שתף קטע נבחר
 

משלמים בשחור? זה לא פטנט ישראלי

איש אינו יודע כמה כסף שחור מגלגלים ארגוני הפשע וסתם אנשים בישראל ובעולם. ישראל "מצטיינת" בסחר בנשים, באיברים ובנשק וב"עלייה לא לגאלית" של כסף יהודי, אבל התופעה היא כלל עולמית וקיימת בהיקפים אדירים גם במערב

האוצר האבוד: כמה כסף שחור יש? בעולם השלישי הכל שחור סין: העלמת מס? נמכור את איברך נשים מהמזרח נמכרות במערב 
איך תיראה איטליה בלי המאפיה? "ישראל אינה שונה ממדינות אחרות" 

ידיעה קטנה אך מסקרנת, שהתפרסמה השבוע בסוכנויות הידיעות, עשויה לתת לנו קצת פרופורציה: שר האוצר הצרפתי, אריק וורת', הודיע כי ממשלת צרפת קיבלה לידיה את שמותיהם של 3,000 חשודים בהונאת מס אשר החזיקו חשבונות חסויים בבנקים שוויצריים.

 

הדבר בא בהמשך להודעת שר האוצר השוויצרי, הנס-רודולף מרץ, מלפני כחצי שנה, כי יענה לדרישת הרשויות בארה"ב לסייע בחיפוש כספים מולבנים שרבבות אמריקנים עשירים החביאו בבנקים השוויצריים. זאת, לאחר שהאמריקנים איימו להכניס את שווייץ - כמו גם את אוסטריה ואת הנסיכויות האירופיות לוקסמבורג, ליכטנשטיין ואנדורה - לרשימה שחורה של מקלטי מס - מדינות שאינן משתפות פעולה במלחמה בהעלמות המס, ואף עצרו בנקאים שוויצרים בכירים. אמריקה? שווייץ? לוקסמבורג? העלמות מס? כסף שחור? הלבנת הון? משלמים במזומן? מתחמנים את הרשויות?

 

  • רשות המסים פושטת על המקובלים והמוהלים
  • קנסות של יותר ממיליון שקל על מבריחי מט"ח

     

    למעשה, כל מי שראה אי-פעם סרט הוליוודי או עילעל במקומון של עיר אירופית היה אמור לדעת היטב כי בעולם המערבי, כמו בכל מקום אחר, מתגלגלות טונות של כסף שחור מכל הסוגים והריחות. כי בכל מקום שבו נמצא הצירוף הנפיץ של כסף, חוקים ובני אדם, יימצאו אנשים יצירתיים שימציאו דרכים לעבור על החוק כדי להרוויח יותר.

     

    אבל אנחנו, הישראלים, שרגילים לחשוב תמיד שהמצב אצלנו בכי רע, חושבים לפעמים ש"מצטער, אחי, אצלי רק במזומן" הוא פטנט ישראלי. אנחנו מתפתים להאמין שהעלמות מס המוניות הן סוג של ישראבלוף ושאי-שם יש ארצות שבהן פקידי השומה מגיעים לכל נישום ולכל שכונה. יש בינינו כאלה שסבורים שבמדינות המערב יש פחות כסף שחור מאשר כאן, ויש המדמיינים כי במקומות שבהם כורתים ידיים לגנבים - הם חוששים לפעול. אבל כל אלה הם מיתוסים. הכסף השחור קיים בכל מקום. 

     

    האם יש דרך לספור, למדוד או להעריך את היקף הכסף הזה? האם יש ניתן להשוות ולגלות באלו מדינות יש פחות כסף שחור, ואלו מדינות "מצטיינות" בכך? והאם ישראל הקטנה יוצאת דופן בעניין, לטובה או לרעה? 

     



  • פורסם לראשונה 04/09/2009 11:17

     

    האוצר האבוד: כמה כסף שחור יש?

