שתף קטע נבחר
 

אילו סכנות אורבות למתבגרים בחופש?

שלוש נערות, ילדות טובות, שוכרות דירה באילת ובאמצע הלילה נכנס בעל הדירה ונוגע באחת הבנות. שני נערים, חברים טובים, השתכרו ואחד דקר את השני. נערה יושבת בבר ומישהו שופך לה לכוס סם אונס. הילדים מנצלים כל רגע בחופש לבילוי - איך אפשר לדאוג שהבילוי לא יסתיים באסון נוראי?

58,000 בני נוער בגילאי בגילאי 12-18 משתמשים, על פי דיווחיהם, בסמים באופן מזדמן או קבוע. כ-25% מדווחים, כי השתכרו לפחות פעם אחת בשנה האחרונה וכ-19%, דיווחו כי שתו לפחות פעם אחת בחודש האחרון 5 מנות משקה בתוך שעות אחדות. נתונים אלו עולים מתוך סקר שנערך על ידי הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול.

 

היום הפך ללילה והלילה הפך ליום. הם קמים עייפים בין 13:00 ל-15:00, ישר לארוחת הבוקר - שניצל עם פירה, מעבירים איכשהו את היום עד הערב ומתעוררים שוב לחיים בשעות בהן אנחנו מחוסלים מעוד יום מיוזע. הם חוזרים על קצות האצבעות באמצע–סוף הלילה, על פי הסיכום שהתקבל במשא ומתן האחרון. אנחנו שומעים אותם אך לא רואים, ולמחרת מקבלים מידע משוחזר (במקרה הטוב).

 

מהן הסכנות האורבות לילדינו המתבגרים בחופש הגדול ולמה כדאי לשים לב?

"השעמום בחופש הוא עצום", אומרת מורן מוסט, מנהלת תחום הקצה ב"עלם – עמותה לנוער במצבי סיכון". "תוסיפי לכך מצב כלכלי הפוגע גם במעמד הבינוני. מצד אחד להורים יש פחות כסף לתת לילדים לפעילויות שונות ומצד שני יש הרבה פחות היצע של עבודות קיץ לבני הנוער. הם קמים מאוחר מאוד, רואים טלוויזיה, מדברים ב-ICQ, הכול הפוך. האלכוהול זמין. יש פיצוציות, יורדים למטה קונים בקבוק שתייה".

 

את מדברת על נוער קצה?

"לא. ההתנהגות הזו מאפיינת הרבה יותר את הנוער הנורמטיבי מאשר את נוער הקצה. אלכוהול היא הבעיה מספר 1 של בני נוער בישראל. הוא זמין ונגיש וגם התגובה של הסביבה אליו היא הרבה יותר סלחנית מאשר לסמים למשל. הורים אומרים על אלכוהול - שובבות, קונדס, אבל אלכוהול יכול לגרום גם למוות. בסוף השבוע שעבר למשל שני נערים מאשדוד, חברים טובים, השתכרו ואחד מהם דקר את השני. כמעט ואין כיום מישהו שלא מחזיק יין או אלכוהול בבית. בכל תוכנית בישול שאת פותחת בארבע אחר הצהריים את רואה שף מבשל ולידו כוסית יין. זה סטייל וזה עובר גם לבני הנוער".

 

לאילו סכנות נוספות חשופים בני הנוער בחופש הגדול?

"אלכוהול וסמים הן שתי הבעיות המרכזיות", אומר יאיר גלר, מנכ"ל הרשות למלחמה בסמים ובאלכוהול. הנערים לרוב לא נמצאים במסגרת ולמעשה הם יכולים לצרוך סמים ואלכוהול בהרבה מאוד מקומות מחוץ לבית ובתוך הבית מבלי שיש עליהם פיקוח, היות וההורים לא נמצאים לרוב בבית וגם לא רואים אותם כשהם חוזרים בלילה. נער שצרך אלכוהול בלילה, הולך לישון בשלוש לפנות בוקר. ההורים לא מרגישים כלום. הוא קם בצהריים והכל בסדר. יש חוק האוסר על מכירת משקאות חריפים עד גיל 18, אבל אין חוק שאוסר על צריכתם. מעבר לזה, אני לא ראיתי מוכר שמבקש תעודת זהות בקיוסק".

