שתף קטע נבחר

 

ברק למיטשל: נפנה מאחזים תוך שבועות-חודשים

שר הביטחון נועד עם השליח המיוחד בלונדון ודן עמו במחלוקת מול ארה"ב בנושא ההתנחלויות. ברק הבטיח לפנות 23 מאחזים בלתי חוקיים בגדה "לא בתוך שנים, אלא תוך שבועות עד חודשים"

בפעם השנייה בתוך שבוע נועד אחר הצהריים (יום ב') שר הביטחון, אהוד ברק, עם השליח האמריקני המיוחד למזרח התיכון, ג'ורג' מיטשל. השניים נפגשו בלונדון ודנו במחלוקות בין ישראל לארה"ב בסוגיית ההתנחלויות ובקידום הנורמליזציה שדורשת ישראל ממדינות ערב. השר ברק הבטיח לפנות 23 מאחזים בלתי חוקיים ביהודה ושומרון לא בתוך שנים, אלא בתוך "שבועות עד חודשים".

 

בפמליית שר הביטחון אמרו כי הפגישה, שנמשכה קצת יותר משעה, היתה חיובית ונרשמה בה התקדמות - בין היתר בסוגיית הבהרת מצב הבנייה בהתנחלויות, והכוונות הישראליות להיכנס לדיאלוג עם הפלסטינים ועם מדינות ערב בתמורה לצעדי נורמליזציה.

בין היתר, אמר ברק למיטשל, שישראל מצפה לצעדים בוני אמון מצד מדינות ערב. כמו כן מבקשת ישראל תמורה לצעדים ולמחוות שהיא תעשה מצד הפלסטינים. ישראל תובעת בין היתר מהפלסטינים להכיר בכך שההסכם יהיה סוף הסכסוך, להכיר בישראל כבית לאומי לעם היהודי, לבנות מערכות חוק ושלטון חוק ולתת תשובות באשר למעמד עזה וחמאס.

 

האמריקנים לא שבו בהם עדיין מתביעתם להקפאה מוחלטת של הבנייה בהתנחלויות. עם זאת, על פי סיכום מהשבוע שעבר, אין נושא זה עומד במרכז המחלוקת בין הצדדים. בפגישה מסר שר הביטחון ברק למיטשל נתונים על אודות הבנייה בהתנחלויות, ובעיקר בסוגיית הבתים הנבנים עתה  - שרובם נמצאים במודיעין עילית וביתר עילית. ברק הבהיר שמדובר בסוגיה שתידון בהמשך, כמו ענייני הביטחון וסידורים נוספים במשא ומתן פרטני בין הצדדים. עוד אמר שאין טעם "לחנוק" את האוכלוסייה המתגוררת במקומות אלה, העתידים להיוותר בידיה של ישראל בהסכם קבע.

 

"בסוף נצטרך להטמיע את התביעות הישראליות בתוך הדיאלוג וזאת הכוונה של השיחות הללו עם מיטשל", אמרו בפמליית שר הביטחון. ברק ומיטשל צפויים לפרסם הודעה משותפת בעקבות פגישתם. מקורות ישראלים אמרו כי בהודעה יימסר שלארצות הברית ולישראל יעד משותף - הסדר אזורי הכולל שיחות עם הפלסטינים עם לבנון ועם סוריה. בהודעה יוזכרו מחויבויות ישראל, הפלסטינים ומדינות ערב למלחמה בטרור, דרך סוגיית ההתנחלויות וצעדי נורמליזיציה להן מחויבות מדינות ערב.

 

לברק נלוו בפגישה ראש המטה המדיני-ביטחוני במשרד הביטחון, עמוס גלעד, ושליחו של ראש הממשלה לענייני פלסטינים, יצחק מולכו. פגישה זו נועדה גם היא להכנת הפגישה בין מיטשל לראש הממשלה בנימין נתניהו, שתיערך בשבועות הקרובים. בהמשך ייפגש ברק עם שר החוץ הבריטי, דיויד מיליבנד.

 

מועצת יש"ע: כרסום בעמדת ישראל

בסוף השבוע אמר גורם בכיר בלשכת ברק כי ישראל מוכנה לנקוט צעדים לקידום הדיאלוג עם הפלסטינים, אך אין מדובר בהקפאת התנחלויות. גם שגריר ישראל בוושינגטון, מייקל אורן, התיייחס בסוף השבוע למחלוקת בין ישראל לארה"ב ואמר כי "בממשל אובמה מבינים שההתנחלויות אינן הנושא היחידי, אלא אחד מתוך מכלול נושאים. על מדינות ערב לקדם נורמליזציה איתנו".

 

מי שמוטרד מאוד מהאפשרות להקפאת הבנייה היא מועצת יש"ע, שפנתה לראש הממשלה בדרישה להיפגש עמו בדחיפות. במועצה טוענים כי חל "כרסום בעמדתה של הממשלה בנושא הקפאת הבנייה ביהודה ושומרון". זאת, לאור הדיווחים בימים האחרונים בנושאים, כגון: הקפאה 'זמנית' בהתנחלויות, בנייה בתחום המבונה בלבד, בנייה בגושים בלבד ובנייה לצורך ריבוי טבעי ותו לא.

 

במהלך ישיבת "ישראל ביתנו" בצהריים התייחס גם שר החוץ, אביגדור ליברמן, לשאלה מדוע הוא אינו מנהל את התהליך אלא שר הביטחון ואמר כי הדבר קשור להיותו מתנחל. "יש כאן באופן ברור ניגוד עניינים מוחלט. לא הייתי רוצה שיאשימו אותי שבאופן מכוון הכשלתי משא ומתן.

 עם כל משחקי הכבוד של שר כזה או אחר, אני חושב שיחסינו עם ארה"ב הם הרבה יותר חשובים אפילו מהכבוד של שר החוץ במדינת ישראל".

 

"שואלים למה שר הביטחון מנהל משא ומתן עם הפלסטינים? למה הוא נפגש עם מיטשל ולמה משרד החוץ לא מטפל בנושא הפלסטיני?", הוסיף ליברמן. "אני יכול לענות תשובה דיפלומטית: מטבע הדברים הנושא הפלסטיני מטופל על ידי משרד הביטחון. מי שחותם בסופו של דבר זה שר הביטחון, וכל העניין של המחסומים והסיוע ההומנטירי עובר דרך משרד הביטחון ולכן זה טבעי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ברק ומיטשל בפגישה הקודמת
צילום: AP
ליברמן. מתנחל
צילום: גיל יוחנן
מומלצים