    הכסף השחור כולל את כל הכסף שמקבליו לא דיווחו עליו לרשויות, כלומר, לא שילמו עליו מסים. כל מי שאינו משלם מסים הוא עבריין, אבל את הכסף השחור מייצרים המוני אנשים שונים מאוד אלה מאלה, חלקם תמימים למדי וחלקם חלאות המין האנושי. בין אלה נמנים מאפיות וארגוני פשע, ארגוני טרור, פורצים, שודדים, כייסים, מקבלי שוחד, סרסורים הסוחרים בבני אדם, סוחרי איברים, שותפים לסחר לא חוקי בנשק, ציידים המוכרים בשר מציד אסור, סוחרי עתיקות, סוחרי סמים וכן סרסורים וזונות ובעלי בתי הימורים - במדינות שאלה אינם חוקיים. בנוסף, כולל השוק השחור את כל העובדים ש"מועסקים בשחור", כלומר, מקבלים כסף במזומן בלא דיווח לרשויות, ואת העסקים שמעלימים מסים ואלה שכלל אינם מוציאים חשבוניות מס. 

     

    מחקר שפרסם לאחרונה ארגון זכויות האדם הבינלאומי Ethical Brand הקשור לאו"ם, העריך כי מתוכם בין 330 ל-550 מיליארד דולר שמקורם בפשיעה, בין 30 ל-50 מיליארד דולר שמקורם בשחיתות, בין 700 מיליארד לטריליון דולר שמקורם בעסקים מסחריים רגילים שלא שילמו מסים, ובין 700 מיליארד לטריליון דולר שמקורם ברמאויות ובניהול לא תקין של עסקים. בסך הכל, מדובר על 2%-3% מכלל ההון בעולם.

     

     אבל מחקר אקדמי של הפרופסור ארו קומר מהמרכז הממשלתי ההודי לתכנון כלכלי, שפורסם לאחרונה בעיתון "Times Of India" והתבסס על מחקרים קודמים שנערכו במדינות רבות בעולם מצא נתונים אחרים לגמרי: הכסף השחור מהווה, לפי המחקר, בין 8% ל-20% מהתוצר הלאומי הגולמי (סך כל הסחורות והשירותים) במדינות המערביות, ובין 20% ל-50% מהתמ"ג של המדינות המתפתחות - כלומר, יותר מ-10% מכלכלת העולם.

     

    מחקר אחר של האו"ם קבע בעבר כי בין 5% ל-8% מההון העולמי מקורו בכסף שחור, ומחקר נוסף של קרן המטבע העולמית העריך כי הסכום הוא נמוך בהרבה - בין 2% ל-5%.

     

    כמה רופיות שחורות יש בהודו?

    המחקר של ארו קומר מצא כי ההון השחור מהווה כ-40% מהכלכלה ההודית. ההערכות הללו סותרות הערכות שנעשו בעבר בידי כלכלנים של ממשלת הודו, לפיהם היקף השוק השחור מסתכם "רק" ב-20% מהתמ"ג הרשמי של המדינה - יותר מכל התקציב השנתי של ממשלתה.

     

    מחקר נוסף של צוות חוקרים הודי, שהתפרסם לפני כחודש בעיתון ההודי הנחשב "Financial Express", כולל נתונים אחרים. המחקר מעריך כי הכסף השחור מהווה "בין 50% ל-60% מהתמ"ג (הרשמי) של המדינה".

     

    המחקר מבסס את קביעותיו על מחקרים של כלכלנים, שבדקו כמה מהבתים בהודו נבנו בלא רישיונות. אבל החוקרים עצמם (והכתבים שפרסמו את המחקר) ציינו שוב ושוב כי מדובר בהערכות גסות וכי איש אינו יודע את המספרים האמיתיים לאשורם.

     

    המידע הכלכלי הוא חסר משמעות

    הודו היא מעצמה כלכלית גדולה והעיתונות הכלכלית עוקבת בדריכות אחרי ביצועיה. המשקיעים מתבססים על נתוני התמ"ג והצמיחה של הודו כשהם מחליטים להשקיע בהודו וממשלת הודו מתכננת לפיהן את תוכניותיה.

      

    אבל אם יותר ממחצית מהתוצר ההודי אינו מדווח, הרי שהתמ"ג ההודי האמיתי הוא כפול מהתמ"ג הרשמי שלה (7 טריליון דולר ויותר). ואם אנחנו בכלל לא יודעים כמה מהתוצר ההודי מדווח וכמה לא, אנחנו פשוט לא יודעים את  המצב הכלכלי בהודו.

