כך נראה ליקוי החמה הארוך ביותר של המאה
מיליונים התקבצו כדי לצפות בליקוי החמה הארוך ביותר של המאה ה-21, שנראה לפנות בוקר מצפון הודו ועד להוואי. בשיאו נמשך הליקוי כמעט שבע דקות. צפו בסרטון
מדענים, סטודנטים וחובבי תופעות טבע התקבצו לפנות בוקר (ד') בחלקים שונים של מזרח אסיה כדי לצפות בליקוי החמה הארוך ביותר של המאה ה-21. התחזיות צפו גשמים ועננות שיעיבו על המאורע אך השמיים הפתיעו לטובה ונצפו מראות מרהיבים ונדירים.
הליקוי - פרויקט מיוחד של אנציקלופדיה ynet
הליקוי החל להיראות מהעיר גווהאטי שבצפון הודו בשעה 2:30 בקירוב (שעון ישראל). בשלב זה כיסה הירח רק חלק קטן מהשמש. כעבור כשעה נראה ליקוי מלא בצפון הודו והוא נמשך כשלוש וחצי דקות. מדענים רבים ועיתונאים דיווחו כי בהודו הייתה הבוקר עננות כבדה שהפריעה לצפות בליקוי. כמו כן, באזורים רבים ניתן היה להבחין, לצד ההתרגשות הרבה, גם בגילויים של פחד.
מרכיבים מסוימים במיתולוגיה הבודהיסטית, שמקורה בהודו ורוב הנוהים אחריה חיים בארץ זו, רואים בליקוי חמה אות מבשר רעות. באזורים רבים בצפון הודו הסתגרו תושבים בבתיהם והגיפו את החלונות, מחשש לאסון מתקרב.
לאחר שביקר בהודו המשיך הליקוי בדרכו מזרחה לנפאל, מיינמאר, בנגלדש, בהוטן וסין. בסין נמשך הליקוי המלא, שהחל בשעה 4:30 שעון ישראל, יותר מחמש דקות, ובין מיליוני הצופים הנלהבים נמנו גם כ-80 מחברי המשלחת של האגודה הישראלית לאסטרונומיה.
נס בשדה בלב סין
את הנסיבות שבהן ראו הישראלים את הליקוי, ניתן היה לתאר כנס, אם לא היה מדובר בתופעה מדעית לגמרי. את חלקי סין שמהם נראה הליקוי פוקדת בימים האחרונים סופת טייפון והעננות במדינה כבדה ביותר. חברי המשלחת יצאו לאזור כפרי מרוחק, על מנת לחמוק ממזג האוויר הקשה בשנגחאי.
אך גם בשדה שאליו הרחיקו, נתקלו הצופים מישראל בשיטפונות ובעננות עבה. "כבר חשבנו לארוז את ציוד הצילום ולוותר", אמר ל-ynet חבר המשלחת רון פלד. ואז קרה הלא-יאמן: 30 שניות לפני שהליקוי הגיע לשיאו, נפתחו השמיים מעל השדה השומם שבלב סין. "פתאום נוצר ריבוע כחול מעל ראשינו. למשך שש הדקות שנמשך הליקוי, הראות הייתה מושלמת ואז חצי דקה אחרי שהוא הסתיים - חזרו העננים ואיתם הגשם. כולם כאן צרחו והשתגעו! נס זו לא מילה מספיק כדי לתאר את מה שקרה לנו".
ליקוי חמה מלא מתאפשר כאשר הירח ניצב בדיוק בין השמש לכדור הארץ. כיוון שהירח קטן יותר מכדור הארץ, הוא לא מסתיר את השמש מכל חלקיו אלא רק מהחלק שעליו הוא מטיל את צלו. הפעם עלתה בגורל רצועה ברוחב של 250 קילומטרים, המשתרעת מהודו ועד איי הוואי. צופים במדינות שמצפון ומדרום לרצועה, ראו ליקוי חלקי, כלומר הם ראו את הירח "חולף" על פני השמש אך מכסה רק חלקים ממנה.
אורך הליקוי, כלומר משך הזמן שהירח מכסה את כל השמש, מושפע מהמרחק של השמש והירח מכדור הארץ. ככל שהשמש רחוקה יותר מאיתנו, וככל שהירח קרוב יותר אלינו - כך נמשך הליקוי יותר זמן.
הליקוי שנראה לפנות בוקר הוא הארוך ביותר שייראה במאה ה-21. בשיאו, שנראה בדיוק באמצע הדרך בין הנקודה המזרחית ביותר שבה ניתן היה להבחין בו לנקודה המערבית ביותר, הוא ארך כשבע דקות. זהו הליקוי המלא הארוך ביותר מאז יולי 1991 וליקוי דומה לו צפוי רק ב-2132.