נחתמה עסקת החבילה במשק
העובדים יוותרו על 1.8 מיליארד שקל בדמי הבראה, והממשלה תעביר את הרפורמה שיזמה ההסתדרות בחוקי העבודה. עיני: "כדי להתמודד עם המשבר אנו חייבים לשלב ידיים ולפעול בדרך ההידברות". שטייניץ: "עסקת חבילה כזו לא הייתה 25 שנה"
שר האוצר, יו"ר ההסתדרות ויו"ר לשכת התיאום של הארגונים הכלכליים חתמו הבוקר (ג') בלשכת השר על עסקת החבילה המשולשת בין הממשלה להסתדרות ולמעסיקים.
"לשילוב הידיים ואיחוד הכוחות נוכח המשבר הכלכלי חשיבות עצומה", אמר שר האוצר, יובל שטייניץ לאחר החתימה על העסקה. "עסקת חבילה כזו לא הייתה 25 שנה. אני מקווה שהיחסים הטובים ישמשו אותנו גם לאחר המשבר הכלכלי. לעסקת החבילה חלק מהותי ביותר בהצלחת התכנית הכלכלית שתוביל אותנו לבלימת המשבר ולהיחלצות ממנו, לקראת סוף שנת 2009".
לפי ההסכם שנחתם היום יופחתו דמי ההבראה של כל העובדים במגזר הציבורי ב-50%. עובדי המגזר הציבורי יקבלו, כפי שהובטח להם בהסכמי העבר, מענק חד פעמי בגובה 36% משכרם החודשי שיינתן בחודש יולי. המענק יינתן על חשבון תוספת שכר של 5% שהובטחה לעובדים בהסכמים קודמים וינוכה מתוספת השכר העתידית.
מנגד, רשמה לעצמה הסתדרות הישג בדמות העברת שורה של רפורמות בחוקי העבודה, המיטיבות עם המועסקים, במסגרת חוק ההסדרים. בין הרפורמות ניתן למנות את חובת ההידברות עם עובדים בהתארגנות ראשונה, חוק המחייב את המעסיק לתת לנציג העובדים אישור כניסה למקום העבודה, את האיסור על פיטור עובדים במהלך ימי מחלה, והגדרת הלנת שכר ועבירות אחרות על דיני העבודה כעבירות פליליות ולא אזרחיות, כנהוג כיום.
יו"ר ההסתדרות, עופר עיני, אמר כי "זו עסקה שבה כל צד נלחם על עמדותיו. כולם יילחמו למען יישומה על כל מרכיביה, כדי להתמודד עם המשבר אנו חייבים לשלב ידיים ולפעול בדרך ההידברות לשיתוף פעולה בין הצדדים". עוד התייחס עיני בציניות לקמפיין שמנהל אוריאל לין נגד הרפורמה בחוקי העבודה ואמר כי הקמפיין פועל לטובת ההסתדרות וכי מאז שהחל פונים יותר ויותר עובדים להתארגן. "אני מודה ללין על הקמפיין ומבקש ממנו להמשיך איתו ביתר שאת", העיר עיני בעוקצנות.
אוריאל לין מסר בתגובה כי "מתן זכות לנציג ארגון עובדים להיכנס לעסק, ללא כל הגבלה במספר הפעמים ואפילו מידי יום ובלי כל התחשבות בגודל העסק, על מנת לגייס עובדים כחברים בהסתדרות היא פגיעה חמורה בזכיות היסוד של המעסיקים. גם הטלת חובה בחוק על מעסיקים לנהל משא ומתן על תנאי עבודה קיבוציים עם ארגון עובדים היא שלילת חופש החוזים מהמעסיקים ואף היא פגיעה קשה בזכויות היסוד של המעסיקים".
"אם ברוש ועיני או עיני וברוש רוצים לחזור לשנות ה-80", הוסיף לין, "אז התמוטטו שלושים חברות שכולן בבעלות חברת העובדים כמו סולתם, סולל בונה וכור, אז מה שהם מציעים בוודאי שמקדם את המשק".
אין שום ספק שמדובר בחבילת חוקים חסרת תקדים שתרתיע מעסיקים מלעשת עסקים בישראל. חוקי עבודה לא קונים בכסף. ואם כל מה שמוצע הוא חסר ערך ואין בו שום שינוי אז אולי כדאי שנוריד אותו מסדר היום, שכן מדובר במהלך מובהק של אנטי צמיחה ופגיעה במוטיבציה של מעסיקים לבנות עסקים בישראל".
עם לשכת התיאום הוסכם כי סעיף הדיווח הרבעוני יוצא מהעסקה אך שביטול הנפקת החשבונית העצמאית יישאר וייושם בתיאום עם הארגונים הכלכליים. לצורך יישום הרפורמה הקימו האוצר והתעשיינים ועדת תיאום שתורכב מנציגי שני הצדדים, יחד עם יהודה טלמון העומד בראש לשכת ארגוני העצמאים, והוועדה תגבש ותתאם את השינוי בנוהלי הדיווח.
"היום חותמים השחקנים העיקריים במשק על שינוי תרבותי, ממציאות של מחלוקות והתנגשויות למציאות של הבנה ושיתוף", אמר שרגא ברוש והסיף כי "שיתוף הפעולה יוציא את המשק מהמשבר ויתרום בשנתיים הקרובות לתוספת צמיחה של 2.4% וליצירת 60 אלף מקומות עבודה חדשים".