     

    המדינה המודרנית מתנהלת לפי נתונים סטטיסטיים. התקשורת מפרסמת מדי יום נתונים על התוצר, הצמיחה, התעסוקה והאבטלה, השכר ותנאי העבודה, המחירים, המיסוי והתקציב. אבל מסתבר שכל הנתונים הללו לוקים באי-דיוק בגלל מה שחסר בהם: הם כוללים רק את הכסף שדווח. כסף שחור אינו מדווח, ולכן אינו קיים בנתונים.

     

    גם ההשוואות, המתפרסמות מדי שבוע במדור הזה, מבוססות על נתונים כאלה, ולכן גם הן אינן לגמרי מדוייקות. אנחנו לא יודעים באמת מה המצב הכלכלי, כי חלק ניכר מהכסף כאילו אינו קיים. במלים אחרות: הידע הכלכלי כולו מתגלה כלוקה בחסר וכמעט כחסר משמעות.

     

    "השלטון מסתיר את ההון"

    "להעריך את כמות הכסף שמקורו בעבירה זה כמו לראות משהו שנמצא בחושך", אומרת עורכת הדין יעל גרוסמן, מומחית באיסור הלבנת הון, "כל עוד הכסף אינו מדווח ואינו נתפס, זה כאילו הוא אינו קיים. במקרים שבהם הוא נתפש, הוא כבר אינו אמור להיכלל בסטטיסיקה של ההון השחור".

     

    גם ד"ר דני גימשי, תת-ניצב בדימוס במשטרת ישראל וראש המחלקה לקרימינולוגיה במסלול האקדמי של המכללה למינהל, סבור שאין דרך לדעת את היקף ההון השחור. גימשי סבור כי הרשויות מקיימות ביניהן קשר של שתיקה סביב הנושא. "ההון השחור קיים ומשגשג בגלל שאנחנו לא יודעים עליו, כי לקובעי המדיניות אין אינטרס שנדע. כולם כאילו מאוד נגדו, אבל למעשה, כולם נהנים ממנו. בעלי ההון רוצים להמשיך להעלים מס, והרשויות מעוניינות בכך בגלל הקשר הידוע בין השלטון לבין ההון".

     

    חזור למעלה
    בעולם השלישי הכל שחור

    עם כל הבעייתיות במחקר על ההון השחור, דבר אחד עולה ממנו בבירור: היקף ההון הבלתי-חוקי במערב קטן בצורה משמעותית מזה שבמדינות הלא-מערביות - רוסיה, סין ו"העולם השלישי". למרות כל הסתירות בין המחקרים והפרסומים, יש שני מכנים משותפים לכולם: ראשית, אין מדינה בעולם שאין בה הון שחור, גם פלילי וגם כזה של עסקים רגילים, ושנית, ההון השחור מהווה פחות מחמישית מכלכלתן של מדינות המערב, לעומת עשרות אחוזים מכלכלת המדינות המתפתחות.  


    צילום: Index open
     אין מדינה בעולם שאין בה הון שחור, גם פלילי וגם כזה של עסקים רגילים (צילום: Index open)

     

    כך, לדוגמא, קבע מחקר מקיף של ממשלת מקדוניה שבמזרח אירופה (שפורסם באותן כתבות בעיתונות ההודית) כי במקדוניה מתגלגל כסף שחור בהיקף של 1.2 מיליארד דולר, שהם כ-40% מהתמ"ג שלה. המחקר ציטט מחקרים אחרים שערך מכון מחקר ממסוצ'וסטס, ארה"ב, לפיהם הכסף הלא-מדווח מהווה כ-15% מהתמ"ג של ארה"ב ושל גרמניה, לעומת 60% מהתמ"ג הרוסי. גם למחקרים הללו יש מחקרים אחרים שסותרים אותם - אבל הפערים העצומים בין המערב ובין המזרח והדרום משותפים לכולם.

