שתף קטע נבחר
 

"זה שהבנקים הרוויחו לא אומר שהמשבר נגמר"

הבנקים סיימו את הרבעון הקודם ברווחים שנראים דמיוניים ללקוח הממוצע, אבל המשבר הכלכלי גרם להם לרוויח הרבה פחות. הבנקים מרוויחים פחות מהריבית על הלוואות, ומפסידים הרבה על הלוואות שספק אם יחזרו - וכל זה עדיין לא נגמר

"אני ממש ממש לא בטוח שהדו"חות הרבעוניים של הבנקים משקפים יציאה של המשק הישראלי מהמיתון". כך אמר ל-ynet אלון גלזר, סמנכ"ל מחלקת המחקר בלידר שוקי הון, בעקבות הדו"חות הכספיים של בנק הפועלים לסיכום הרבעון השני, שפורסמו ביום חמישי שעבר, והדו"חות של לאומי ודיסקונט 

 

הפאניקה נגמרה, המשבר לא

 "יש דבר חיובי אחד שבהחלט משתקף בדו"חות של הבנקים: הפאניקה הגדולה ששררה בשווקים בחודשים האחרונים של השנה שעברה כבר לא כאן", אומר גלזר. "הפאניקה הזאת השתקפה היטב בדו"חות כספיים של רבעונים קודמים, וגרמה לבנק לאומי והפועלים להפסדים אדירים ברבעון האחרון של 2008".

 

איך פאניקה יכולה לגרום לבנק להפסיד כסף?

 

"הבנקים היו מושקעים בניירות ערך, בעיקר איגרות חוב של בנקים זרים, שהיה חשש כבד לקריסתם. שווי ניירות הערך של אותם בנקים ירד בתלילות. מהרגע שהפאניקה חלפה והתברר שאף אחד מהם לא קרס - חוץ מליהמן ברדרס - הערך שלהם התחיל לעלות בחזרה. העלייה היחסית בשווי אחזקות הבנקים הישראליים בניירות ערך של בנקים זרים משתקפת בדו"חות של הרבעון הקודם, ומעלה את הרווחיות של הבנקים".

 

מה לא השתפר? במה עדיין רואים את השפעת של המשבר?

 

"קודם כל, הריבית הנמוכה הורידה מאוד את המרווח הפיננסי של הבנקים. זאת אומרת: כשהבנק מלווה כסף לעסקים ולאנשים פרטיים, בעיקר אשראי עסקי ומשכנתאות, הוא מרוויח הרבה פחות ריבית, וזה שחק מאוד את הרווחיות של הבנקים".

 

"שנית, בחודשים הראשונים של 2009 היתה ירידה קלה בהיקף האשראי שהבנקים נתנו לחברות במשק".

 

מה שנקרא "מחנק האשראי"?

 

"אני לא מסכים עם הביטוי הזה, כי הבנקים נתנו הרבה אשראי - אבל פחות מאשר בעבר. ומאחר והם נתנו פחות אשראי, הם גם הרוויחו פחות".

 

"הסיבה השלישית שגרמה לבנקים להרוויח פחות היא העובדה שהם רשמו הפרשות גדולות לחובות מסופקים, כלומר, הם הכריזו על חלק גדול מההשקעות שלהם ככסף שהלווים עלולים שלא להחזיר לבנק, והבנק מפקפק ביכולתו לגבות אותם".

 

אבל הבנקים הצהירו שההפרשות שלהם לחובות מסופקים דווקא קטנו ברבעון הראשון.

 

"נכון, ההפרשות קטנו ביחס לרבעונים הקודמים, אבל הם עדיין גדולים בהרבה יחסית למה שהיה לפני שנה או שנתיים, וגם זה הקטין את הרווחיות של הבנקים". 

 

מה יקרה ברבעון הנוכחי וברבעונים הבאים? האם הבנקים חוזרים להרוויח רווחים מטורפים כמו בשנים הקודמות?

 

"זאת השאלה הכי מעניינת. יש סימן שאלה גדול לגבי הרבעונים הבאים, והוא נובע מכך שההשלכות של המיתון עדיין לא הסתיימו. השווקים התאוששו, אבל יש חברות שלא ישרדו את המשבר הכלכלי, ובחלק מהמקרים אנחנו נראה את זה באיחור - אחרי שהמשבר עצמו יסתיים". 

 

כמו במקרה של אפריקה ישראל, אם היא באמת תיקלע לקשיים?

 

"כן".

 

ואם מדברים על אפריקה, האם העובדה שבנק הפועלים מושקע בחברה הזאת תגרום לו להפסדים ברבעונים הבאים?

 

"החשיפה של פועלים לאפריקה היא לא דרמטית, והיא לא תגרום לו להפסדים, אבל היא עלולה לעלות לו מאות מיליוני שקלים ולשחוק את הרווחיות שלו. העובדה שהוא מושקע באפריקה יותר מבנקים אחרים בהחלט תעלה לו ביוקר".

 

הפועלים ולאומי חזרו להרוויח, אבל פחות

שני הבנקים הגדולים, שסיימו את הרבעון האחרון של 2008 בהפסדים, חזרו ברבעונים הראשונים של 2009 להרוויח, אך רווחיהם ירדו משמעותית לעומת הרבעון המקביל אשתקד. הפועלים רשם ברבעון הקודם (מאפריל עד יוני) רווח נקי של 382 מיליון שקל, ירידה של 35% לעומת אשתקד; לאומי רשם רווח נקי של 507 מיליון שקלים, ירידה של 43% לעומת אשתקד. למרות זאת, רשמו רווחי לאומי והפועלים עלייה לעומת הרבעון הראשון של השנה.

 

רווחי דיסקונט, לעומת זאת, זינקו ב-52% לעומת אשתקד והסתכמו ב-337 מיליון שקלים - בעיקר בגלל שהבנק מחק הכנסות שרשם בעבר, כשהתכוון למכור את מניותיו בבנק הבינלאומי. שני הבנקים הבאים בהיררכיה - מזרחי והבינלאומי - רשמו עלייה חדה ברווחיהם. 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלון גלזר: "התוצאות משקפות את סוף הפאניקה"
שרי אריסון: החשיפה ללבייב עלולה לעלות לה ביוקר
צילום: סיוון פרג'
מנכ"ל בנק לאומי, גליה מאור: שחיקה ברווחים
צילום: בן לם
מומלצים