עמותת "אמנות לעם" מפטרת עובדים
בהנהלה טוענים כי נציגי משרד התרבות לא הותירו להם ברירה. במשרד משיבים: "ההנהלה מחזיקה את העובדים כבני ערובה". העובדים משוכנעים שמדובר במחיר סירובם לעמוד לצד ההנהלה במאבק מול משרד התרבות
פרשיית קריסתה של עמותת "אמנות לעם" הולכת ומסתאבת. הבוקר (ב') זומנו עובדי העמותה אל יושב ראש ההנהלה, ישראל גל, שהודיע להם על פיטוריהם. לטענת העובדים, ההודעה על הפיטורים הגיעה יממה לאחר שנדרשו על ידי ההנהלה לקחת צד במאבקה נגד משרד התרבות, אשר בשל דו"ח חמור של חשב מלווה הקפיא את העברת תקציבה.
העובדים, מצידם, השיבו על הדרישה בקריאה לחברי ההנהלה וליושב ראש הדירקטוריון לפנות את מקומם לאלתר ולהתפטר על מנת לאפשר לעמותה להשתקם ולחזור לפעילות תקינה במהירות האפשרית.
"סירובכם למסמך הפשרה של משרד התרבות והתעקשותכם להשאיר את המנכ"ל הנוכחי בתפקידו יביאו לסגירת העמותה ולפיטורים שלא בתום לב תוך פגיעה קשה בישובי הפריפריה ובחיי התרבות בארץ", כתבו העובדים. "עמדתכם כי תדבקו לכיסאותיכם, לכאורה מתוך רצון להילחם בשרת התרבות, אינה מקובלת עלינו.
במהלך זה, תוך אי הכרה בדו"ח החמור ובמסקנותיו, תביאו לסגירת העמותה".
העובדים החתומים על המכתב הדגישו כי הם קבוצה הומוגנית וכתבו: "אנחנו יחידת מיקוח אחת. לא נסכים לפיטורים שמשרתים את טובתכם האישית. אנו מתכוונים להילחם מלחמת חורמה בפיטורים. לא נשלם את מחיר המחדלים שנעשו".
שעות אחדות לאחר שהונח המכתב על שולחן ההנהלה זומנו נציגי העובדים לחדרו של היושב ראש, ישראל גל, אשר הודיע להם על הפיטורים בעל פה. העובדים יצאו מהחדר במחאה. במכתבי פיטורין שטרם הוגשו לעובדים נכתב בין היתר: "מאחר שלאמנות לעם לא הועברו הכספים ממשרד התרבות בשל הפעילויות שביצעה בשנת 2008-2009 ולאור האילוצים להתנהל תחת תביעות נושים, חדלה למעשה העמותה לתפקד. אין לנו מנוס אלא לצמצם באופן חד ביותר בהוצאות העמותה".
משחקי כוח בצמרת
עובדי העמותה קושרים בין דרישת ההנהלה להתייצבות מאחוריה לאקט הפיטורין. "היו"ר ביקש את תשובת העובדים הבוקר", אומרים ל-ynet עובדי העמותה, "הם היו משוכנעים שנפחד מאיום הפיטורים ונתרצה.
התגובה שלנו הפתיעה אותם ובתגובה הודיעו לנו על פיטורים. זו עמותה ותיקה ועסקנים פוליטיים שנמצאים אצלנו פחות משנה הביאו אותה לכדי סגירה. הם מוּנַעים מאגו ולא אכפת להם המחיר. מדובר בחבורה שמונתה על ידי השר היוצא, ראלב מג'אדלה. המנכ"ל וההנהלה התנהלו באופן לא תקין ועכשיו הם מאשימים את כולם חוץ מאת עצמם במחדל. הם רוצים להראות לשרה שהם יותר חזקים ממנה ובדרך כולם משלמים את המחיר".
ישראל גל, יו"ר הוועד המנהל של העמותה, מצייר את התמונה קצת אחרת. בראיון ל-ynet הוא אומר: "אין קשר בין המכתב של העובדים להודעת הפיטורים. זה נכון שביקשנו מהעובדים להירתם למאבק שבסופו של דבר יביא את הכסף למשכורות שלהם. אם הם לא רוצים, זה עניין שלהם. אין לנו כסף. השרה לא מעוניינת להעביר את התקציב שמגיע לעמותה כדין. אנחנו נמצאים בגירעון ויש לנו אחריות. אנחנו קודם כל רוצים לשלם לאמנים. אם תהיה יתרת כסף, נשלם גם לעובדים.
"משרד התרבות רוצה למנות לעמותה מנכ"ל, ממלא מקום מנכ"ל, דירקטורים, מבקר פנים וחשב. זה ניסיון להשתלט על העמותה. אנחנו לא יכולים להרשות לשרה לחלק ג'ובים. הם הציבו לנו אולטימטום בין היתר לגבי בעלי זכויות החתימה בעמותה כדי שיוכלו להחליט מה ואיך השרה מעוניינת לחלק את הכספים.
אין לנו בעיה שיביאו לנו את מבקר המדינה. אנחנו רוצים עמותה שקופה ועצמאית בלי פוליטיזציה. לא נוכל לתת לזה יד. הם טוענים שאנחנו מחזיקים את העובדים בני ערובה? מתקציב של 15.5 מיליון שקל קיצצו אותנו ל-5 מיליון. משכורות הם נגזרת של תקציב. מי שמשתמש בעובדים כבני ערובה זה המשרד. עמותה עצמאית לא צריכה לקבל תכתיבים ממשרד ממשלתי. זה מריח לא טוב".
במשרד התרבות אומרים בתגובה: "מכתב העובדים מדבר בעד עצמו. חבל לנו שהנהלת אמנות לעם בוחרת להתנגח במשרד התרבות על גבם של עובדיה ובמחיר פעילותה החשובה של העמותה. במשרד התרבות פועלים לילות כימים על מנת למצוא פתרון למשבר החמור בעמותה שחשיבותה ותרומתה לפריפריה אינן מוטלות בספק. כחלק מפשרה שעליה הסכימה הנהלת העמותה, זאת במטרה לאפשר את המשך פעילותה התקינה, הוחלט להקים ועדת איתור מנכ"ל חדש שיחליף את זה שהודיע על התפטרותו ולמרות זאת ממשיך לתפקד. בנוסף הוחלט להוסיף ארבעה חברים לוועד המנהל מתחומי התרבות והאמנות שכן חברי ההנהלה שהצטרפו במהלך 2008 אינם מתחומים אלה. כל ניסיון לשוות לסעיפים אלה, שכאמור חברי הנהלת העמותה הסכימו להם בכתב, אופי כזה או אחר, הוא בבחינת הטיית הציבור".