שתף קטע נבחר

 

הפיליפינים: אלפים באשכבת משיבת הדמוקרטיה

חלק מהאבלים בכו בפומבי, אחרים נשאו סרטים צהובים, שהפכו לסמל מהפכת "הכוח לעם", שהובילה קוראסון אקינו בשנות ה-80 להדחת הרודן האכזרי פרדיננד מקרוס. "היא תיזכר כמו גנדי"

אלפי אבלים פיליפינים חלקו היום (א') כבוד אחרון לנשיאה לשעבר קוראסון אקינו, שהלכה אתמול לעולמה בגיל 76, בתום מאבק ממושך במחלת הסרטן. אקינו הייתה לנשיאה הראשונה לאחר הדחתו של הרודן פדריננד מרקוס, והיא המנהיגה שהצליחה להשיב לפני 23 שנים את הדמוקרטיה למדינה האסיאתית.

 

חלק מהאבלים בכו בפומבי, ואחרים נשאו סרטים צהובים ושלטים ישנים של מרקוס. חוסה אולאזו הביא עמו את נכדו בן השנה, כשעל ראשו קשור סרט צהוב - הצבע שהיה לסמל ההתקוממות העממית שהובילה להדחת מרקוס מהשלטון לגלות בארצות-הברית. אולאזו, פועל בן 53 ופעיל למען הדמוקרטיה, בכה לצד ארונה הפתוח של אקינו והבטיח בשקט להמשיך לשמור על הדמוקרטיה שסייע לכונן אחרי עשורים של רודנות אכזרית.

 

"הוא המפגין של הדור הבא", אמר אולאזו בהצביעו על נכדו, ג'יימס. השניים היו בין אלפי אבלים שעמדו במשך שעות ארוכות בתור כדי לחלוק כבוד לאקינו, באיצטדיון של אוניברסיטת מנילה, שם הוצג הארון על גבי במה עמוסה בוורדים וסחלבים צהובים. אתמול הוכרזו במדינה עשרה ימי אבל בעקבות מותה של אקינו, ששרדה בשש שנות נשיאותה שבעה ניסיונות הדחה. היא תובא למנוחות ביום רביעי, בטקס הלווייה פרטי.


ארונה הפתוח של קוראסון אקינו, היום (צילום: AFP)

 

אקינו, עקרת בית לשעבר, הפכה לסמל הדמוקרטיה בפיליפינים לאחר שעלתה לשלטון ב-1986 במהפכת "הכוח לעם" שבה הודח מרקוס. צעדה הראשון היה הנהגת חוקה חדשה שהחזירה את הדמוקרטיה לפיליפינים. מבקריה של אקינו טענו כי לא הנהיגה כל רפורמה מרחיקת לכת, ולמעשה ייצגה את האינטרסים של בעלי ההון הגדולים.

 

"כמו גנדי"

אקינו הפכה ליריבתו הפוליטית העיקרית של מרקוס בעל כורחה, לאחר שבעלה - בנינו אקינו - ראש האופוזיציה לשעבר, נורה למוות בנמל התעופה של מנילה עם שובו מגלות ב-1983. שלוש שנים מאוחר יותר, מאות אלפי מפגינים שהאשימו את מרקוס בזיוף תוצאות הבחירות הביאו לעלייתה של אקינו לשלטון. מרקוס נמלט מהפליפינים ומת בהוואי שלוש שנים מאוחר יותר. אקינו המשיכה לכהן כנשיאה עד 1992.

 

גם לאחר פרישתה המשיכה אקינו, שהייתה ידועה בשמלות

הצהובות שנהגה ללבוש, להיות פעילה בפוליטיקה בפיליפינים ולפעול למען מטרות פוליטיות וחברתיות. חודשים לפני שאובחנה כחולה בסרטן מעי הגס, הצטרפה אקינה למחאות רחוב והביעה חשש שהנשיאה הנוכחית, גלוריה מקפגל ארויו, עשויה לשנות את החוקה משנת 1987 כדי להסיר את המגבלות על כהונתה ולאחוז בשלטון גם בתום כהונתה, בשנה הבאה. ארויו אמרה בשבוע שעבר שמעולם לא הביעה שום שאיפה שכזו.

 

איסמיטה מליאקל, נזירה הודית שהשתתפה באשכבה, אמרה שמותה של אקינו מהווה "מכה קשה לדמוקרטיה", אך הוסיפה שתוסיף לשמש כסמל דמוקרטי. "כמו גנדי, היא תמיד תיזכר בפיליפינים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
טקס האשכבה של אקינו
צילום: רויטרס
עקרת הבית שהייתה למנהיגה
צילום: רויטרס
קוראסון אקינו ב-1986
צילום: רויטרס
מומלצים