העובדים יתנו למשק "מתנה לחגים": מס חד פעמי
במסגרת עסקת החבילה, העובדים השכירים במשק ישלמו במשכורת ספטמבר מס חד פעמי, עד 675 שקל. המטרה: לגייס חצי מיליארד שקל כדי לסייע למפעלים במצוקה ולמנוע פיטורים. כמה זה יוצא לכם? מדריך
בשורה רעה לציבור השכירים במשק, שאינם עובדי ציבור: במשכורת חודש ספטמבר ינוכה מכם רבע יום עבודה, ששוויו בין שקלים בודדים ל-675 שקל, בהתאם לגובה השכר. עוד רבע יום עבודה ישלם המעסיק בשמו של העובד.
הכספים שייאספו, בעקבות הסיכום במסגרת עסקת החבילה במשק בין הממשלה, המעסיקים וההסתדרות, ייכנסו לקרן מיוחדת, במטרה לסייע למפעלים שנקלעו למצוקה בגלל המשבר הכלכלי הפוקד את המשק. דרך פעולת הקרן עדיין לא סוכמה סופית, ובכלל זה העברת הכספים. המטרה היא לגייס בשלב ראשון סכום של חצי מיליארד שקל מכ-2.3 מיליון עובדים, כשבמהלך הנוכחי צפוי גיוס של כ300- מיליון שקל.
כרגע מסתמן שהמס יופעל כך: במשכורת חודש ספטמבר, שתשולם בראשית אוקטובר, ינוכה השווי של רבע יום עבודה מכל עובד במגזר הפרטי, כאשר סכום זהה יועבר על-ידי המעסיק. הכספים יועברו לקרן חדשה, שממנה יינתן סיוע למפעלים במצוקה, כפי שדרשו נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, ויו"ר ההסתדרות עופר עיני. הסיוע צפוי למנוע סגירת מפעלים ופיטורי עובדים. ההחלטה אושרה במסגרת חוק ההסדרים שאושר בכנסת לפני ימים אחדים.
מה המשמעות של ההחלטה לגבי השכר שלי בחודש ספטמבר?
אם אתה עובד במגזר הפרטי תראה בתלוש סעיף של ניכוי שכר, שבו ייכתב כי מדובר בניכוי למען הקרן לסיוע למפעלים במצוקה.
מדובר בניכוי חד-פעמי או קבוע?
זה יהיה ניכוי אחד בלבד, אך ייתכן שבעתיד יחליטו שוב שלושת הגורמים השותפים לקרן החדשה להגדילה, ואז כבר יהיה "מוכן" מנגנון הניכוי החדש.
מדוע עובדי המגזר הציבורי פטורים מהמס?
כיוון שממשכורתם הקרובה ינוכו מחצית מדמי ההבראה שלהם, ופעם נוספת ינוכו עוד חצי מדמי ההבראה שלהם ביוני 2010. מדובר בתרומה גדולה מזו של עובדי המגזר הפרטי.
3,850 ש'
32 ש' **
8,000 ש'
67 ש' ***
11,000 ש'
92 ש'
15,000 ש'
125 ש'
25,000 ש'
208 ש'
40,000 ש'
333 ש'
*הערכות
* *שכר מינימום
*** שכר ממוצע
איך יחשבו את הניכוי?
שכר הברוטו יחולק ל-30 ימי עבודה. את הסכום הזה יש לחלק לשניים (חצי יום עבודה, תרומת כל עובד) אחר כך יהיה צורך לחלק שוב את הסכום לשניים, מאחר שרבע ישולם משכר העובד. למשל, אם מישהו משתכר 6,000 שקל ברוטו בחודש נחלק את הסכום ל-30 ימים ונקבל 200 שקל. נחלק את הסכום לחצי יום עבודה, ונקבל 100 שקל. העובד ישלם מחצית מכך במשכורת ספטמבר, כלומר משכרו ינוכו 50 שקל.
יש תקרה למס?
כן, 10 פעמים השכר הממוצע במשק, שתהיה גם תקרת הגבייה של הביטוח הלאומי. מדובר בסכום של כ-80 אלף שקל. עובד שמרוויח 80 אלף שקל בחודש ישלם 666 שקל ממשכורתו במשכורת ספטמבר.
כל עובד ישלם את המס, גם מי שמשתכר מעבודה חלקית 900 שקל בחודש?
אכן כן. במקרה כזה מעלה החישוב שהעובד ישלם 7.5 שקלים והמעביד סכום דומה, שכן יום עבודה יחושב לפי 30 שקל.
מי יגבה את המס?
הביטוח הלאומי, שינחה את המעבידים לציין באופן נפרד שמס זה נגבה עבוד הקרן החדשה.
מי ינהל את הקרן החדשה?
הקרן תפעל בהסכמה של מנכ"ל משרד התמ"ת, הממונה על התקציבים במשרד האוצר, החשב הכללי באוצר ונציגי הארגונים הכלכליים וההסתדרות.
מי יוכלו לקבל סיוע מהקרן החדשה?
רק מפעלים שיוכיחו שנקלעו למצוקה אמיתית, ומנהלי הקרן יסכימו להעניק להם כספים לצורך הצלת המפעל.
הכתבה התפרסמה הבוקר במוסף "ממון" של ידיעות אחרונות"