שתף קטע נבחר
 

רכישת פרטנר: אנחנו לא נרוויח, התחרות תיפגע

כיצד תשפיע עסקת הענק לרכישת חברת הסלולר פרטנר בידי אילן בן דב על שוק הסלולר הישראלי? "המחירים בענף לא צפויים לרדת", מעריך חיים ישראל, מנהל מחקר מריל לינץ' ישראל. מי כן יהנה? בעלי המניות שיקבלו יותר דיבידנדים

איש העסקים אילן בן דב השלים היום (ד') את העסקה לרכישת השליטה בחברת הסלולר פרטנר מחברת האחזקות האצ'יסון. בן דב, שיצא להונג קונג, רוכש את החברה תמורת 5.29 מיליארד שקל, המשקפים שווי חברה של 2.71 מיליארד דולר.

 

עסקת הענק תהפוך את בן דב לאחד מהמובילים בקהיליית אנשי העסקים בארץ, אולם מה תהיה השפעתה על צרכן הסלולר הישראלי, ועל מפת ענף הסלולר המקומי?

 

"הצרכן הישראלי לא ירוויח מהעסקה", אומר ל-ynet האנליסט חיים ישראל, מנהל מחקר מריל לינץ' ישראל. לדבריו, מחירה הגבוה של העסקה צפוי למנוע מבן דב להוביל מהלך של הורדת מחירים - והדבר עשוי להשפיע לרעה על התחרות בענף.

 

"העסקה לא תשפיע על לקוחות אורנג בישראל' בטווח הקצר, אבל יש כמה השפעות שצפויות להתרחש מאחורי הקלעים", אומר ישראל. "הרכישה היא לא רכישה זולה. פרטנר היא חברה עם מחיר גבוה, אשר נסחרת במחיר המתקרב למחיר המלא.

 

"בן דב שילם את מחיר השוק, הוא ביצע רכישה שרובה ממונפת באמצעות הלוואות, וכעת יש לו תמריץ להחזיר את ההשקעה במהירות. בשל כך, הדבר האחרון שבן דב ירצה לעשות הוא להוריד מחירים, וחברות הסלולר המתחרות יקבלו כמובן בהבנה ובשמחה את העובדה שיש להם מתחרה שטוב לו עם המחירים הקיימים. לכן - רמת התחרות בענף צפויה לרדת".

 

ישראל מוסיף, כי גם העובדה ששוק הסלולר הישראלי הוא שוק רווי ולא צומח, גורמת לחברות להתרכז בשימור הלקוחות הקיימים ואינה דוחפת אותם להילחם על לקוחות חדשים באמצעות הורדת מחירים.

 

ישראל: "בשוק עם רמת חדירה נמוכה, כמו למשל בתורכיה בה רמת החדירה עומדת על 25%, יש לאן להתפתח והחברות נלחמות על הלקוחות בשיניים ומורידות מחירים. בישראל, לעומת זאת, השוק נמצא ברמה של 130% חדירה, מהגבוהות בעולם, וברמת חדירה כזו לא מורידים מחירים. חשוב לזכור גם שלחברות הסלולר יש בעלי מניות שרוצים לקבל דיבידנדים, ולכן הן לא יתלהבו להוריד מחירים.

 

ישראל מוסיף, כי גם האסטרטגיה של פרטנר עשויה להיות מושפעת מהעסקה: "בסוף 2008 פתחה החברה במהלך להפיכתה לשחקן פעיל בכל תחומי התקשורת: בטלפוניה הקווית, בסלולר, ובתוכן הווידאו באינטרנט. עד כה המהלך הזה רק מייצר הוצאות, (כ-25 מיליון שקלים ברבעון האחרון) - ללא רווחים. לכן, אם בן דב ירצה להחזיר את השקעתו במהירות, אני מניח שהאסטרטגיה תיבחן עכשיו מחדש".