     

    מחקר של איגוד הבנקים השווייצריים קבע כי עשירי הודו מחזיקים בבנקים השווייצריים למעלה מטריליון וחצי דולר - לעומת 400 מיליארד דולר שמחזיקים שם בנקאים בריטים. הסיבה לכך, היא, כמובן, לא שבהודו יש יותר אנשים עשירים מאשר באנגליה, אלא שהבנקים השווייצרים איפשרו עד לאחרונה להפקיד בהם הון שחור - וזה קיים בהודו בכמויות בלתי-נתפסות. 

     

    המחקר שפורסם ב-"Financial Express" ניסה להעריך גם את היקף ההון השחור בשכנותיה של הודו - פקיסטן ובנגלדש. המחקר מעריך כי ההון השחור מהווה 60% מהתמ"ג הרשמי של בנגלדש, ובין 300 מיליארד לטריליון רופי פקיסטאני, כלומר, בין 20% ל-60% מהתמ"ג הרשמי של פקיסטאן.

     

    גם זה מעט, לעומת היקף ההון השחור באפגניסטן: מנתוני הרשות הפדרלית למלחמה בסמים בארה"ב עולה כי למעלה ממחצית מהתוצר של המדינה הענייה שייך למגדלי הסמים ולסוחריהם - שכולם שייכים, כמובן, לכלכלה השחורה, אך הם אינם האפגנים היחידים שאינם מנפיקים חשבוניות.

     

    העולם השלישי: אינו מקשה אחת

    "בעולם השני והשלישי יש תרבות של חברתית של חוסר דיוק, חוסר מחוייבות וחוסר אחריות", אומר ד"ר גימשי, "החשיבה מתמקדת בטווח הקצר, ואין נכונות להשקיע כדי לקצור פירות בעתיד. הם רוצים מכוניות נוצצות כמו שהם רואים בסרטים על המערב, אבל לא רוצים להתאמץ בשבילן. יש ארצות שבהן הסיכוי להתעשר באופן חוקי הוא ממילא אפסי, והדרך היחידה לעשות כסף היא באמצעות גניבה. התוצאה מוכרת להרבה ישראלים, שמישהו מהעולם השלישי שנמצא כאן לידינו גנב להם את האוטו".

     

    עו"ד גרוסמן אומרת כי גם מדינות העולם השלישי אינן מקשה אחת: "יש מדינות, כמו ירדן שבהן שהמון אנשים עוברים על החוק אבל לפעמים הם נתפסים ונענשים. במדינות היותר גרועות - אלה שנמצאות בתחתית של מדד השחיתות העולמי - שבהן השלטון עצמו הוא חלק מהקומבינה, שבהן אתה לא יכול להזיז אצבע בלי לשלם שוחד למישהו, ולמעשה, כל ההון שלהן הוא שחור, הן כלכלה שחורה אחת גדולה".

     

    בין המדינות שנמצאות בחציו התחתון של מדד השחיתות העולמי נמצאות מצרים, סוריה, לבנון, איראן, ערב הסעודית, רוסיה, אוקראינה, הודו, מרבית מדינות אפריקה וחלק מאמריקה הלטינית.

     

    חזור למעלה
    סין: העלמת מס? נמכור את איברך

    היקף ההון השחור אינו נמוך יותר באותן מדינות בעולם השלישי שבהן יש ענישה דרקונית נגדו. העובדה שבערב הסעודית כורתים עד היום את ידיהם של גנבים אינה מונעת מהם להציף אותה בהון שחור, שמהווה עשרות אחוזים מהכלכלה הסעודית לפי כל המחקרים וההערכות.

      

    "בתאילנד יש עונש מוות לסוחרי סמים", מציינת גרוסמן, "אז מה? מישהו יכול להגיד שאין סחר בסמים בתאילנד?" יש לציין כי ספקית הסמים העיקרית של ישראל היא מצרים - שגם בה נהוג עונש מוות לסוחרי סמים.

     

    אחת המדינות שמנהיגה את הענישה הקשה ביותר לעברייני צווארון לבן היא סין. העונש על שוחד ושחיתות, במקרים רבים, הוא מוות. זה לא מפריע לסין להיות היצרנית המובילה בעולם של מוצרים מזוייפים. במקרים מסויימים, שבהם הזייפנים נתפשים, הם מושלכים לכלא ואף מוצאים להורג - אבל התעשייה כולה ממשיכה לשגשג, תוך שיתוף פעולה, שטיבו והיקפו אינם ממש ברורים, עם הממשלה. 

