הגן נהרס: 120 ילדים בכפר בדואי לא לומדים
לפני כמה חודשים, בהוראת משרד הפנים, נהרס גן הילדים של שבט רכמה שליד ירוחם. עכשיו, כדי שילדי הגנים יילמדו הם צריכים ללכת 2 ק"מ לכביש הראשי ומשם להמשיך עשרות קילומטרים ברכב
יותר מ- 120 ילדים, בני 3 עד 5 מהכפר הבדואי רכמה שבנגב, לא פתחו את שנת הלימודים. הסיבה: גן הילדים שהקימו בשנה שעברה קבוצה של יהודים ובדואים - נהרס על ידי הרשויות.
הכפר הבדואי רכמה, חלק משבט אל-עזזמה, נמצא בשטח השיפוטי של מועצת ירוחם. רוב תושבי המקום הגיעו לשם בהוראת הצבא בשנות ה-50. הכפר מעולם לא זכה להכרה תכנונית או מוניציפאלית, וכתוצאה מכך
התושבים אינם יכולים לקבל היתרי בניה, בתיהם נהרסים וגם מבני ציבור כמו בתי ספר, מרפאות או מקלטים אין במקום.
משרד החינוך החליט לשלוח את הילדים לגנים ביישובים שמרוחקים עשרות קילומטרים מהכפר. הסעות מוסדרות אין להם, ולהורים בכפר אין אפשרות להסיעם. התוצאה היא שהילדים במקום ללמוד - נשארים בבית.
קבוצה של בדואים ויהודים, "מרקם אזורי", שפועלת כבר כארבע שנים למען החינוך הבדואי באזור, החליטה לעשות מעשה. היא בנתה גן ילדים בגבעה סמוך לירוחם. המשכורות של הגננות שולמו מתרומות ואת הצעצועים והרהיטים תרמו תושבי ירוחם, שפעלו להקמת הגן. אלא שלפני כמה חודשים, נאלצו חברי הקבוצה להרוס את גן הילדים בהוראת משרד הפנים.
אין מקום ללמוד בו (צילום: אליעזר באונגרטן)
הקבוצה עתרה, באמצעות האגודה לזכויות האזרח, לבית המשפט המנהלי בבאר שבע נגד משרד החינוך, ומועצת ירוחם, שעל פי החוק אחראים להקים מסגרות חינוך לכל מי שנמצא בשטח השיפוט של המועצה, כולל ילדי רכמה. באגודה לזכויות האזרח ציינו כי בעקבות העתירה החליט משרד החינוך לקדם את הנושא, אבל בינתיים אין התקדמות. בעוד כמה ימים צפויים לדון בבית המשפט בסוגיה.
"האחריות על משרד החינוך"
השבוע הפגינו היהודים והבדואים על הריסות גן הילדים, במחאה על העובדה שטרם נמצא לילדים פיתרון. "אנחנו רוצים שיהיו לנו שכנים טובים, עם חינוך טוב", אמר משה פרץ מירוחם. "זה משהו שמגיע להם". עו"ד גיל גן-מור, מהאגודה לזכויות האזרח אמר, כי "האחריות להקמת הגן מוטלת בראש ובראשונה על משרד החינוך ועל מועצת ירוחם. יש רצון טוב, אך שנת הלימודים התחילה וגן אין. אנו דורשים שהגן ייפתח בתוך זמן קצר. הילדים זכאים לחינוך בגן ילדים נגיש וקרוב למקום המגורים כמו כל ילד אחר בישראל. על שר החינוך להתערב מייד ולקדם את הקמת הגן".
ראש הוועד של כפר רכמה, עודה זנון, הוסיף:"אנחנו דורשים להקים כאן גן ילדים. לא יכול להיות שהילדים יהיו בלי מסגרת. גני הילדים אליהם שובצו הילדים הם במרחק עשרות קילומטרים מפה וילד בן 4 לא יכול לעשות את הנסיעות האלה, ללכת שני ק"מ כל יום כדי לעלות לאוטובוס הלוך ושוב".
"אנחנו מוזנחים", אמר סולימאן אל בדרני, "אני לא למדתי, אבל רוצה
שהילדים שלי ילמדו, שלא יהיו כמו אבא. היום מי שלא לומד אין לו למה לחיות. הם גם העתיד של המדינה".
ראש מועצת ירוחם, עמרם מצנע, מסר בתגובה: "אנחנו מובלים את הניסיון של מציאת פיתרון לילדים. אני חושב שהמציאות בה 120 ילדים לא הולכים לשום מוסד חינוכי הוא בלתי נסבל. אני מקווה שהמאבק שלהם יישא פרי. משרד החינוך טומן ראשו בחול כשהוא יודע שהפיתרון שהוא מציע אינו ראוי. ילדים בגילאי גן חובה וטרום חובה צריכים להיות קרוב לבית".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "ילדי שבט אלרכמה משובצים וזכאים למענה חינוכי במוסדות החינוך 'אל-הואשלה' ו'אל-עזזמה' שבמועצה האזורית אבו בסמה ומוסעים אליהם. מדובר במוסדות חינוך שנבנו במיוחד לצורכי האוכלוסייה הבדואית היושבת בפזורה הבדואית ובכללה, שבט אל-רכמה".
עוד נמסר כי "לגבי ילדי השבט בגילאי 3 ו-4 שאינם זכאים להסעה וגרים בתחום השיפוט של המועצה המקומית ירוחם ואינם חפצים במסגרות החינוך שמוצעות להם ב'אל-הוואשלה' ו'אל-עזזמה' יצוין, כי על פי הסכמות שהושגו בין כל הצדדים המעורבים במסגרת העתירה המנהלית שהוגשה בנדון, נבחן כעת פתרון חינוכי חלופי באזור ירוחם. ההליכים הסטטוטוריים לפי חוק התכנון והבניה הם אשר מנחים כעת את דרך התנהלות הצדדים המעורבים ובכפוף אליהם פועלים הצדדים להשגת הפתרון האופטימאלי בהקדם האפשרי".