 

"עם זאת, אני חושב שלטווח הארוך מאד האסטרטגיה הזו נכונה עבור פרטנר. כשאתה נמצא בחדירה מאד גבוהה ואין לאן לצמוח, המשחק עובר לשימור הלקוח, וקל לבצע זאת כשאתה יוצר סל אחד של שירותים, תוך שימוש במערכת הקיימת ממילא".

 

וכיצד תשפיע העסקה על מצבה של פרטנר בשוק ההון?

 

"אני מעריך שכמות הדיבידנד שתחלק החברה תעלה משמעותית. לבן דב, שיחזיק ב-51% ממניות החברה, יהיה אינטרס משמעותי לחלק דיבידנד גבוה כמה שיותר - כיוון שהרכישה ממונפת.

 

"כיום, פרטנר מחלקת את הדיבידנד הנמוך ביותר מבין חברות הסלולר: בזק מחלקת 100% מהרווח הנקי, סלקום 95% ופרטנר 85% בלבד. העלאת הדיבידנד צפויה להתקבל בברכה על ידי שוק ההון, ולהשפיע לחיוב על מחיר המניה".

 

ישראל מוסיף, כי בן דב עשוי לבקש לחלק דיבידנד מיוחד, שיתאפשר לו על רקע המעבר של פרטנר לדיווח כספי על פי שיטת ה-IFRS. "ברבעון ראשון החברה עברה לדווח בשיטה זו, ושינוי שיטת החישוב הגדיל משמעותית, באופן טכני, את ההון העצמי של החברה", מסביר ישראל.

 

לדבריו, "בן דב יכול, אם ירצה, לפנות לבית המשפט, ולבקש לחלק את ההון העודף כדיבידנד, כדי לחזור לגובה ההון העצמי שהיה לפרטנר לפני השינוי. חברת בזק עשתה זאת בעבר, אולם זהו תהליך משפטי לא קל שנמשך כמה חודשים, במסגרתו צריך להוכיח שחלוקת הדיבידנד לא תפגע במבנה החוב של החברה, בזכויות המיעוט ועוד. במקרה של פרטנר מדובר בסכום גדול מאד של מעל 1.5 מיליארד שקלים". 

 

בן דב לא ינסה לקדם את סמסונג

שוק הטלקומוניקציה הישראלי כולל מספר קבוצות, ששלוש המרכזיות שבהן הן: בזק שבשליטת קבוצת אייפקס-סבן-ארקין, IDB שבשליטת נוחי דנקנר ופרטנר שתעבור לשליטת בן דב.

 

בזק, ספקית התקשורת הקווית ותשתית האינטרנט, שולטת בחברת הסלולר פלאפון, בחברת הטלקומוניקציה וספקית האינטרנט בזק בינלאומי, ובחברת הלווין yes;  קבוצת IDB אחזקות שולטת בחברת הסלולר סלקום ובספקית האינטרנט והטלקומוניקציה נטויז'ן 013 ברק; חברת פרטנר פעילה כיום בתחום הסלולר, האינטרנט והטלפוניה הקווית.


מפת שוק הסלולר הישראלי

מפת שוק הסלולר הישראלי
קבוצה חברות בנות תחומי עיסוק
בזק פלאפון, בזק בינלאומי,yes טלפוניה נייחת, תשתית וספקית אינטרנט, סלולר, טלקומוניקציה, טלוויזיה
IDB סלקום, נטויז'ן 013 ברק סלולר, ספקית אינטרנט, טלקומוניקציה
פרטנר  

סלולר, ספקית אינטרנט,

טלפוניה קווית

אלוביץ' סמייל 012, yes (אחזקת מיעוט) טלפוניה נייחת, ספקית אינטרנט
HOT   טלפוניה נייחת, תשתית אינטרנט, טלוויזיה

 

פרטנר היא חברה ישראלית, שרכשה מחברת אורנג' הבינלאומית את זכויות השימוש במותג. אורנג' העולמית פועלת במדינות רבות בעולם, באמצעות חברות מקומיות שרוכשות את זכות השימוש במותג.