     

    ריבוי עונשי המוות בסין מהווה, למרבה האירוניה, חומר גלם לתעשייה נוספת של הון שחור: הסחר באיברי אדם. לפי נתוני אמנסטי אינטרנשיונל הוצאו להורג בסין לפחות 1,718 בני אדם - וההערכה היא שהמספרים הם גבוהים בהרבה. חלק מאלה היו עברייני צווארון לבן, מעלימי מס ומלביני הון, שהוצאו להורג כדי למגר את הכלכלה השחורה. ממידע שפורסם בכלי התקשורת הממשלתיים של סין עולה כי 65% מ"תרומות" האיברים בסין הגיעו מנידונים למוות -שאין לדעת אם הם באמת הסכימו לתרום את אבריהם. מערכת הבריאות הסינית סובל ממחסור חמור בתרומות איברים, אבל באורח פלא, שוק סחר האיברים במערב מוצף באיברים מ"תוצרת" סין. כת הפאלון-גונג-דאדא טוענת מזה שנים שממשלת סין מעורבת בעצמה במסחר הזה - טענות שהממשלה אינה יוצאת מגדרה כדי להכחיש.      

     

    חזור למעלה
    נשים מהמזרח נמכרות במערב

    למרות ההבדלים, מדגישים כל אלה שחקרו את הנושא כי בכל העולם המערבי יש הון שחור בהיקפים עצומים. "בכל המדינות שאני מכיר, גם בארצות הברית ובאירופה, יש פקידים שאפשר לשמן אותם. אף מדינה לא נקייה מזה", אומר ד"ר גימשי, "וברור שכל הון שמקורו בשוחד, הוא הון שחור".

     

    "עשיתי מחקר באוסטרליה על פשעים סביבתיים. נדהמתי לגלות שבערך כל שלושה חודשים מתפוצצת שם פרשיה של שחיתות, העלמת מסים של עשירים או שוחד. אז נכון, אם הפרשיות מתפוצצות ואנשים הולכים לכלא, סימן שיש מאבק בשחיתות, אבל בשביל שיהיו מספיק פרשיות לפוצץ בתדירות כזאת, צריכה להיות מאחוריהן כמות עצומה של הון שחור".

     

    גרוסמן מציינת כי מתיקים שקראה בנושאי הלבנת הון בארצות הברית עולה כי עשרות אלפי בעלי הון אמריקנים פתחו חשבונות בבנק UBS שעומדת מעליהם עננה של הלבנת הון. לדבריה: "אלה לא אנשים עניים, וכמעט כולם - אני אומרת כמעט מתוך זהירות - יכלו לפתוח חשבון בארצות הברית, אם הם היו משלמים מסים".

     

    ההון השחור הוא חסר גבולות, יותר מההון ה"לבן", וחלק גדול ממנו מגיע מסחר בינלאומי, ובעיקר - סחורות מפוקפקות שנמכרות מהמדינות המתפתחות למערב. צעצועים ויצירות אמנות מזוייפים בסין ונמכרים במערב. כסף הודי מופקד בשווייץ. אופיום וקנביס מאסיה נמכרים באירופה, קוקאין מאמריקה הדרומית נמכר בארצות הברית. ילדים מסין נמכרים לאימוץ ביפאן, וילדים שנחטפים ברוסיה נמכרים באירופה - וגם בישראל. כך פועל גם הסחר בנשים, וגם באיברים אנושיים.

     

    מחקר אקדמי שנערך באינדונזיה מצא כי סוחרי הנשים באינדונזיה מגלגלים מדי שנה בין מיליארד לשלושה מיליארד דולר בשנה - בין 0.8% ל-2.5% מכלכלת המדינה הענקית. רוב הנשים - חלקן חטופות וחלקן נשים עניות שמוכרות את גופן בלית ברירה - נמכרות לאוסטרליה השכנה. מנתוני ממשלת אוסטרליה עולה כי מדי שנה מוברחות למדינה כ-900 נשים, רובן אינדונזיות.

