שתף קטע נבחר
 

ורמוס: שוק ההון בנוי על הזיכרון הקצר של אנשים

בכנס של התנועה הקיבוצית אמר מנכ"ל בית ההשקעות פסגות, כי הוא לא מציע לייחס יכולת חיזוי לשוק ההון. ורמוס העריך כי הגירעון ב-2009 יעמוד על 7% וכי הריבית תישאר ברמות נמוכות

"שוק ההון בנוי על הזיכרון הקצר של אנשים ולכן הם יהיו מוכנים עכשיו לקחת יותר סיכונים", כך אמר היום (ה') רועי ורמוס, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות, בכנס של התנועה הקיבוצית ואיגוד התעשייה הקיבוצית על דרכי התמודדות עם המשבר. 

 

 

"הכסף יוצא מהשווקים כשמחירי הנכסים נמוכים וככל שהמחירים עולים הביטחון עולה ולמעשה היום אנחנו בתחילה של מהלך כזה עם כניסה של הרבה כסף בשוק לנכסים בסיכון כי האטרקטיביות של נכסים חסרי סיכון ירדה", אמר ורמוס.

 

לדבריו "השוק הריאלי מפגר אחר השוק הפיננסי. אבל אני מציע שלא לייחס יותר מדי אינטיליגנציה לשוק ההון לשוק המניות או לשוק האג"ח הקונצרני. יש הרבה דוגמאות לכך ששוק המניות ושוק האג"ח הקונצרני חזו את מה שקרה אחר כך ויש גם הרבה דוגמאות שלא".

 

"לנגיד ייקח זמן עד שיעלה את הריבית. הנגיד נטש את הגישה הקלאסית לפיה עיקר תפקידו הוא לכוון את האינפלציה למרכז היעד וגם אם הוא לא אומר את זה בצורה מפורשת היום הוא רואה עוד מטרות כמו צמיחה ובאופן משני תעסוקה ומוכן להחטיא את יעד האינפלציה. ולכן הריבית תמשיך להיות נמוכה", הוסיף ורמוס.

 

לדברי ורמוס בבית ההשקעות פסגות מעריכים כי הגירעון ב-2009 יסתכם ב-7% ואף למעלה מכך. "אנחנו לא עוסקים בביקורת על מדיניות ממשלתית וגם לא בביקורת על זה שיש אוכלוסיות שיודעות להפעיל לחץ כשלפעמים זה לחיוב ולפעמים לא. אבל השורה התחתונה היא שהתקציב הולך להיות מאוד גירעוני ואני מזכיר שכבר היינו בגירעון אפס. אנחנו לא נצא מהמיתון כל כך מהר וגם בעולם לא".

 

"אנחנו מאמינים בשוק המניות", אמר ורמוס, "המכפיל של שוק המניות לא זול כמו שהיה לפני כמה חודשים אבל הוא סביר ולכן אפשר לצפות לתשואה של 6-7%. בפרספקטיבה היסטורית השוק לא יקר, לא מציאה ולא זול אבל לגיטימי להשקעה".

 

בכנס אמור היה לנאום ירון ביבי יו"ר מנהל מקרקעי ישראל, שביטל את השתתפותו ברגע האחרון בשל מחלה. יחד עם זאת שיחת היום היתה כישלון העברת הרפורמה במינהל מקרקעי ישראל. מזכיר התנועה הקיבוצית זאב ולוולה שור‎‏ אמר כי רפורמה בממ"י נדרשת כדי להפוך את המנהל לרשות יעילה ומודרנית. "התייחסות פקידי המינהל להתיישבות החלקאית מזכירה את תקופת הספר הלבן כנגד ההתיישבות בימי המנדט הבריטי. זו חרפה שמינהל לא מאשר חוזי חכירה לדורות לקיבוצים ותיקים".  

 

"הקיבוצים ברובם הגיבו די מהר עם הליכי התייעלות" אמר דורון סט יו"ר קמע ומנהל אגף הכלכלה בתנועה הקיבוצית. "השינויים באורחות החיים אפשרו לקיבוצים להיות גמישים בדרכי ההתמודדות וההתייעלות שלהם. הם עצרו השקעות בקהילה ולא נכנסו להרפתקאות. החברים היום יותר אחראים לפרנסתם וזה מפחית את הנטל על הקיבוץ" אמר סט, שהעריך כי היקף הפיטורים במפעלים הקיבוציים עמד על כ-1,200 איש.

 

בכנס נשאה דברים גם אורית נוקד, סגנית שר התמ"ת, שהתייחסה לאישור התקציב הדו שנתי בשבוע שעבר "הוצאת המונופול על עיצוב התקציב מידי הפקידות באוצר והגעה להסכמות במסגרת דיוני השולחן העגול מהווה שינוי תקדימי ומבורך שמאפשר לאחד את כלל הגורמים במשק לטובת יציאה מהמשבר הכלכלי" אמרה נוקד. "אני סבורה שרק מעטים אם בכלל יחלקו על העובדה שתקציב כזה משמעותו פגיעה בהליך הדמוקרטי. עם זאת, עלינו להיזהר מהחלקה במדרון החלקלק של פגיעה בהליך הדמוקרטי. רק אתמול שמעתי את ראש הממשלה אומר שיש כאלו שמציעים להמשיך עם תקציב דו שנתי על בסיס קבוע. אסור לנו להתפתות למהלך כזה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים