רוב חילוני: "אם הילד מאושר עם גויה - שיתבולל"
הסוכנות ניסתה להעיר את הציבור עם קמפיין ההתבוללות, אולם סקר ynet-גשר מגלה שרוב הציבור אדיש לתופעה. עם זאת, 41% מהציבור רואה בה איום קיומה על מדינת ישראל. ומה על ההתבוללות בארץ?
תופעת ההתבוללות בקרב יהדות התפוצות זוכה לאדישות מצד אזרחי ישראל, עד שמשרד ראש הממשלה והסוכנות היהודית, שיצאו במסע הסברתי נגדה, הואשמו בגזענות ונאלצו לרככו. סקר ynet יהדות ועמותת גשר שנערך בעקבות השקת הקמפיין מלמד כי רוב החילונים אכן אינם רואים פסול בנישואי ילדיהם עם בני זוג שאינם יהודים. מנגד, סבורים 41% מהציבור כי התופעה, הנפוצה בעיקר בחו"ל, מהווה איום קיומי למדינת ישראל.
סקר ynet-גשר נערך על ידי מכון פאנלס. הוא כלל 502 מרואיינים המהווים מדגם מייצג של האוכלוסייה היהודית הבוגרת בישראל. טעות הדגימה המירבית: 4.4%±.
בחלק ראשון התבקשו המשתתפים להעריך כיצד יגיבו במקרה שאחד מילדיהם יבחר בנישואי תערובת. 51% אמרו כי הדבר יעציב אותם מאוד אך הם ישמרו עם בני הזוג על קשר בתקווה שיבחרו בגיור, 37% הודו: "בעידן של היום זה פחות חשוב לי והכי חשוב שיהיו מאושרים", ו-12% השיבו כי ישבו עליהם שבעה וינתקו עמם כל קשר, כפי שנפסק להלכה.
פילוח להגדרות דתיות מלמד כי הציבור החילוני (53%) אדיש במיוחד לנושא, ומעדיף את האושר של הילדים על נישואים על בני זוג יהודיים. המסורתיים והדתיים (72% ו-68% בהתאמה) ביכרו את אפשרות הביניים – "הדבר יעציב אותי מאוד אבל אשמור על קשר", ואילו החרדים (88%) ישבו שבעה על בן שיתבולל.
מאות אלפי העולים הלא יהודיים שחיים בארץ הוגדרו לא אחת כ"פצצת התבוללות מתקתקת". ומה הפיתרון? 38% קוראים לרבנות הראשות לפשט עד למינימום האפשרי את הליכי הגיור כדי לצרפם לעם ישראל, ואילו 30% סבורים כי מדובר בהליך חשוב ורציני מדי ולפיכך אין להפוך אותו לקל יותר – "מי שזה חשוב לו כבר יעשה מאמץ להתגייר". 20% לא רואים בעיה בכך שהעולים אינם יהודים על פי ההלכה כל עוד הם נאמנים למדינה ושומרים על החוק, ו-12% מוכנים להכיר בהם כיהודים אם רק יצהירו על כך ויקשרו את גורלם עם העם כולו.
מניתוח התוצאות עולה כי החרדים והדתיים (92% ו-76% בהתאמה) מתנגדים להקלת הגיור, ואילו החילונים והמסורתיים (41% ו-46%) סבורים כי על הרבנות לפשט את התהליך ככל שניתן.
האם אמנם סכנה קיומית?
בהמשך הסקר נשאלו המרואיינים
כיצד לדעתם משפיעים אחוזי ההתבוללות הגבוהים בחו"ל על מדינת ישראל. 41% אמרו כי מדובר מבחינתה בסכנה קיומית אמיתית, 33% טענו כי אין כל קשר מצב העם היהודי בעולם לביטחון מדינת ישראל, ו-26% השיבו כי לדעתם ישראל היא מדינה חזקה והצורך שלה בתמיכת העם היהודי כולו הוא קטן ביותר.
מניתוח התוצאות עולה כי החרדים, הדתיים והמסורתיים רואים בתופעה איום קיומי על ישראל (67%, 56% ו-49% בהתאמה). בקרב החילוני חלוקות הדעות בין הטוענים שאין קשר בין הדברים (39%) לסבורים שזוהי סכנה קיומית (34%).
ובאיזו מידה החשש מהתבוללות הוא מרכיב בבחירתנו לחיות דווקא בישראל? 52% אמרו כי לא הייתה לו שום השפעה, 38% השיבו כי הוא חלק ממכלול של מרכיבים, כהרגשת ביטחון והקשר ההיסטורי למדינה, אשר עומדים מאחורי החלטתם לגור בארץ, ואילו 10% חיים בישראל בעיקר מפני החשש מנישואי תערובת.
מנכ"ל עמותת גשר, הרב דני טרופר, אמר בתגובה לממצאים כי הסקר מצביע על כך שבציבור החילוני הזהות הישראלית חזקה מהזהות היהודית. עם זאת ציין כי מפילוח נוסף של התוצאות עולה שהצעירים מתייחסים לתופעת ההתבוללות בחומרה יתירה מזו של המבוגרים, וכי ייתכן שהדבר מלמד על התקדמות במאמצים המחודשים לחיזוק הזהות היהודית.