     

    מחקר של הרשות הפדרלית למאבק בסחר בבני-אדם בארה"ב ערך "רשימה שחורה" של מדינות באמריקה הלטינית שמאפשרות מכירת נשים - ארגנטינה, גווטמלה, ניקרגואה, ונצואלה, קובה, ו"רשימה אפורה" של מדינות שאינן מצליחות למגר את התופעה (בוליביה, ברזיל, צ'ילה, קוסטה ריקה, אקוודור, אל סלוודור, הונדורס, פנמה, פרו ואורוגוואי). אבל הבלוגר האמריקני מתיו הוקינס שפרסם את הרשימה, הביע זעם על הממשל, שאינו מכניס לרשימה את הלקוחה הראשית של הזוועה: "האשמה העיקרית בסחר בבני-אדם ביבשת אינה נמצאת ברשימה הזאת", טוען הוקינס, "המדינה שבה נשלחים עבדי המין ושפחות המין לרוכשיהם, מבעד למעטה של עצימת עיניים. נחשו מי זאת המדינה הזאת?" והכוונה היא, כמובן, לארצות הברית עצמה.    

     

    חזור למעלה
    איך תיראה איטליה בלי המאפיה?

    הדוגמא המפורסמת ביותר להון שחור בעולם המערבי הוא, כמובן, האי סיציליה, מולדת המאפיה. כמו ארגוני פשיעה רבים בעולם, צמחה המאפיה הסיציליאנית מתוך ארגון פוליטי שדוכא - ממלכת סיציליה, שנכבשה בידי הממשלה המרכזית עם איחוד איטליה ב-1861. עם ההגירה האיטלקית לארצות הברית, התפשטה גם לשם, והפכה לארגון כה גדול ומאיים עד כי כל שאר ארגוני הפשע החלו להיקרא על שמו.

     

    מחקר שפרסם השנה ארגון הסוחרים האיטלקי confesercenti העריך כי המאפיה חולשת על 7% מכלכלת איטליה - משהו כמו 100 מיליארד אירו בשנה בממוצע. המחקר קבע כי כ-80% מהעסקים בסיציליה משלמים לה דמי חסות, וכי כלכלת סיציליה, נמצאת, למעשה, ברובה בבעלות המאפיה. "מרבית העסקים גדולים, כולל עסקים ציבוריים שנסחרים בבורסה, מעדיפים לחיות עם המאפיה בשלום", קבע המחקר. המחקר קבע כי אם המאפיה תחוסל פתאום, עלולה כלכלתה של סיציליה פשוט לקרוס. "היקף ההון שהיא מגלגלת הוא כה גדול, עד כי היא עשויה להיחשב 'גדולה מכדי ליפול'".

     

    גם החוקרים המקדונים, שמצאו כי 40% מכלכלת המדינה שייכת לשוק השחור, הגיעו למסקנה שלא רק שלא ניתן לחסל את השוק השחור, זה פשוט לא כדאי. "עסקים שחורים במקדוניה מעסיקים מאות אלפי אנשים, מוכרים, קונים, יוזמים, מקיימים את הכלכלה", נכתב במחקר - שמומן בחלקו על ידי אותם מקדונים שכן משלמים מסים, "נכון, הם לא משלמים מסים, אבל אם הם יעלמו הכלכלה החוקית תעלם גם היא".

     

     

    חזור למעלה
    "ישראל אינה שונה ממדינות אחרות"

    "דרך המשי" של המסחר השחור - מהמזרח למערב - עוברת גם בישראל. ישראל היא שוק חם ל"ייבוא" של אחדים מה"מוצרים" המחפירים הללו. אחד מהם הוא הסחר בנשים. ישראל נמצאה בעבר ברשימה שחורה של הממשל האמריקני של מדינות שכלל לא ניסו למנוע את הסחר בנשים - אף שבשנים האחרונות היא יצאה ממנה בגלל פעילות של המשטרה נגד התופעה.

