חינוך חובה בי"א-י"ב יוצא לדרך. אבל איפה?
משרד החינוך פרסם את היישובים בהם יחל ליישם את החוק, שאמור למנוע נשירת תלמידים מהכיתות הגבוהות. רחובות, אילת, נהריה ועכו ברשימה - שכוללת בעיקר יישובים ערבים
רק שלושה ימים לפני פתיחת שנת הלימודים, משרד החינוך פרסם אמש (שבת) את רשימת היישובים שבהם יחל ליישם את הרחבת חוק חינוך חובה לכיתות י"א-י"ב. מדובר ביישובים בהם שיעורי הנשירה הם הגבוהים ביותר. הרשימה צפויה להיות מאושרת בימים הקרובים סופית בוועדת החינוך של הכנסת.
לצד ערים גדולות כרחובות, בת-ים, לוד, רמלה, עכו ונהריה, בולטות ברשימה ערי הפיתוח, וכן יישובים בפריפריה - ובעיקר מהמגזר הערבי. הרשימה כוללת את: אום אל-פחם, אופקים, אור-יהודה, אור-עקיבא,
אילת, איכסאל, בית-ג'אן, בית-שאן, בשמת-טבעון, ג'סר א-זרקא, דימונה, הגלבוע, חורה, טובא-זנגריה, כסרא-סמיע, כעביה-טאבש, כפר-כנא, כפר מנדא, מגדל העמק, נשר, ערערה, פורדיס, רהט ושגב שלום.
התיקון לחוק שמיושם כעת עבר בשנת 2007, בזמן כהונתה של יולי תמיר כשרת החינוך. בחוק חינוך חובה נכללו גם הכיתות הגבוהות של התיכון, כדי למנוע את אחוזי הנשירה הגבוהים בשכבות גיל אלה. כך יתקשו מנהלי בתי ספר "להנשיר" את אותם תלמידים כדי להעלות את ממוצעי הבגרויות.
התנאים להצטרפות היישובים לחוק החדש הם שיהיו רשומים בהם יותר מעשרה תלמידים בגילאי י"א-י"ב שאינם משובצים במוסדות לימוד, ושמצויים במצב סוציו-אקונומי נמוך יחסית. כמו כן, בבחירה ניתנה עדיפות לאזורי הפריפריה. אשתקד כבר גובשה רשימה דומה, אך לא אושרה בסופו של דבר בוועדת החינוך בשל סחבת ביורוקרטית ואי הסכמות לגבי פריסת החוק.
העניין נדון לאחרונה בוועדת החינוך של הכנסת, והוחלט כי היישום יוארך ויתפרש על פני שש שנים, בניגוד להחלטה קודמת בעניין. בשנה הבאה יצטרפו עשרה אחוזים נוספים מהתלמידים, ובהמשך יעלה האחוז מדי שנה עד תשע"ה (2015), אז אמורים כל התלמידים בגילאים אלה להיכלל במסגרת החוק. בניגוד לשנה שעברה, הפעם העביר המשרד צו עם היישובים לאישור הוועדה.
שר החינוך, גדעון סער, פעל לקידום יישום החוק ולשם כך עבד מול שר האוצר, ועדת החינוך של הכנסת וכן "ועד החינוך", שמונה מחדש לאחרונה. לדבריו, "המתווה שאושר מציאותי ונכון, ויאפשר את ביצוע החוק תוך התחשבות באילוצים תקציביים". יו"ר ועדת החינוך, ח"כ זבולון אורלב, הוסיף כי "ללא חוק זה אלפי בני נוער מידרדרים לעבריינות ותת-תרבות וגורמים לנזק בל ישוער לחברה".
"קציני הביקור הסדיר" ייצאו לפעולה
מבחינת בתי הספר, ההיערכות ליישום החוק כוללת בעיקר מציאת דרכים יצירתיות להשאיר את התלמידים ולמנוע את נשירתם. מי שהחוק החדש רלוונטי עבורם במיוחד, הם "קציני הביקור הסדיר", שכן תלמיד שיחליט כעת שאין הוא רוצה ללמוד עוד, עובר על החוק.
"היחידה לביקור סדיר" פועלת במספר מישורים: איתור ילדים החייבים בחוק לימוד חובה אך לא נרשמו למוסד חינוכי;
איתור מוקדם של תלמידים בסכנת נשירה באמצעות קבלת עדכונים מבית הספר וקיום סיורים במקומות ציבוריים; בקרה ודיווח על הנשירה הגלויה והסמויה בתיקו האישי של התלמיד המטופל; ייזום תוכניות טיפוליות מונעות לצמצום ממדי הנשירה; טיפול בתלמידים שנשרו, ובכלל זה ייעוץ וסיוע בחיפוש אחר מסגרות מתאימות, על ידי תיווך בין הגורמים השונים.
כל קצין ביטחון סדיר ממונה על מספר מוסדות חינוך מתוך חלוקה גיאוגרפית לפי שכונות ו/או מוסדות חינוך. כעת, תהיה לאותם עובדי משרד החינוך עוד עבודה ביישובים שנכללו ברשימה.