אם הפגה ש"חזרה לחיים": היתה רשלנות רפואית
הפגה שהפילה נהיה חבשי מתה לבסוף, והאם עדיין מאושפזת בבית החולים האיטלקי בנצרת. "רצתי לשירותים ונפל עובר אחד, צעקתי שיבואו מהר", סיפרה חבשי אחרי שנודע לה על הדרמה הלילית. מנהל בית החולים: "לא הייתה רשלנות"
"הייתה כאן רשלנות רפואית גדולה" - אומרת היום (ב') נהיה חבשי. הפגה שאותה ילדה אמש בבית החולים האיטלקי בנצרת "שבה לחיים" רגע לפני הבאתה לקבורה, לאחר שכבר נקבע שאינה בחיים. לפנות בוקר היא מתה בבית חולים העמק, אך חבשי, שנותרה מאושפזת, שמעה רק בצהריים על הדרמה מבעלה אכרם.
כשאנשי התקשורת באו לבית החולים, הוזעקו שומרים למחלקה. בני המשפחה מהכפר אכסאל ניסו במשך דקות ארוכות לשכנע את הצוות הרפואי שיאפשרו לאשה לצאת החוצה ולספר את סיפורה.
"זה בית חולים ולא בית כלא, מותר לה לדבר. אני לא יודעת למה הם מסרבים", אמרה אחת הקרובות.
לבסוף יצאה נהיה מהמחלקה וסיפרה שבמהלך כל ההיריון טופלה ב"סיכון גבוה". "עשיתי סקירת מערכות מוקדמת והכל היה תקין, מפעם לפעם הייתי מגיעה, מתאשפזת ומשתחררת. אתמול היה לי דימום חזק, נכנסתי לשירותים ונפל לי העובר הראשון. צעקתי להם שיבואו מהר, שלא ייפול העובר השני וביקשתי מהם שאם יש לשני סיכוי לחיות, אז שיעשו הכל כדי שיחייה.
"הם הכניסו אותי מהר לחדר ניתוח, לא ידעתי מה קרה", הוסיפה. "אחר כך בעלי סיפר לי מה קרה ואני ביקשתי מהם את שתי הגופות כדי להביא אותם לקבורה על-פי השריעה האיסלאמית. יש כאן רשלנות רפואית גדולה, לא הרגשתי נוח בבית החולים הזה ובמחלקה הזו", האשימה חבשי. במשפחה אמרו שבהמשך ישקלו את צעדיהם מול בית החולים.
איך בודקים סימני חיים של עובר?
בבית החולים האיטלקי בנצרת ערכו היום תחקיר על נסיבות הארוע. מנהל בית החולים, ד"ר איברהים חרבג'י, התעקש בתום התחקיר כי לא הייתה רשלנות: "איננו מתכוונים לשנות את נהלי העבודה שלנו".
לדבריו, "האשה נמצאת בשבוע ה-21 להריונה, מאושפזת בבית החולים זה שלושה שבועות בגלל דימומים ובמהלך כל הזמן קיבלה את הטיפול הנכון כדי לשמר את ההריון. אתמול היא הפילה תאומים. צוות רפואי שכלל גם רופאי ילדים בדק ומצא כי אין להם סימני חיים".
בית משפחת חבשי, היום (צילום: באדיבות bokra.net)
מנהל בית החולים מסביר, שבמקרה של עובר בשבוע ה-21 להיריון שאינו בר חיים לא מדובר על לידה - אלא על הפלה. לכן, אין בדיקת סימני חיים כמו לאדם מבוגר.
"עובר בר חיים הוא עובר מעל שבוע 23, מה שלא קרה במקרה זה, וממילא עוברים בגיל כזה לא יישארו בחיים". מה כוללת בדיקת "סימני החיים"? לפי ד"ר חרבג'י, "מסתכלים על העובר, רואים שהוא לא נושם, אין לו דופק, הצבע שחור וכך מבינים שאין סימני חיים".
דבריו מתבססים בין היתר על נתוני משרד הבריאות. לפי הדו"ח האחרון, שמתייחס לשנת 2006, אף תינוק שנולד מתחת למשקל של חצי קילוגרם או בשבוע מוקדם מהשבוע ה-23, שנקבע כ"גיל החיות", לא שרד.
לבקשת המשפחה, אומר מנהל בית החולים, נלקחו העוברים שעתיים לאחר מכן כדי להביאם לקבורה. לפני שנמסרו למשפחה, הם נבדקו ונשקלו שוב על ידי אחות. "גם האחות ראתה שאין לעוברים סימני חיים וכך מסרה אותם", הדגיש, "אנו פועלים על פי נהלים קבועים ולכן אין מקום בעקבות המקרה לשנות אותם, אך אם משרד הבריאות יחליט שצריך לעשות משהו אחר, נלך על פי החוק".