שתף קטע נבחר

תוכנית: מפעלי התעשייה באשדוד יפסיקו לזהם

המשרד להגנת הסביבה הצליח לרתום 15 מפעלי תעשיה באזור אשדוד לתוכנית מקיפה להפחתת זיהום האוויר, הזרמת השפכים והפסולת. העמידה בשלבי התוכנית תעוגן ברישיונות העסק של המפעלים. "בתום שלוש שעות של פגישה יצאנו בתחושה שיש הסכמה ושתהיה עבודה משותפת", אמרו במחוז הדרום במשרד

האוויר שנושמים תושבי אשדוד יהיה נקי יותר בעתיד הלא רחוק - כך מבטיחים במשרד להגנת הסביבה לאחר שהצליחו לרתום 15 מפעלים מהאזור לתוכנית מקיפה להפחתת זיהום האוויר. התוכנית, שפרטים ממנה הגיעו לידי ynet ומתפרסמים כאן לראשונה, תביא לא רק לצימצום ניכר של זיהום האוויר שפולטים המפעלים, אלא גם לטיפול בשפכים ופסולת שהם מייצרים.

 

"מדובר בתוכנית מורכבת שתיושם בשני שלבים מרכזיים", הסביר ל-ynet מנהל מחוז דרום במשרד להגנת הסביבה, אריק בר שדה. "אנו מעריכים שהמפעלים ידרשו להשקיע במסגרתה עשרות ואולי מאות מיליוני שקלים, על מנת לטפל בזיהום שהם יוצרים".

 

הערובה לביצוע: לוחות זמנים ברישיון העסק

בשלב הראשון ימופו המזהמים המרכזיים התורמים לזיהום האוויר באזור התעשיה. שלב זה החל כבר להתבצע בשנה שעברה במסגרת דיגום ראשוני שביצע אגף איכות האוויר במשרד. במקביל יתכנס גם צוות היגוי משותף למשרד ולתעשייה, שיגבש סקר פערים טכנולוגי לכל מפעל. "המטרה היא לאמוד איפה כל מפעל נמצא ביחס לטכנולוגיות המיטביות (BAT) הקיימות היום בשוק העולמי", הסביר ל-ynet ניר קנטור, מנהל איגוד הכימיה בהתאחדות התעשיינים. 

 

מפעלים ותושבים:

 

בר שדה ציין כי בשלב השני יבוצע דיגום יסודי לכל המזהמים הנפלטים מכל מפעל. "המטרה היא לזהות את כל סוגי המזהמים הנפלטים מכל מפעל באופן ספציפי, ולאחר מכן להציג את דרישות התוכנית המשולבת ואת לוחות הזמנים לכל מפעל".

 

עוד הוא ציין כי בסופו של התהליך יחויבו המפעלים להציג תוכנית עבודה כוללת לצמצום הזיהום שהם יוצרים. לוח הזמנים לביצוע התוכנית יעוגן לדבריו בדרישות רשיון העסק מן המפעלים. "המשמעות של הצבת לוח הזמנים ברשיון העסק מאפשרת לנו גם לבחון את התקדמות התוכנית בכל שלב, וגם לוודא שהשלבים אכן מבוצעים".

 

לא רק זיהום אוויר - גם שפכים ופסולת

היבט משמעותי נוסף של התוכנית קשור בכך שהיא נגזרת ממודל אירופי (הדירקטיבה האירופית של ה-(IPPC - י.ד), וכוללת טיפול משולב בפליטות לאוויר, בשפכים ובפסולת. "דרישות אלה משלבות טיפול בכל סוגי הזיהום וגם יוצרות מערכת חשובה של איזונים ובלמים בין כל סוגי הפעולות שיש לנקוט", הסביר קנטור. האיזונים והבלמים הללו, משמעותם לעיתים כי במפעל מסוים יינקטו פעולות לצמצום זיהום בתחום אחד, על חשבון זיהום בתחום אחר.

