פז תייצר חשמל מגז טבעי עבור מפעל נומוניקס
תאגיד מוצרי הנפט חתם על הסכם עם מפעל השבבים, לפיו תספק פז את צורכי החשמל של נומוניקס ל-5 השנים הבאות. בתוך כך, זכו יזמי החשמל הפרטיים לרשת ביטחון ממשלתית שתעודד את העברת ייצור החשמל לידיים פרטיות
הסכם יוצא דופן נחתם היום (ב') בין חברת פז למפעל נומוניקס בקרית-גת ולפיו עתידה פז לספק ב-5 השנים הבאות את צורכי החשמל של המפעל בהיקף של 75 מיליון דולר. את השלטר של חברת החשמל, צפויים מנהלי המפעל להוריד בתחילת ספטמבר.
חשמל פרטי - כתבות נוספות:
- המדינה תעניק רשת ביטחון ליצרני חשמל פרטיים
נומניקס היא החברה הפרטית הראשונה בישראל החותמת על הסכם עם חברת פז. ומנכ"ל פז, יונה פוגל ציין כי חברת פז מתעניינת כיום בהקמת תחנות כוח נוספות שאם תתממש תביא לכך שפז תגדיל את היקף מכירת החשמל הפרטי בישראל.
תחנת הכוח שהקימה פז בשטח בית הזיקוק באשדוד משלבת ייצור חשמל וקיטור וכוללת טורבינה לייצור חשמל בהיקף של כ-43 מגאווט ודוד קיטור בהיקף של 90 טון לשעה. התחנה שהחלה לפעול בתחילת השנה פועלת באמצעות גז טבעי.
מפעל נומוניקס מייצר שבבי זיכרון מהמתקדמים בעולם, ומעסיק כ-1200 עובדים. "אנחנו מחפשים הזדמנויות כלכליות כדי להוזיל עלויות ושמנו לנו כיעד לשמור בצורה אקטיבית על הסביבה", אמר מנכ"ל המפעל יונתן ונד. "מבחינה זו ייצור החשמל באמצעות גז טבעי היא הרבה יותר ידידותי לסביבה, ובכך בא לידי מימוש האני מאמין שלנו בשני אופנים- ניצול הזדמנות עסקית, ושמירה על איכות הסביבה".
בעקבות הסכם זה תחסוך נומוניקס חסכון משמעותי בהוצאות החשמל למפעל שהיו מסופקות עד כה מתחנת ממסר עצמאית הממוקמת בשטחי המפעל והיתה מחוברת עד כה לחברת החשמל.
בתחנת הכוח הפועלת בגז טבעי באשדוד הושקעו 45 מיליון דולר והיא צפויה להביא לרווח גולמי בסך 35 מיליון דולר בשנים הראשונות להפעלתה. התחנה מספקת את צריכת החשמל של בית הזיקוק עצמו, וכעת גם העברת חשמל לנומוניקס בקרית-גת.
"במהלך השנים הקרובות בכוונתנו להעמיק את ההשקעות בתשתיות כדי להמשיך במיצוי הפוטנציאל העסקי הגלום בבתי הזיקוק", אמר מנכ"ל פז, יונה פוגל.
החשמל עובר לידיים פרטיות?
פז אינה הגורם הפרטי היחיד בישראל החתום על חוזים לאספקת חשמל. בעשור האחרון, הוקמו כמה תחנות כוח בידי גורמים פרטיים, כמו האחים עופר וחברת דוראד, החתומים על חוזים עם גורמים פרטיים וממשלתיים.
אתמול זכו היזמים הפרטיים לזריקת עידוד מידי שר התשתיות עוזי לנדאו ושר האוצר יובל שטייניץ, אשר אישרו רשת ביטחון ליצרני חשמל פרטיים. במסגרת רשת הביטחון, תגבה המדינה תשלומים ליצרני החשמל הפרטיים במקרים בהם מנהל המערכת לא יעמוד בהתחייבויותיו הכספיות.
על פי ההערכות, הגיבוי הפיננסי שתעניק המדינה יקל על גורמים פרטיים לקבל מימון בנקאי להקמת תחנות כוח פרטיות הן בטכנולוגיות הקונבנציונאליות והן באנרגיות חלופיות.
"מדובר בצעד חשוב, המשנה סדרי בראשית במשק החשמל", אמר ירום אריאב. לדברי החשב הכללי במשרד האוצר, שוקי אורן, כ-20% מייצור החשמל בישראל יתבצע על ידי גופים פרטיים בעוד מספר שנים, מהלך שיביא בטווח הארוך להוזלת תעריפי החשמל.
מי שאין לו סבלנות שלא ייצר חשמל
אך הדרך להוזלה וההתייעלות רצופה מכשולים ביורוקרטיים. העיכובים הארוכים בהקמת תחנות הכוח הפרטיות מעוררים, באופן טבעי, כעס רב של היזמים שכספם עדיין אינו מניב להם תשואה ושנוטים להאשים את הממשלה בסחבת. על רקע זה, היה מפתיע לשמוע היום (ב') את דורון גרופר, מנכ"ל דוראד – המיועדת לקום באשקלון ולהיות תחנת הכוח הפרטית הגדולה בישראל – שקרא דווקא ליזמים לגלות סבלנות.
"הקמת פרוייקטים של תשתיות, ובעיקר חשמל, היא עסק מסובך שלוקח המון המון זמן", אמר גרופר שדיבר בכנס התשתיות של מגזין דה-מארקר בתל אביב. "מי שאין לו סבלנות, מי שרוצה כסף כאן ועכשיו, ומי שאין לו גב פיננסי חזק – שלא ייכנס לתחום הזה, שישקיע בתחום אחר".
"אנחנו בחרנו במקצוע שדורש סבלנות ואמונה", המשיך גרופר. "בעלי המניות שלנו השקיעו מאות מיליונים בתחנה שטרם קמה כי הם מאמינים בה. אנחנו מדינה קטנה ולא הגיוני לחשוב שבן אדם יכול לבוא ולהקים מפעל על 4,000 או 5,000 דונם בלי לעבור מסכת מפרכת של אישורים רגולטורים. לא הגיוני להקים מפעל כזה בלי מסכת של התנגדויות של התושבים, של הירוקים, של הצהובים וכל האחרים. ומי שרוצה שהילדים שלו ירצו לחיות במדינה צריך לברך על העיכובים הללו, צריך לברך על כך שיש כאן ירוקים ושאין בנייה פרועה ושיש רגולציה ששומרת עלינו".