 


 ודאו שהם מבינים את הסכנות. צילום: index open

 

יחסי מין לא מוגנים וסם האונס

"התייבשות גם היא סכנה של ממש", מוסיפה מוסט הפוגשת מעל ל-10,000 בני נוער בקיץ. "וכן שימוש לא נכון בכסף. הם מגיעים אלינו לקבל מנות חמות לאחר שבגלל חוסר תכנון גמרו את כל הכסף שלהם על כובע ממותג ולא נשאר להם כסף למזון. יחסי מין לא מוגנים גם הם סכנה. אנחנו מחלקים בקיץ כ-5,000 קונדומים ופעמים רבות מגיעות אלינו נערות לאחר שקיימו יחסי מין לא מוגנים ומבקשות את עזרתנו עם גלולת הפוסטינור.

 

"אנחנו ממליצים לא להשאיר כוס שתייה במועדונים. יש המון מקרים של שימוש בסם האונס, בעיקר עם נערות אך גם עם נערים. אנחנו ממליצים שאם כבר שותים, לשתות אלכוהול על בטן מלאה ומאוד להיזהר, בעיקר נערות. אנחנו ממליצים לשכור חדר באכסניות נוער ונותנים להם רשימות של מקומות שבני נוער יכולים לעמוד בהם כלכלית ושהם מקומות בטוחים. עם דירות כבר היו מקרים של מצלמות נסתרות באמבטיה ועוד כל מיני זוועות".

 

"הפוך על החוף", הוא פרויקט מיוחד של עלם לחודשי הקיץ, הנותן מענה למקומות שהפכו להיות אוטונומיות כמעט מוחלטות של בני הנוער כמו חוף דוגית בכינרת, אליו מגיעים כ-18,000 בני נוער בחודשי הקיץ ואילת, שלפי ההערכות מגיעים אליה בקיץ כ-100,000 בני נוער. "אנחנו נותנים מענה למגוון של בעיות, כמו למשל בני נוער ששכרו דירה, שילמו מראש, מגיעים לאילת ומגלים שהדירה לא קיימת או לבני נוער שגנבו להם את הארנק.

 

"בקיץ שעבר שלוש נערות חמודות, ילדות טובות, שכרו דירה באילת דרך האינטרנט. הן הגיעו לדירה ובלילה כשהן ישנו, בעל הדירה נכנס לאחת מהן למיטה והתחיל ללטף אותה ולגעת בה. היא התעוררה וצרחה והן נבהלו וברחו והתקשרו אלינו. עזרנו להן ליצור קשר עם המשטרה וההורים ולמחרת שלחנו אותן באוטובוס הביתה. מצד אחד, החופש מזמן המון כייף וחווית נעורים ומצד שני, צריך מאוד להיזהר. אילת היא עיר מאוד מסוכנת לבני נוער שהם טרף קל וחשוב לי להדגיש שאני מדברת על בני נוער נורמיטיבים לחלוטין.

 

"אני די מופתעת כשאני רואה ילדים בני 13-14 נוסעים לבד לאילת ולכינרת. ילד בגיל הזה לא צריך להסתובב שם ללא הוריו או מבוגר אחראי, נקודה. זה ממש מטורף".

 

באיזה גיל מתחילים לצרוך כיום אלכוהול?

"אלכוהול מתחיל היום גם בגיל 10-11. טועמים. הגילאים המשמעותיים הם 13-14", אומר גלר. "הלחץ החברתי לשימוש בסמים ובאלכוהול הוא עצום תמיד ובמיוחד בקיץ, היות והחברים זה כמעט הדבר היחיד שנותר. הם נפגשים בערבים ובמשך היום, הקבוצה לוחצת ואחד נותן לשני. הם נוסעים לטייל ביחד והרבה פעמים מרשים לעצמם ללכת שם עד הסוף עם חומרים שהם מביאים לנסיעה. אף אחד לא מחפש אצלם סמים או אלכוהול.

 

הסמים מאוד נגישים כיום. יש בארץ כ-2400 פיצוציות ורובן מוכרות כדורים שהם סמי מעבדה. יש להם קודים - 'חגיגת', 'אורגטמה', 'חלום לבן' ו'אורנג'. עיריות ורשויות מקומיות יכולות לעשות המון בנושא. חלקן עושות וחלקן לא".