 

להיבט זה יש חשיבות רבה משום שבאזור התעשייה באשדוד פועלים מפעלים מתחומים מגוונים - מפעלי פלסטיק, פלדה ומפעלים לייצור חומרי ההדברה. בניגוד לאזורי תעשייה אחרים שבהם מפעלי התעשייה פועלים בתחומים דומים, באשדוד קיים גיוון גדול בסוגי המפעלים, ולכן אזור התעשיה שם נחשב למורכב מבחינת הטיפול הסביבתי וסוגי החומרים הנפלטים בו לאוויר, לקרקע ולמים.

 

בבדיקות שמבצעים במשרד להגנת הסביבה מעת לעת מתגלות לא פעם באזור התעשיה באשדוד חריגות של עשרות אחוזים מהתקן המותר לפליטה של חומרים מסויימים לאוויר - ביניהם תחמוצות חנקן, תחמוצות גופרית וחלקיקים. מטרת התוכנית היא לצמצם את החריגות הללו מהתקן, במקביל לטיפול בשפכים ובפסולת.

 

הארובות הן רק חלק מהבעיה  

תוכניות מקיפות דומות לטיפול משולב בפליטות, שפכים ופסולת של מפעלים יצאה לדרך במפעלי התעשייה של מפרץ חיפה ובמועצה התעשייתית רמת חובב. בר שדה הבהיר כי ההצלחה של יישום התוכנית בחיפה וברמת חובב נתנה למהלך רוח גבית חשובה. במשרד צופים כי באשדוד, כמו במקומות האחרים, התוכנית תענה על אחת מנקודות התורפה הקשות של אזור התעשייה - זיהום שנגרם כתוצאה מדליפות בצנרת או ממתקנים שאינם ארובות (מה שמכונה בעגה המקצועית "פליטות לא מוקדיות").

 

"הפליטות מארובות המפעלים הן בעיה אחת, אך זו בעיה שקל יותר לפתור. בעיית הדליפות היא קשה יותר לפתרון והטיפול בה יניב הפחתה משמעותית מאוד בזיהום האוויר", אומר בר שדה. על פי ההערכות מדובר במאות נקודות דליפה הקיימות בכל מפעל וסוגיה זו נחשבת לאחד ממקורות הזיהום הבעייתיים והמשמעותיים ביותר לאוויר. 

 

השלב הבא: מפעלי מישור רותם

אחת הבשורות המרכזיות של התוכנית היא העובדה שהיא נעשית בשיתוף פעולה בין המשרד להגנת הסביבה, המפעלים והתאחדות התעשיינים. פגישה ראשונה בנושא כונסה על-ידי אנשי מחוז דרום במשרד לפני כשבועיים, והשתתפו בה גם ראש עיריית אשדוד, ד"ר יחיאל לסרי, ועשרות נציגי מהתעשייה המקומית והתאחדות התעשיינים.

 

אנשי מחוז הדרום במשרד להגנת הסביבה יצאו מהפגישה אופטימיים. "בתום שלוש שעות יצאנו משם בתחושה שישנה הסכמה ושתהיה עבודה משותפת על תוכנית הפעולה. זוהי דרך עבודה חדשה, בניגוד להליכי שימועים וכתבי אישום שדרכם נהגנו לעבוד עד כה. בעיניי זוהי הדרך הנכונה והטובה לקדם דברים", אמר בר שדה.

 

במשרד ציינו כי בשלב הבא מתוכננת תוכנית דומה גם למפעלי התעשייה במישור רותם. באזור זה פועלים כחמישה מפעלי תעשייה גדולים - בהם רותם אמפרט ומפעל פריקלס. פגישה ראשונית כבר התקיימה בנושא לאחרונה.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: לימור אדרי
מפעל אגן כימיקלים באשדוד
צילום: לימור אדרי
זיהום בנחל לכיש שליד אשדוד
באדיבות עמותת צלול
מומלצים