     

    תופעה מבישה נוספת שישראל "מצטיינת" בה היא סחר בבני אדם. רוב-רובם של המחקרים בנושא מציינים את סין כשיאנית העולם בייצוא איברים, ואת ישראל - כשיאנית ברכישתם. זאת, בשל המחסור התמידי באיברים להשתלה בישראל, בשל המסורת המתנגדת לתרומת איברים (שאינה מבוססת על ההלכה היהודית). ישראל הייתה חברה בבנק האירופי להשתלות, אבל נפלטה ממנו כיוון שכמעט ולא תרמה. מאז, מגיעים מרבית האיברים המושתלים בישראל מסחר לא חוקי. זהו גם הבסיס לעלילת הדם שפורסמה לאחרונה בעיתון השבדי "אפטונבלד" על חיילי צה"ל. 

     

    "חלק מהמסחר הלא חוקי בישראל הוא בדברים שאסורים כאן", אומרת גרוסמן, "כשלא תורמים איברים, קונים אותם בדרכים לא חוקיות. בצרפת, או בהולנד, הזנות היא תחת פיקוח, וזה פוגע ישירות בפרנסה של סוחרי הנשים".

     

    ישראל, יצואנית הנשק החמישית בגודלה בעולם, "מצטיינת" גם בסחר בלתי-חוקי בנשק. אלפי קצינים בכירים בדימוס מנהלים בחו"ל עסקים ענפים של מכירת נשק בלתי-חוקית. גם התעשיות הביטחוניות הלגיטימיות מנהלות עסקים לא חוקיים כדי לקדם את עצמם בחו"ל. "אנחנו היינו המדינה האחרונה שהצטרפה, בגרירת רגליים, לאיסור על מתן שוחד במדינות זרות", אומרת גרוסמן, "הרי חלק מהתעשייה שלנו מתקיימת משוחד שהיא משלמת לממשלות בכל מיני מדינות".  

     

     עד לפני מספר שנים, הייתה ישראל גם אחד המרכזים העולמיים של מסחר ביהלומי דמים - יהלומים שנרכשו ממיליציות צבאיות באפריקה, לרוב תמורת נשק ובליווי מעשי זוועה. החרפה הזאת נפסקה, הודות למאמץ מרוכז של הבורסה ליהלומים, שהחרימה את היהלומים הללו והפכה את רכישתם לבלתי-כדאית.

     

    "ענף" נוסף של הון שחור שמשגשג בישראל הוא "עלייה בלתי לגאלית" של כסף שחור. "יש יהודים מכל העולם שנוהגים להפקיד כאן כסף ורכוש", מסבירה גרוסמן, "לחלק מהם יש פחדים ותסביכי שואה, והם מכינים כאן כסף ליום צרה, אבל לא משלמים עליו מס, חלק מהם רוצים לשים כאן כסף מתוך ציונות וחלק תופשים טרמפ. זאת אחת הסיבות שלקח המון זמן עד שישראל הצטרפה למאבק הבינלאומי למניעת הלבנת הון ושנחקקו כאן החוקים נגד הלבנה. היינו צריכים שארגונים בינלאומיים יכניסו אותנו לרשימה שחורה עם מדינות כמו רוסיה ולבנון כדי שנתעורר. וגם היום, הבנקים כאן לא ממש אוהבים שמנסים לבדוק לעומק מי מביא לכאן כסף ומאיפה".

     

    והפורטוריקנים באמריקה משלמים מסים?

    למרות כל זאת, נראה השוק השחור בישראל, בכללותו, אינו גדול יותר מאשר במדינות אחרות במערב. ברשות המסים אומרים כי המדינה אינה יודעת מה היקף ההון השחור, אך גורם בלתי-רשמי ברשות מעריך כי מדובר בכמה עשרות מיליארדי שקלים - כלומר, היכשהו בין 5% ל-20% מהתמ"ג הרשמי של המדינה. אם ההערכות הללו הן פחות או יותר מבוססות, ואם הערכות דומות שפורסמו בחו"ל קרובות למציאות גם הן, הרי שהיקף ההון כאן הוא כנראה נמוך יותר מאשר בארצות הברית ובגרמניה. בכל מקרה, מדובר בסדרי גודל של העולם המערבי, ובשום אופן לא בהיקף שמזכיר את רוסיה, הודו או מדינות ערב.

