שתף קטע נבחר
 

האם האבטלה עלתה או ירדה?

האם שיעור האבטלה ברבעון השני עלה ל-8% או ירד ל-8%? הכל תלוי איך מודדים. בלמ"ס מסרבים להתייחס לנתונים חודשיים, בטענה שהם לא מדויקים מספיק, אך חישוב מהיר מעלה כי שיעור האבטלה ביוני היה נמוך מזה שנמדד במאי ובאפריל. אז מה כדאי להיות: שמחים או עצובים?

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה שהאבטלה עלתה ברבעון השני ל-8%. זה עלול להישמע מוזר למי מכם שקורא את ynet באדיקות. מדוע? כיוון שבמאי פורסם ששיעור האבטלה נסק ל-8.4%. זאת, כשבאפריל שיעורה נאמד ב-8.2%. מכאן ניתן לראות שאם האומדנים שפורסמו בחודשיים האחרונים הם נכונים - בחודש יוני האבטלה דווקא ירדה. נציין, עם זאת, שהן הלמ"ס והן כלכלנים מזהירים שהנתונים החודשיים אינם מהימנים. 

 

על אף שהלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא פרסמה את נתוני יוני בנפרד, חישוב פשוט מראה שבכדי שהממוצע הרבעוני יעמוד על 8%, שיעור האבטלה ביוני צריך להיות כ-7.4%. זו ירידה משמעותית לעומת מאי, ירידה לעומת אפריל, ואף ירידה בהשוואה ל-7.6% ברבעון הראשון. אך כאמור, מדובר באומדנים של הלמ"ס והם מתוקנים בדיעבד לא פעם. 

 

כך, לדוגמה, בחודש שעבר תוקנו - כלפי מעלה - נתוני החודשים הקודמים: שיעור האבטלה באפריל תוקן ל-8.2% מ-7.8%, ובמרס הוא תוקן מ-7.7% ל-7.9%.

אך גם אם נתוני אפריל ומאי נמוכים בפועל מכפי שפורסם בחודש שעבר, עדיין הנתון הנוכחי (שגם הוא אומדן שכפוף לשינויים) מראה שקיימת ירידה באבטלה לעומת מאי.

 

בן בסט: בפועל - האבטלה גדולה יותר

לדברי אבי בן בסט, פרופסור לכלכלה באוניברסיטה העברית ובמרכז ללימודים אקדמיים ולשעבר מנכ"ל האוצר, בהינתן הנתונים הרבעוניים, יש להתייחס אליהם, כיוון שהנתונים החודשיים פחות אמינים. "הסיפור המרכזי הוא שכל האינדיקטורים של שוק העבודה מראים על הרעה ועלייה מ-7.6% ל-8%. אם נביא בחשבון שגם שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ירד (בנתונים מנוכי עונתיות), כמו כן יש ירידה בנתונים עונתיים במספר המועסקים - משמע יש פחות מקומות עבודה". בן בסט מסביר שהעלייה של 2.5% במספר המועסקים חלקית, שלא ברצון - מראה שההאטה בפועל גבוהה מנתוני הלמ"ס, שכן המועסקים חלקית רשומים בהם כמועסקים ולא כמובטלים.

 

אסטרטג המאקרו של לידר שוקי הון, רפי גוזלן, מציין שהאומדנים של אפריל ומאי לא מתיישבים עם הנתונים הרבעוניים. לדבריו "מאי ואפריל יתוקנו כלפי מטה, כששיעור האבטלה ביוני צפוי להיות כ-8.1%. מדובר עדיין בשיפור בהשוואה לנתון שפורסם במאי - 8.4%". אך גוזלן מבהיר שבפועל האבטלה גדולה אף יותר משמשתקף בנתוני הלמ"ס; גם הוא מציין את הירידה בשיעור שההשתפות בכוח העבודה, מ-56.7% ל-56.5%, שגורמת להטיה בשיעור האבטלה כלפי מטה. לדבריו, "אם בנתוני הלמ"ס הייתה התחשבות בנתון זה, שיעור האבטלה היה סביב 8.3%-8.4%". 

 

גוזלן מבהיר שעל אף שהנתונים אינם קשים כפי שהשתקף בשיעור האבטלה במאי, לשוק עבודה לוקח זמן להתאושש: "קצב ההרעה פוחת, והמעסיקים מניחים שהפעילות במשק תגדל ונמנעים מלצמצם כוח אדם". 

 

גם בן בסט מבהיר שהדרך להתאוששות בשוק העבודה עוד ארוכה: "על אף שההידרדרות מתמתנת, לא יכול להיות שיפור בתעסוקה, במצב הנוכחי, התוצר ברבעון השני של השנה גדל ב-1%. אבל שיעור עליית הפריון (תפוקה לעובד) הוא כ-1.5% - כך שלמעשה ברמה של 1% תוצר מדובר על גידול של 0.5% באבטלה. לדבריו, "צריכה להיות צמיחה של יותר מ-3% במשק על מנת שהאבטלה לא תגדל משום שחוץ מגידול בפריון, יש גם גידול של כ-1.8% בריבוי הטבעי ועל מספר המשרות במשק לגדול בהתאם".

 

תגובת הלמ"ס: נתוני המגמה נאמדים מחדש מדי חודש ומתאפיינים באי סדירות גבוהה. הדבר מתבטא בתנודתיות מחודש לחודש וקושי באמידת המגמה וניתוחה. האומדנים החודשיים מבוססים על שליש מהמדגם הרבעוני, ולכן טעויות הדגימה בהם גבוהות יותר מאשר באומדנים הרבעוניים.


פורסם לראשונה 27/08/2009 20:40

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים