שתף קטע נבחר

 

הממשלה אישרה: תלמידים אלימים יורחקו מיידית

הממשלה מתייצבת מאחורי תיקון לחוק זכויות התלמיד, שיזם שר החינוך, שייאפשר הרחקה של תלמידים ללא צורך להמתין לערר שיגישו. יו"ר מועצת תלמידים ונוער: "זה לא טוב לתלמידים"

משרד החינוך ממשיך בתוכניתו למאבק באלימות בבתי הספר. במקביל לחוזר המנכ"ל שפורסם ב-ynet, הכולל החמרת חוקי ענישה נגד תלמידים, אישרה היום (א') הממשלה את הצעת החוק של שר החינוך, גדעון סער, לשינויים בחוק זכויות התלמיד - כך שניתן יהיה להרחיק תלמידים אלמים מבית הספר.

 

על-פי התיקון לחוק, מנהל מוסד חינוכי יוכל להרחיק לאלתר תלמיד אלים.

עד עתה, מקרה של תלמיד שהוחלט להרחיקו עבר דרך ועדות שונות, בהן ניתנה לו הזכות לערער על העונש, דבר שהיה מעכב את הרחקתו, עד להחלטה סופית בעניינו. לאחר שהודה על הגיבוי, אמר השר סער: "בכוונתי להביא את הצעת החוק לאישור הכנסת באופן מיידי".

 

סעיף החוק ששונה קבע שלא ניתן להרחיק תלמיד ממוסד חינוך עד להגשת ערר ועד להחלטה סופית בעניין. לפי משרד החינוך, מדובר בסעיף בעייתי מאוד, שכן בתקופה שבין ההחלטה לערר, התלמיד המורחק עדיין לומד במוסד החינוך - עניין בעל משמעויות קשות לסמכות ההנהלה ויכולתה לשמור על גבולות ברורים ולהגן על חברי התלמידים והמורים.

 

אחרי השינוי, מנהלי בית ספר שיבקשו להרחיק תלמיד, יסתפקו בקבלת אישור המפקח, שניתן לרוב באופן מיידי. לטענת משרד החינוך, האישור ניתן במקרים שבהם נדרשת הרחקה מיידית, כמו למשל מקרי אלימות חמורים או פגיעות מיניות, שבהם נדרשת הפרדה בין פוגע לנפגע, ובמקרים אחרים של הפרות משמעת קשות.

 

התלמידים: המצב החדש יוצר קונפליקט

לדברי יו"ר מועצת תלמידים ונוער, הדר שומן, "השינוי בחוק לא טוב לתלמיד. מבחינתו זה לא בסדר, כי התלמיד נשאר ללא מסגרת של שבועיים ויכול להיכנס לדיכאון. מצד שני, כלל תלמידי בית הספר מוגנים ובטוחים ומבחינתם זה בסדר, לכן זה קונפליקט". במשרד החינוך הבהירו כי אם הילד יחזור לבית הספר, "ייעשה תהליך גישור".

 

התיקון לחוק קובע גם כי ועדת הערר על עונשו של התלמיד,

שכללה עד היום אותו ואת הוריו, תכלול מעתה גם את מנהל המוסד החינוכי והמפקח על בית הספר. לדברי שומן, גם זה "לא בסדר". לטענתה, "לפעמים, כשמנהל מתערב זה לא ניטרלי, כי במקרים רבים יש לו בעיה ספציפית עם תלמיד או משפחתו".

 

במשרד החינוך מדגישים כי המקרים שבהם ילד מורחק כיום, הם בודדים - בין שלושה לחמישה מקרים בשנה בכל מחוז. מנהלת אגף השירות הפסיכולוגי-ייעוצי במשרד החינוך, חנה שדמי, אמרה כי "מערכת החינוך תצטרך למצוא סידור לתלמיד המורחק - רשות מקומית, או בית ספר אחר - כי אותו תלמיד לא יחזור לכיתה הרגילה כאילו לא קרה כלום. כל הרחקה של תלמיד הביתה נשקלת גם במצבו של הילד אז ברוב המקרים הוא לא יישאר בבית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סער. תוכנית למאבק באלימות
צילום: ירון ברנר
כיתה בדרום. "תהליך גישור"
צילום: ג'ורג' גינסברג
מומלצים