 


 דעת ההורים כן חשובה לילדים. צילום: ablestock

 

גורמי המניעה

בסקר שנערך בחודש יוני האחרון בקרב 300 מרואיינים בגילאי 13-17 נמצאו שני הגורמים המרתיעים המשמעותיים ביותר: החשש מנזק למוח והפחד מאובדן שליטה. 43% ציינו כי המקור הנוח ביותר להם לפנייה לעזרה הוא ההורים.

 

"לתפקיד ההורים יש משקל עצום", אומר גלר. "מסתבר שהילדים לוקחים מאוד ברצינות את תגובת ההורים. גם אנחנו הופתענו מהנתונים, אבל הם היו מאוד ברורים ומובהקים. ההורים זה לא רק כספומט ונהג. בני הנוער חוששים מתגובת המשפחה וההורים: מה יגידו ואיך יתייחסו לעניין? פעמים רבות כשאנחנו מדברים עם בני הנוער הם אומרים 'להורים לא איכפת מאיתנו. הם שואלים מה נשמע וזהו'.

 

"חשוב מאוד לדבר עם בני הנוער גם אם צריך להתאמץ כדי למצוא את ההזדמנות המתאימה. חשוב מאוד להראות להם שאיכפת לכם מהם ושאתם מתעניינים בהם באמת. חשוב לחשוף אותם מראש לסכנות. המסר שההורים צריכים להעביר הוא: היה בוגר ואל תיכנע ללחצים של חברים. אתה בעל אישיות עצמאית וחזקה, אל תושפע מגורמים שליליים. אל תיתן שיגררו אותך, היה חזק ותפתח את העצמי שלך.

 

"פעמים רבות הם אומרים 'זה עוזר לי להיפתח, זה עוזר לי להתחיל עם בנות. זה עושה לנו כיף'. על סמים אומרים גם 'שיכנעו אותנו. אמרו לנו שנרגיש טוב'. אנחנו אומרים 'תיזהרו. אתם יודעים מאיפה זה מתחיל, אבל אתם לא יודעים לאן זה יכול להגיע. אנשים יתרחקו מכם, תהפכו לסמרטוטים, יהיו לכם בעיות עם המשפחה, בלימודים ועם המשטרה. בשביל מה לכם?' פעמים רבות נגררים לזה כאשר יש חברים גדולים יותר".

 

המלצות להורים

  • אל תתבלבלו. חשוב להציב גבולות גם בקיץ, גם אם ישנה הגמשה משמעותית.

 

  • דברו עם הילדים, הראו אכפתיות אמיתית. היו ערניים. תפתחו את העיניים והאוזניים. הסימנים המדאיגים הם: עייפות, עיניים אדומות, חברים שונים, תגובות והתנהגות קצת מנותקת ושונה, חוסר ריכוז, שינויים תכופים במצבי רוח.

  

  • דאגו שאתם יודעים עם מי הילד מסתובב ומתי הוא חוזר. אם הוא נוסע עם חברים, דאגו שיהיה בניכם קשר כ-3 פעמים ביום.

 

  • וודאו שהילד בשל לנסיעה לבד, גם אם הוא בטוח שכן והחברים לוחצים. נסיעה ללא מבוגר לא מומלצת בכל מקרה מתחת גיל 15.

 

  • דברו איתם על הסכנות בצורה גלויה. 

 

  • התנדבו לסיירת הורים והיו מעורבים בחיי הנוער באזור מגוריכם ובכלל.

 

לסיכום, מוסט מציינת שחשוב מאוד להיות בעניינים. "בגיל הזה נותנים לעיתים חופש רב וחשוב להבין שהרחוב הוא מסוכן והמציאות היא שונה לעומת המציאות שההורים הכירו בזמנו. כשיש דיאלוג ותקשורת בין הורים לילד, זה חבל ההצלה הכי משמעותי עבורו. אם כבר שולחים אותם למרחבים, חשוב לצייד אותם לפחות בתיק מפה שיתאים למציאות שאולי יתקלו בה. אין תחליף להורים בחופש. הם הגורם היחידי שיכול לעצור ולמנוע את הסכנות. רק הם נשארים בתמונה בחופש".

 

  • אם אתם חושדים ומתלבטים מה לעשות, פנו לקו החם של הרשות למלחמה בסמים: 1-700-500-508 (ניתן לפנות באופן אנונימי) או היכנסו לאתר של עלם , במגוון של בעיות.

     


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    מומלצים