שתף קטע נבחר

כך נראה הנחל המזוהם בישראל

פעם זרם ליד חדרה נחל שופע ומלא חיים. אבל מאז נלקחו מימיו הזכים להשקיית השדות ומילוי בריכות הדגים, ובמקומם הוזרמו לאפיק שפכים מצחינים ומזוהמים. אנשי עמותת "צלול" שרוצים לשקם את הנחל פנו לכל משרדי הממשלה הרלוונטיים ומכולם קיבלו את אותה התשובה: "זיהום נחל חדרה - זה לא אני"

תעלת השפכים המצחינה והעכורה העוברת מתחת לכביש מספר 2 ליד תחנת הכח "אורות רבין" היא נחל חדרה. פעם, לא ממש מזמן, מדובר היה באחד מנחלי החוף המפוארים והשופעים באזור, אך מזה כמה שנים הוא זוכה לתואר המפוקפק "הנחל המזוהם בישראל".

 

התואר הזה ניתן לנחל בזכות שנים רבות שבמהלכן זרמו לנחל שפכים גולמיים ממערכות הביוב המקומיות, ושפכים תעשייתיים מהמפעלים הסמוכים. גם העובדה שמימיו של הנחל נלקחו במשך שנים ארוכות להשקייה חקלאית או שימוש בבריכות הדגים, והוחזרו אליו רוויים במזהמים אורגניים, תרמה להידרדרות במצבו.


(צילום: באדיבות עמותת "צלול")

 


(צילום: יעל דראל)

 

בחדרה יש לא מעט אנשים שכלל אינם יודעים על קיומו, אפילו שהאפיק של הנחל נושק לכמה משכונות המגורים. אין להתפלא על כך, שהרי ברור לגמרי מדוע הוא אינו נחשב לאתר נופש ובילוי מקומי, ומדוע מי שמכיר אותו מעדיף להתרחק ממנו מאשר להתקרב אל מימיו המסריחים.

 

על המצב המגוחך הזה יודעים לספר מתנדבי עמותת "צלול". בשבועות האחרונים נפגשים פעילי העמותה עם רבים מתושבי חדרה, במסגרת מאמציהם להשקת קמפיין להצלת הנחל. "הרבה מאוד אנשים הופתעו לשמוע שיש פה נחל", סיפר אחד המתנדבים.

 

בעמותה מסבירים כי הקמפיין, שהחל כבר לפני מספר חודשים, מבקש בעיקר להשלים את הפעולות שכבר החלו להיעשות בשטח – בראש ובראשונה שידרוג מכוני טיהור השפכים האזוריים.


(צילום: באדיבות עמותת "צלול")

 


(צילום: באדיבות עמותת "צלול")

 


(צילום: באדיבות עמותת "צלול")

 


(צילום: יעל דראל) 

 

בשנים האחרונות הקימו אמנם חלק מהמפעלים מתקנים לטיהור שפכים, אך מתקנים אחרים שהשלמתם טרם הסתיימה ממשיכים לתרום את מנת הזיהום היומית שלהם לנחל, והרס בתי הגידול והצמחיה נמשך.

 

אחר ממכוני הטיהור שבנייתם טרם הושלמה הוא זה של באקה אל גרביה-ג'ת – עיר המונה כ-33 אלף תושבים. בסמוך לעיר הוקם אמנם מתקן טיהור שפכים שרק ממתין להפעלה, אך מצבה הכלכלי הגרוע של הרשות המקומית מונע הקמה של תאגיד מים וביוב כפי שדורש החוק. המשמעות היא שאין אישור להפעיל את המט"ש, וכמויות גדולות של שפכים ממשיכות לזרום לאפיק.

 

ב"צלול" מדגישים כי מצב דומה קיים גם במט"ש עין שמר, וכי גם מט"ש חדרה עצמו מזהם את מימי הנחל משום שאיכות תהליך הטיהור שלו נמוכה.

 

אך לא רק ממחדלי טיהור השפכים סובל הנחל. כאמור, חלק גדול מהמים שבכל זאת זורמים באפיק נלקחים לשימוש חקלאי - בעיקר בבריכות הדגים של היישובים באזור. בעמותה טוענים כי מפעילי הבריכות שואבים את המים ובתום עונת הגידול משיבים לנחל מים "משומשים", רוויים בחומרי אורגנים ומזהמים.

 

אנשי "צלול" אמרו כי אחת ממטרות הקמפיין שלהם היא לאתר את הגורמים האחראים למצב הנחל ולהפנות אליהם דרישה לקדם את שיקומו. אך על פי התיאור של דליה טל, מנהלת הקמפיין בעמותה, נראה שצפויה להם עוד עבודה רבה: "עד כה פנתה העמותה לכל הגורמים האפשריים בנושא – לעיריית חדרה, למשרד להגנת הסביבה, למשרד השיכון ולמשרד הפנים. מכולם דרשנו תשובות – אך לכולם היתה תשובה זהה: הזיהום בנחל חדרה? זה לא אני".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פעם נחל חדרה. היום תעלת שפכים
צילום: יעל דראל
קצת כחול. החלק היחיד בנחל ששוקם
צילום: יעל דראל
מומלצים