אובמה הטיל מכס על צמיגים המיובאים מסין
האם נכונה הטענה שארה"ב תומכת בסחר חופשי רק כשהתחרות מועילה לתעשייה האמריקנית? אובמה הטיל מכס מגן בשיעור של 35% על צמיגים המיובאים מסין. הסינים זועמים: "מדובר בפרוטקציוניזם חמור"
נשיא ארה"ב, ברק אובמה, הודיע היום (ש') על כוונתו להטיל מכס מגן על צמיגים למכוניות פרטיות ומשאיות קטנות, המיובאים מסין. מטרת הצעד היא לעודד את הייצור העצמי ולייצר מקומות עבודה נוספים עבור אמריקנים, אך בעולם כבר מתפרש הצעד כפרוטקציוניזם הפוגע בערכי הכלכלה החופשית.
הרקע להחלטה על הטלת המכס הוא פסיקה של הוועדה האמריקנית לסחר בינלאומי, שקבעה כי העלייה בייצור צמיגים בסין פוגעת ברווחי היצרנים האמריקנים וגורמת לאובדן של אלפי מקומות עבודה. איגוד יצרני הצמיגים האמריקני, האשים באפריל את סין בגרימת פיטוריהם של 5,000 אזרחי ארה"ב מאז אפריל 2004. לטענתם, הצמיגים הסינים "שוברים את השוק האמריקני" והופכים את ייצור הצמיגים במדינה ללא כדאי.
בעקבות הודעת הוועדה ולחצים מצד איגודים מקצועיים, המליץ פנל המסחר הפדרלי כי להטיל מכס מגן של 55% בשנה הראשונה, שיירד בהדרגה ל-45% ול-35%. אובמה מיתן מעט את שיעור המכס והטיל מכס של 35% בשנה הראשונה לביצוע ההחלטה, שיירד ל-30% בשנה השנייה ו-25% בשלישית.
"הנשיא החליט לטפל בהפרעה ברורה בתעשיית הצמיגים האמריקנית", אמר דובר הבית הלבן, רוברט גיבס. "החלטתו מבוססת על עובדות ועל לשון החוק האמריקני". המכס החדש, המתווסף למכס של 4% הקיים על סחורות מיובאות, ייכנס לתוקף ב-26 באפריל.
סין: מדובר בפרוטקציוניזם חמור
בסין, מן הסתם, לא אוהבים את ההחלטה. בהצהרה שהעלה משרד המסחר הסיני באתר האינטרנט שלו נכתב כי "סין מתנגדת נחרצות למה שנראה כצעד חמור של פרוטקציוניזם מצד ארה"ב. חוק זה לא בלבד שמפר את תקנות איגוד הסחר העולמי, אלא גם עומד בסתירה להתחייבויות שארה"ב העניקה בישיבת מדינות ה-G20".
ועידת 20 המדינות המתועשות צפויה להתכנס שוב ב-24 בספטמבר בפיטסבורו שבארה"ב. להחלטה צפויות להיות השלכות כבדות על התנהלות הדיונים בוועידה שבמהלכה אמורים מנהיגי העולם לדון בדרכים לשלב ידיים על מנת להביא את המשבר הכלכלי לסיומו. ההחלטה תפגע ביכולתם של נציגי ארה"ב להציג את עצמם כמגיני הסחר החופשי בעולם.
הגנה על ענפים מרכזיים בתעשייה המקומית, באמצעות הפליה ממשלתית לטובה, הוא נושא רגיש בועידות כלכליות. רוב מנהיגי המדינות המתועשות, כולל אובמה עצמו, דיברו בשלב זה או אחר נגד פרוטקציוניזם, והחלטתו של אובמה תיראה ודאי כאות לכך שהאמריקנים מדברים בתקיפות נגד לפרוטקציוניזם, רק כאשר התעשייה האמריקנית היא זו שסובלת ממנו. מנהיגים שונים כבר השמיעו ביקורת נגד התנהלות ארה"ב בתחום זה, בעקבות קמפיין ה"קנו תוצרת אמריקנית", שהשיק ממשל אובמה בתחילת הקדנציה שלו.
להחלטה יכולות להיות גם השלכות על יחסי ארה"ב-סין בתחומים אחרים. ארה"ב זקוקה לתמיכתה של סין במאבק נגד התחממות גלובלית, בהתמודדות עם תכנית הגרעין האיראנית והצפון קוריאנית ועם המשבר הכלכלי. סין היא הכלכלה השלישית בגודלה בעולם וחברה בכירה במועצת הביטחון של האו"ם. כעת ממתינים כולם לראות האם תתפתח מלחמת צמיגים בין שתיים משלוש הכלכלות החזקות בתבל.