שתף קטע נבחר
 

הקונגרס אישר הגבלת בונוסים בוול סטריט

החוק אוסר על חבילות שכר ובונוסים שמעודדות בנקאים וסוחרים לקחת סיכונים גדולים מדי, שעלולים לגרום לנזק לכלכלה כולה. זאת, בעקבות החשיפה כי הבנקים הגדולים במדינה העניקו בונוסים של מיליון דולר ויותר לכ-5,000 עובדים

הקונגרס האמריקני אישר בסוף השבוע איסור על חבילות שכר ובונוסים שמעודדות בנקאים וסוחרים לקחת סיכונים גדולים מדי, שעלולים לפגוע בכלכלה כולה. החוק עבר ברוב של 237 תומכים מול 185 מתנגדים.

 

 

בשבוע שעבר נחשף כי תשעה מהבנקים הגדולים במדינה, שמקבלים סיוע ממשלתי בהיקף של עשרות מיליארדי דולרים, שילמו בונוסים אינדיבידואליים בהיקף של מיליון דולר ויותר לכ-5,000 עובדים.

 

לדברי חבר הקונגרס הרפובליקני מלווין וואט, "לא מדובר כאן בממשלה שמשתלטת על המגזר התאגידי. זו הצהרה של העם האמריקני שהגיע הזמן ליישר את הספינה". הרפובליקנים לא דחו את הצעד בתקיפות, על רקע זעם ציבורי לגבי הבונוסים, אם כי רבים מהם הצביעו נגד החוק. לדבריהם, ההגבלות החמורות יוטלו רק על בנקים שמקבלים סיוע ממשלתי.

 

 

האיסור בחוק על פיצוי מסוכן יחול על כל חברה שלה נכסים בהיקף של יותר ממיליארד דולר, כולל חברות אחזקות שמחזיקות בבנקים, ברוקרים, איגודי אשראי, יועצי השקעות וחברות המשכנתאות פאני מיי ופרדי מאק. הבית הלבן והסנאט לא אימצו את הצעד במלואו. ועדת הבנקאות של הסנאט מתכוונת לעסוק בו בסתיו, כחלק מחוק רחב יותר שמבצע רפורמה ברגולציה הפיננסית.

 

דובר הבית הלבן רוברט גיבס אמר בסוף השבוע כי "ברור שיש בו (בחוק שהעביר הקונגרס) כמה דברים חשובים שצריכים להפוך לחוק, ואנחנו נבחן את החוק המלא". שר האוצר טימותי גייתנר קרא לחוק "צעד חיובי" לקראת הגברת האחריות.

 

החקיקה כוללת את הצעת הנשיא ברק אובמה לתת לבעלי מניות זכות הצבעה בנושא חבילות הפיצויים. בנוסף, יאסור החוק על חברי ועדות הפיצויים לקיים קשרים עם החברה ומנהליה, כפי שרצה אובמה. הדמוקרטים בקונגרס הוסיפו לחוק תנאי שדורש מהרגולטור לפרסם תקנות מנחות חדשות שאוסרות על חבילות שכר שמעודדות "סיכונים לא הולמים" שעלולים "לאיים על יציבות וביטחון" המוסד, או "להשפיע השפעה שלישית על התנאים הכלכליים או היציבות הפיננסית".

 

שכר הבכירים הפך לסוגייה לוהטת באביב, כאשר ענקית הביטוח AIG, שקרסה והולאמה, שילמה לעובדים בונוסים בהיקף של 165 מיליון דולר, לאחר שקיבלה סיוע ממשלתי בהיקף של 182 מיליארד דולר. בין מקבלי הבונוסים היו עובדים במחלקת המוצרים הפיננסיים, שגרמה לקריסת החברה. הקונגרס הגיב בזעם, וחוקק חוק שמטיל מס של כ-90% על הבונוסים.

 

משרד התובע הכללי של ניו יורק דיווח השבוע כי בנקים שקיבלו סיוע ממשלתי, בהם בנק אוף אמריקה, מריל לינץ', ג'יי פי מורגן צ'ייס וגולדמן זאקס, העניקו ל-4,800 עובדים בונוס של מיליון דולר ויותר. סיטיגרופ, ששליש ממנו נמצא כיום בבעלות ממשלתית ושקיבל סיוע פדרלי בהיקף של 45 מיליארד דולר, העניק ל-738 עובדים בונוס של לפחות מיליון דולר, למרות שהפסיד 18.7 מיליארד דולר בשנה שעברה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגבירים את הפיקוח
צילום: index open
מומלצים