 

הקבוצה הרביעית בענף היא קבוצתו של שאול אלוביץ', בעל השליטה ביורוקום, הכוללת את ספקית האינטרנט והטלפוניה הנייחת סמייל 012 וכן אחזקת מיעוט בחברת הלווין yes.

 

הקבוצה החמישית היא חברת הכבלים HOT, אשר הגופים המרכזיים המחזיקים בה הם קול החזקות שבשליטת איש העסקים הצרפתי פטריק דרהי, ידיעות תקשורת, דלק השקעות ונכסי פישמן. HOT מציעה את כל השירותים - טלפון קווי, תשתית אינטרנט וטלוויזיה, ומעוניינת להיכנס גם לתחום רביעי כספקית אינטרנט.

 

בזק ו-IDB אינן מורשות רגולטיבית היום לספק לצרכן חבילה אחת של שירותים, והם מקיימות הפרדה בין כל השירותים שנותנות החברות הבנות. בזק מנסה להביא לשינוי המצב מול הרגולטור, אולם האישור לכך לא צפוי להתקבל בקרוב.

 

חברת הסלולר הרביעית בישראל, מירס, המוחזקת על ידי מוטורולה העולמית, נמצאת כיום על המדף ומוצעת למכירה. ככל הידוע, הוגשו עד כה שלוש הצעות לרכישת מירס: האחת של קבוצת יורוקום של אלוביץ', השנייה של המשקיע הצרפתי דרהי, והשלישית של סלקום כשגם פלאפון של בזק הודיעה כי בכוונתה להגיש הצעה לא מחייבת לרכישת החברה.

 

כיצד תשפיע העובדה שבן דב שולט בחברת סאני, זכיינית סמסונג בישראל?

 

"העובדה שבן דב הוא זכיין סמסונג אינה רלוונטית. זה לא קידם אותו בביצוע העסקה, ולא צפוי להשפיע על התנהלות פרטנר בהמשך.

 

"נניח שהוא ירצה לשווק רק את מכשירי סמסונג, בעלי המניות האחרים יצאו נגדו ולא יתנו לו לעשות את זה, למרות שהוא בעל השליטה. בעלי "זכויות המיעוט" יטענו שאם הוא מתעלם מנוקיה ומאריקסון, וזה אולי משפר את מצבו האישי אך מזיק לחברה".

 

מדוע החליטה חברת האצ'יסון למכור את פרטנר?

 

"האצ'יסון נוהגת לפתח חברות, בייחוד בתחום הסלולר. היא הביאה את פרטנר למצב שבו היא מנוהלת מצוין, עם מבנה הון דיי קרוב לאופטימלי ובלי עלויות שאפשר לחתוך. כעת, כשפרטנר פועלת בשוק סלולר רווי ונמצאת במצב של קיפאון בהכנסות וברווחים, מבחינתה של האצ'יסון אפשר לעבור הלאה".

 

האם המשמעות היא שהאצ'יסון מזהה רוויה בשוק הסלולר העולמי, ומנסה למצוא אפיקי השקעה אחרים?

 

"אני לא חושב. שוק הסלולר הישראלי מפותח מאד, עם שיעור חדירה מהגבוהים בעולם, אולם שווקים מתעוררים אחרים עדיין לא נמצאים במצב זה. במזרח אירופה שיעור החדירה עומד על 50% וברוסיה הוא 35% בלבד.

 

"יש מדינות בעלות שווקים מתעוררים שמתפתחות בקצב מטורף, ונמצאות כיום במגמת גידול בצריכה הפרטית הדומה לזו שראתה ישראל בשנות ה-90. יש עוד מקומות רבים להתפתח בהם בשוק הסלולר העולמי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיים ישראל
צילום: ישראל הדרי
מומלצים