     

    "לכל מדינה יש את 'ענפי' ההון השחור שלה", אומרת גרוסמן, "ארגוני פשע קיימים בכל העולם, עשירים מעלימים מס בכל מקום, וגם האינסטרלטור שמבקש שישלמו לו רק במזומן קיים בארצות הברית ובאירופה. אנחנו חיים כאן בתחושה שהמון אנשים לא מוציאים חשבוניות, וזה נראה לנו כאילו משהו כאן רקוב, אבל מי שמסתובב מספיק בארצות הברית מגלה מתחת למעטפת הצייתנית והיושרנית שזה בערך אותו דבר".

     

    יש מי שטוען שבישראל יש מגזרים שלמים שלא משלמים מסים - הערבים והחרדים. זה קיים גם במערב?

     

    "בוודאי. האם כל הפורטוריקנים והמקסיקנים שמציפים את אמריקה משלמים מסים? אותן תופעות בדיוק קיימות גם שם. אותו דבר קורה גם בהולנד, למשל, עם כל הקהילה האדירה של הזרים שמצטופפת שם".

     

    אין אף מדינה שניצחה את ההון השחור, שהצליחה לצמצם אותו?

     

    "אנגליה חוקקה חוקים דרקוניים, שרודפת את מעלימי המס עד חורמה. אז לכאורה, זה נעלם, אבל אנחנו לא יודעים מה קורה במחשכים".

     

    אז אין מה לעשות נגדו?

     

    "אני מאמינה דווקא בהקלות. מדי פעם עושים, גם בישראל וגם בחו"ל, מבצעים שבהם אומרים לעבריינים: בואו נלבין לכם את ההון, בואו נכיר בו כמו שהוא, ותתחילו לדווח ולשלם מעכשיו. זה עובד יותר טוב מאשר כל הרדיפה. אבל בשורה התחתונה - לא נראה לי שיש איזושהי תרופה. אני לא יכולה לדמיין עולם בלי פשע ובלי הון שחור".

     

    "בכיוון הלא נכון"

     יש לציין כי חלק מהמחקרים בנושא קובעים כי במדינות קטנות ומבודדות יותר, הפיקוח על ההון השחור הוא אפקטיבי יותר. היקף ההון השחור במדינות אי קטנטנות כמו איסלנד או קפריסין, למשל, הוא כנראה מהנמוכים בעולם. בכך אפשר להסביר, אולי, את העובדה שלמרות מיקומה של ישראל בלב העולם השלישי, למרות הקלות היחסית שבה גורמים פליליים יכולים לחדור לכאן, למרות "הענפים המיוחדים" של הון שחור שפורחים במדינה ולמרות השחיתות, היקף ההון השחור כאן אינו גדול במיוחד.  

     

    האם כך יהיה גם בעתיד? גימשי אינו בטוח בכך. "כמובן שאי אפשר לדעת, אבל ההערכה שלי היא שאנחנו נעים בכיוון של יותר הון שחור, מכיוון של מדינה מערבית שבה היקף ההון השחור הוא גדול אבל סביר לכיוון של מדינה שבה ההון השחור מהווה חלק גדול מהכלכלה", אומר גימשי, "יש לכך כמה סיבות: ראשית, היסודות שעליהם קמה התרבות הניהולית בישראל הם רעועים. המנטליות היהודית הגלותית היא ביסודה: עוצו עצה ותופר, צריך לדפוק את הגויים ולהערים על הרשויות. ואם בעבר הייתה כאן מדינה עם הרבה עוצמה שעמדה מול המנטליות הזאת, הרי שהיום כוחן של רשויות השלטון הולך ונשחק".

     

    יש לך הוכחות שזה הכיוון שאנחנו הולכים אליו?

     

    "אין לי הוכחות אבל יש לי סיבות לחשוב כך. לפני עשר שנים הזהרתי שאנחנו עלולים להפוך למדינה שבה הפשע משתולל ברחובות. לא הקשיבו לי, קיבלתי על הראש. נקווה שהפעם אני דווקא טועה". 

     

    חזור למעלה
    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    עו"ד יעל גרוסמן
    צילום: מירי דוידוביץ
    ד"ר דני גימשי
    צילום: Index open
    כולם מתחמנים. אפילו באירופה
    צילום: Index open
    מומלצים