הרווח למדינה מרכישת הדולרים: 6 מיליארד שקל
בנק ישראל רכש כ-27 מיליארד דולר בשער ממוצע של 3.65 שקלים - ובסך הכל הוציא 98.5 מיליארד שקלים. כיום הדולרים שרכש שווים כ-104.5 מיליארד שקלים. הדולרים הללו יימכרו בעתיד, כך שפישר תרם תרומה נאה לתקציב המדינה
רכישת הדולרים של בנק ישראל לא נועדה למלא את קופת המדינה במט"ח - אלא לתמוך בשער הדולר כדי להגן על היצואנים. בדיעבד מתברר, עם זאת, כי הרכישות סייעו גם במטרה ה"שולית" של תמיכה בתקציב המדינה. זאת, כיוון שבנק ישראל קנה דולרים מאז מרס 2008 ועד מחר (ג') בשער ממוצע נמוך משער הדולר הנוכחי.
בנק ישראל רכש 25 מיליון דולר ליום מאז מרס 2008, ו-100 מיליון דולר מאז יולי שעבר. במשך תקופה קצרה הוא רכש אף יותר מ-100 מיליון דולר ליום. בסך הכל, מסתכמות הרכישות לאורך כל התקופה בסכום של כ-27 מיליארד דולר, בקירוב.
במהלך השנה ורבע האחרונות עבר שער הדולר מול השקל תנודות סוערות, ונע בין שיא של 4.4 שקלים לדולר לשפל של 3.1 שקלים. בממוצע, עמד שער הדולר על כ-3.65 שקלים בקירוב.
רכישת הדולרים עלתה לבנק, לפי החשבון הזה, כ-27 מיליארד כפול 3.65, שהם קרוב ל-98.5 מיליארד שקלים - לא כולל הריבית שהבנק שילם על הכסף שלווה עבור הרכישות.
שער הדולר הנוכחי הוא 3.87 שקלים. 27 מיליארד הדולר שרכש הבנק שווים היום משהו כמו 104.5 מיליארד שקלים. אם בנק ישראל ימכור היום את כל הדולרים שרכש, הוא ירשום רווח מיידי של שישה מיליארד שקלים.
מובן שדבר כזה לא יקרה, כיוון ששער הדולר מול השקל יקרוס והמשק יימצא בסכנה, אבל גורמים בבנק ישראל מעריכים כי הדולרים שרכש הבנק יימכרו בשלב כלשהו, כאשר תנאי השוק יתאימו לכך.
מדינת ישראל, רשמה, איפוא, מרכישת הדולרים "רווח על הנייר" של כשישה מיליארד שקלים. מדובר בכ-2% מתקציב המדינה, ובתוספת משמעותית של כסף שיוכל לסייע בשנים הבאות בהגדלת הוצאות הממשלה לטובת אזרחיה.
כאמור, החישוב הזה אינו כולל את הריבית שבנק ישראל שילם על הכסף שלווה בשוק ההון כדי לרכוש את הדולרים, אך אינו כולל גם את הריבית שצוברות יתרות המט"ח של המדינה.
כיוון שהריבית שהבנק שילם על הרכישות מתקזזת, בערך, עם הריבית שהוא גוזר על היתרות, היא אינה מעלה או מורידה את הרווח הספקולטיבי של המדינה מכל המהלך.
אם נגיד הבנק, סטנלי פישר, ירצה להתחיל קריירה שניה כספקולנט בשוק המט"ח, הוא יכול לרשום ברזומה שלו הצלחה לא רעה.