תקפה במהלך השבועות האחרונים ההנהלה הנוכחית של העמותה את יו"ר הוועד המנהל לשעבר גיורא רוזן וטענה כי הכשלים שנתגלו הם באחריותו.


מג'אדלה. בחר עובדים בעמותה וקבע את שכרם (צילום: חגי אהרון) 

 

רוזן ספג את ההאשמות ושתק אבל השבוע הוא מחזיר מלחמה ולא נשאר חייב. במכתב שנחשף ב-ynet לראשונה, מצייר רוזן תמונה קשה על המתחולל בעמותה. "בניגוד לכל נורמה ותקינות, עמדתי במסע לחצים למינויו של מנכ"ל, חברי עמותה ועובדים שהוכתבו לי על ידי לשכת שר המדע, התרבות והספורט כמו גם התערבות בוטה בנהלי העבודה של העמותה, דבר המנוגד לחוק העמותות ולמנהל תקין", כותב רוזן ומדגיש כי במשך חודשים מאז כניסתו לתפקיד בשלהי 2007, הוא עמד בפרץ.

 

בחודש אפריל 2008 רוזן נשבר. הוא הסכים לקבל את מועמד השר לתקופת ניסיון. אחרי זמן קצר הוחלט לסיים את ההתקשרות בשל חוסר התאמה.

 

"בסמוך למינוי אותו מנכ"ל, הודיע השר מג'אדלה בישיבה שהתקיימה במשרדו בנוכחות צוות המשרד ונציגי העמותה, כי הוא עומד על כך שלא אקח כל חלק פעיל בניהולה השוטף של העמותה", כותב רוזן ומוסיף, "ראיתי בזה התערבות הנוגדת את המקובל מצד שר שמשרדו אמור לבחון את ביצועי העמותה ולא להתערב בניהולה השוטף".

 

עוד כותב רוזן כי בזאת לא תמה התערבותו של השר שהודיע לו כי עליו לקבל לעמותה שלושה עובדים שיעסקו בטיפול במגזר הערבי. השלושה, כך הוכתב לו, אמורים היו להיות אמונים על פרויקטים רחבי היקף ותקציב. "במהלך הפגישה מסר לי השר גם את סכום משכורתם החודשית של העובדים שנראה לי לא הגיוני ביחס לרמות השכר בעמותה", אומר רוזן שסרב להיענות לדרישה. בניגוד לתקנון העמותה מצא עצמו רוזן לטענתו מקבל הנחיות לצירוף ארבעה חברי עמותה וחברי ועד חדשים. רוזן דיווח על הדבר ליועץ המשפטי של העמותה שטען כי אין פסול בהליך ובכך נתן גיבוי, בניגוד לעמדת רשם העמותות, להליך פסול.

 

לגיטימיות שנויה במחלוקת

עם סיום תפקידו של מנכ"ל עמותת "אמנות לעם" שמונה על ידי לשכת השר מג'אדלה ביקשו ארבעת החברים החדשים בהנהלה לשמש בוועדת האיתור. "סברתי שמאחר והלגיטימיות שלהם שנויה במחלוקת, אין הם יכולים לשמש כחברים בועדת האיתור ואין לשתפם בקבלת החלטות הנוגעות לענייני העמותה", כתב רוזן. בשלב זה הוא אומר, העובדות הועברו לעיונם של גורמים שונים במשרד התרבות, משרד מבקר המדינה, משרד החשב הכללי באוצר ולבסוף גם למשנה ליועץ המשפטי לממשלה.

 

"הם זימנו ישיבות וקבעו את סדר יומן ללא עצה או בתיאום איתי. באותן הזדמנויות גם קיבלו החלטות אופרטיביות", כותב רוזן שמצהיר כי בסופו של דבר נותר עם ועד מנהל מדולדל וחלש מול קבוצה מגובשת ועוינת שעשתה בעמותה כשלה.

 

רוזן מנפנף אצבע מאשימה כלפי הרגולטורים. "ציפיתי להתערבותם אך לצערי קולם לא נשמע, למעט משרדו של החשב הכללי שמינה לאלתר חשב מלווה". לטענת רוזן דו"ח החשב המלווה אינו מתייחס לשורש הבעיה בתפקוד העמותה והתייחסותו טכנית, צרה ואינה מאפשרת להבנת הרקע בו תפקדה העמותה. מכתב של דורון נשרי מחברי העמותה אל מבקר המדינה בנושא, גרר לדברי רוזן את פיטוריו על ידי הנהלת העמותה.

 

רוזן מדבר על פגיעה בעבודתו של רואה החשבון של העמותה, דני זינגר, והתעלמות חוזרת ונשנית מהתרעותיו על מעשים לא תקינים. "איש לא רצה להקשיב לו", טוען רוזן, "חברי הוועד העדיפו להתעלם מדבריו תוך לגלוג. לא אחת הוצע לפטרו". טענות שהעלה רו"ח זינגר במספר מישיבות הוועד המנהל בנוגע להתנהלות לא תקינה, לא נכללו באופן תמוה בפרוטוקול.

 

אפשר היה למנוע את הביזיון

רוזן מסכם את המכתב החמור וכותב: "מכתב זה הוא תמצית תקופת כהונתי ובעיקרו מגיב על הטענה החלולה של יו"'ר העמותה, ישראל גל וחברים בהנהלה שאומרים 'לא ידענו, זה היו"ר הקודם'. אילו פעלו המוסדות הרגולטיביים בהתאם למתחייב, ועל יסוד ההתרעות שהגיעו אליהם באמצעותי ובאמצעות אחרים, ניתן היה למנוע את המצב המבזה אליו הגיע העמותה.

 

"תגובתו של יו"ר העמותה הנוכחי ישראל גל, לדו"ח החשב המלווה, היא צינית ונטולת יסוד עובדתי. אמנות לעם היא עמותה חיונית ויש לה תפקיד מרכזי בניהול מדיניות התרבות של מדינת ישראל. לתובנה זו ניתן היה לגייס שותפים מתוך תאגידים כלכליים עמם התנהל מו"מ מתקדם. בעייני רוחי ראיתי היקף כספי שנתי של 25 מיליון שקל שהם מחצית מתקציב המשרד וסכום הממנף פעילות של כ-100 מיליון שקל.

 

"אילו ניתנה בידי ההזדמנות אפשר היה לחולל שינוי משמעותי לטובת האזרחים החיים הרחק ממרכז הארץ. בעייני רוחי ראיתי אותם לא רק כצופים של מופעים ואירועים מיובאים אלא כאנשים העושים ויוצרים תרבות בקהילתם. כך אפשר היה לספק תעסוקה לאמנים רבים המשוועים למפגשים עם קהלים חדשים".

 

תגובות

תגובת הנהלת "אמנות לעם" לא התקבלה עד לפרסום הכתבה.

 

במשרד התרבות אומרים: "הדברים מדברים בעד עצמם".

 

בעקבות דיון דחוף בעניין המשבר בעמותת "אמנות לעם" שנערך ביום שני בלשכתה של שרת התרבות לימור לבנת, הוחלט למנות ועדה מיוחדת שתלווה את המשבר עד לפתרונו. בראש הוועדה יעמוד, כפי שפורסם ב-ynet,  אברהם נתן.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סבסטיאן שיינר
נתן. יעמוד בראש ועדה שתלווה את המשבר
צילום: סבסטיאן שיינר
לאתר ההטבות
מומלצים